Hopp til innhold

Thoresen kåret til tidenes beste norske fotballspiller: – Helt fantastisk

Hallvar Thoresen (55) føler seg beæret etter å ha nådd toppen av Arne Scheie og Knut Nesbøs hedersliste.

Thoresen

Hallvar Thoresen er ifølge Arne Scheie og Knut Nesbø Norges tidenes beste fotballspiller.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er helt fantastisk. Norge har hatt veldig mange gode fotballspillere, og dette er en stor ære for meg, sier Thoresen til NRK.no.

 • Var seieren fortjent? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

NRKs fotballeksperter Arne Scheie og Knut Nesbø har i desember avslørt sine vurderinger av Norges tidenes beste fotballspillere i NRKs julekalender.

Hallvar Thoresen snappet altså førsteplassen foran Tom Lund, Ole Gunnar Solskjær og en lang rekke norske fotballstorheter.

– Hvem anser du selv som den beste?

Thoresen

Her er Hallvar Thoresen fra sitt andre år som landslagsspiller i 1979.

Foto: Hammerstad, Svein / NTB scanpix

–Jeg har ikke vurdert det så nøye, men jeg har fått spille med veldig mange gode på landslaget. Ikke minst er det mange kandidater fra storhetstiden til Norge på 90-tallet. Einar Aas, Rune Bratseth og Ole Gunnar Solskjær er alle spillere med store karrierer, sier Thoresen.

Men 55-åringen fra Larvik har likevel den mest imponerende karrieren, ifølge Scheie og Nesbø.

Thoresen tok først et gigantisk steg fra Larvik Turn (daværende andredivisjon) til FC Twente som 18-åring i 1976. Twente var tapende finalist i europacupen året før.

Etter å ha vist en imponerende målteft, tok han et nytt steg til storklubben PSV Eindhoven.

Var kaptein for verdensstjerner

Scheie og Nesbø påpeker blant annet at han ble utnevnt som kaptein for stjerner som Ruud Gullit, Ronald Koeman og Frank Arnesen.

Thoresen husker godt da han fikk det ærefulle oppdraget.

– Jan Reker hadde nettopp tatt over som trener etter Thijs Libregts i 1983. Reker var årene før assistenttrener i klubben og kjente meg godt. Han mente jeg var en spiller som kunne være med å løfte klubben videre, og det var en enorm anerkjennelse, sier Thoresen.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Sportens Julekalender: Hallvar Thoresen

VIDEO: Få et tilbakeblikk på Hallvar Thoresens karriere.

Tre år senere kom også det Thoresen peker ut som karrierehøydepunket: Seriegullet i 1986.

– Det var mitt første seriegull, og det første for klubben på sju år. Det var en veldig stor opplevelse, sier Thoresen, som fulgte opp seieren med to nye seriegull.

– England-seieren er størst

Samtidig fikk han 50 landskamper og 9 mål for Norge.

– Jeg har veldig mange gode minner fra landslaget, og seieren mot England er nok den største jeg har vært med på, sier Thoresen.

Fra 1982-1986 scoret Thoresen over 20 seriemål for PSV Eindhoven fire sesonger på rad.

Han er fortsatt den mestscorende utenlandske spilleren i nederlandsk æresdivisjon med 152 mål.

Hallvar Thoresen scorer vinnermålet mot England på Ullevaal i 1981.

VIDEO: Se Hallvar Thoresens matcvinnerscoring mot England.

Siste nytt

 • Person dømt til betinget fengsel etter rasisme mot Real Madrid-stjerner

  En person er dømt i en spansk domstol etter alvorlige rasistiske ytringer mot to Real Madrid-stjerner.

  Både Vinicius Junior og Antonio Rüdiger er blitt utsatt for rasisme i nettavisen Marcas digitale forum.

  Det er Real Madrid i samarbeid med Vinicius som har stevnet personen for retten.

  Dommen er åtte måneders betinget fengsel, mot at personen deltar i et program som skal forebygge diskriminering og ikke deltar i Marcas nettforum på 20 måneder.

  Det er Real Madrid selv som melder om dommen på sine nettsider. De skriver at dette er den andre strafferettslige dommen for rasistiske ytringer mot Real Madrid-spillere. (NTB)

  Ua6KoYhr9bc
  Foto: NTB
 • Luka Modric forlenget Real Madrid-kontrakten

  Midtbaneeleganten Luka Modric tar én sesong til i den spanske storklubben Real Madrid. Kroaten vant i juni sin sjette Champions League-tittel med hvittrøyene.

  Real Madrid bekrefter kontraktsforlengelsen i egne mediekanaler. Modric har spilt for fotballstormakten siden overgangen fra Tottenham i 2012.

  I løpet av tolv år i den spanske hovedstaden har 38-åringen vært delaktig i fire ligatitler, seks mesterligatitler og én cuptittel. Med det kroatiske landslaget ble det VM-sølv i 2018.

  To uker før mesterligafinalen mot Borussia Dortmund, som Real Madrid vant 2-0, høstet Modric lovord fra manager Carlo Ancelotti.

  Modric var som ventet en del av den kroatiske troppen til fotball-EM i Tyskland, men mannskapet til Zlatko Dalic røk ut allerede i gruppespillet.

  (NTB)

  WCnK8stWOKA
  Foto: AP
 • Amnesty kritisk til IOC-svar om hijabforbud: – Strider mot egne forpliktelser og verdier

  Amnesty International går hardt ut mot IOC etter at de i et brev sa at de ikke vil oppfordre franske myndigheter til å oppheve hijabforbudet før OL i Paris.

  I en artikkel skriver Amnesty at forbudet har skapt en «uholdbar situasjon» der OL-vert Frankrike bryter flere menneskerettighetsforpliktelser. Det inkluderer ifølge organisasjonen verdier og forpliktelser som er fastsatt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) selv.

  Amnesty hevder i en rapport at forbudet «avslører franske myndigheters diskriminerende hykleri og IOCs svakheter».

  – Å forby franske idrettsutøvere med sportshijaber å konkurrere i de olympiske og paralympiske leker gjør narr av påstandene om at Paris-OL er det første likestillings-OL, og det avslører den rasistiske kjønnsdiskrimineringen som underbygger tilgangen til idrett i landet, tordner Anna Blus.

  Blus tror forbudet kan få store konsekvenser.

  NTB har kontaktet IOC angående kritikken fra Amnesty. I en epost svarer de blant annet følgende:

  «I OL er det IOC og de internasjonale forbundenes regler som er gjeldende. Utøvere står fritt til å bruke hijab, slør og hodeskjerf i de olympiske landsbyene og på olympiske arenaer. I konkurranser bestemmes reglene av de relevante forbundene. I noen idretter er det restriksjoner knyttet til klær, inkludert men ikke begrenset til hijab, for å ivareta sikkerheten til utøverne».

  Videre i artikkelen skriver Amnesty at IOC, til tross for gjentatte krav, har valgt å ikke oppfordre franske myndigheter til å oppheve forbudet.

  Organisasjonen påpeker at det franske hijabforbudet strider mot klesreglene til blant andre Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) og Det internasjonale volleyballforbundet (Fivb). Amnesty har undersøkt regelverket i 38 europeiske land, og de konkluderer med at Frankrike er det eneste landet med et slikt forbud.

  «Det olympiske charteret er ganske tydelig: Rettighetene skal sikres uten diskriminering av noe slag. (...). Likevel handler idrettsutøvere i samsvar med nasjonal kontekst. Religionsfrihet tolkes ulikt, og dette gjenspeiler seg også i nasjonale tilnærminger til idretten. Bruk av hijab, slør eller hodeskjerf er svært omdiskutert i mange land, både der det er obligatorisk, valgfritt og forbudt», skriver IOC til NTB.

  (NTB)

  t_I8mpz0UsU
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal