Hopp til innhold

Fagereng: – Historieløst av Sætre

Grenserittet-arrangøren kritiserer Bjørn Sætre og Norges Cykleforbund etter uttalelser om norsk sykkelsport.

Grenserittet

Thor Fagereng mener norsk sykkelsport får ufortjent mye kritikk av Bjørn Sætre. Illustrasjonsbilde fra Grenserittet 2013.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Torsdag skrev NRK.no om nedgangen i norsk sykkelsport, og hvordan Norges Cykleforbund (NCF) planlegger å lokke flere ryttere opp på sykkelsetet.

Generalsekretær i NCF, Bjørn Sætre, sa til NRK.no at han trodde Norge har priset seg ut sammenlignet med resten av verden, og henviste til utgifter som startkontingent og lisensavgift.

– Historieløse uttalelser

Fredag sier Thor Fagereng, som har arrangert Grenserittet de siste 16 årene, at Sætres uttalelser bunner i at han ikke kjenner til historien.

– Jeg reagerer på det Sætre sier fordi det er totalt historieløst. Jeg skjønner ikke hvordan han våger å uttale seg som han gjør, sier Thor Fagereng til NRK.no

Fullt ritt de siste fire årene

Grenserittet går mellom Strömstad og Halden, og arrangeres hver sommer. Løypa er 80 km lang og tiltrekker seg 7500 syklister hvert år.

Rittet har vært fullt de siste fire årene. Også i år regner Fagereng med å selge ut alle startnumrene.

Så du har ikke merket noe til nedgangen Sætre beskriver?

– Vi har merket nedgang i forhold til hvor lang tid det har tatt å fylle opp rittene. For to år siden fylte vi opp rittet på én dag, i fjor tok det en uke og nå har det tatt noen måneder. Men 7500 syklister kommer vi til å ha på startstreken uansett, sier Fagereng.

Usikker på strategien

Sætre har foreslått flere ting han mener må endres i det norske sykkelmiljøet. Han mener blant annet at løypene må bli kortere og enklere, at startkontingenten må bli lavere og at konkurransepreget må bli mindre for å øke oppslutningen blant sykkelritt.

Fagereng peker derimot på sitt eget ritt som bevis på at sykkelmiljøet i Norge fremdeles er aktuelt.

– Vi har 7500 deltakere hvert år og vi leverer mer enn et sykkelritt. Vi leverer en opplevelse, sier Fagereng. Han legger til:

– Det skal bli veldig morsomt å høre hvilken strategi de nå har lagt ned.

Kaster stein i glasshus

Torsdag sa Sætre at sykkelrittene i Norge skiller seg ut fra resten av Europa når det gjelder pris. At norske ritt er dyrere enn europeiske ritt er noe Sætre mente var noe Norge etter hvert kunne endre på.

– Det er ikke sikkert man skal legge prisen helt opp til 1.000 kroner for å sykle et turritt. I Europa er det ikke et eneste turritt som koster over 50 euro (ca. 400 kr), sa Sætre.

Det reagerer Fagereng kraftig på. Han mener det er umulig å sammenligne Norge med andre land i Europa fordi de ofte ikke trenger å betale avgifter til forbundene på samme måte som norske sykkelklubber gjør.

– Det blir som å kaste stein i glasshus når man skylder på arrangørene for at de tar for mye betalt, sier Sætre.

Venter på svar fra NCF

Fagereng er overrasket over NCF-generalsekretærens uttalelser. Nå vil han diskutere Sætres utsagn med hovedpersonen selv.

– Jeg har kontaktet Sætre og stilt han følgende spørsmål: hva er strategien til NCF ved å uttale dette, sier Fagereng.

– Så nå er jeg spent på å få svar, legger han til.

Fagereng sier også at mener at NCF har vist for lite engasjement i Grenserittet, og at han kunne ønske at rittet fikk mer oppmerksomhet i forbundet.

– Vi samler det skarpeste elitefeltet i Norge hvert år, og har holdt på i mange år uten at NCF har vært innom, sier Fagereng.

– Da blir det feil å fortelle oss hva vi gjør galt for at vi ikke klarer å opprettholde trykket i markedet, avslutter han.

Bjørn Sætre får kritikk fra Thor Fagereng

Bjørn Sætre får kritikk fra Thor Fagereng etter å ha uttalt seg om nedgangen i sykkelmiljøet i Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Sætre: – Vi må prioritere de største

Fredag sier Bjørn Sætre til NRK.no at NCF er opptatt av alle sykkelrittene som blir arrangert i Norge, men at de må prioritere de største arrangementene.

– Norges Cykleforbund har påtatt seg en koordinator- og organiseringsrolle i Norgescup, som inneholder over 60 ritt. Vi er aktive og bidrar i mange ritt, men vi har valgt å prioritere Norgescup og NM fremfor tur- og trimarrangementer. Han legger til:

– Ikke fordi tur- og trimarrangementer ikke er viktige, men fordi vi har lite å bidra med til disse arrangementene i forhold til de store rittene.

Har syklet Grenserittet selv

Sætre sier også at han ved flere anledninger har syklet Grenserittet selv, og at det er et av hans favorittritt å komme til mål i.

Han sier også at både tillitsvalgte og ansatte har vært til stede under Grenserittet flere ganger.

– Jeg er usikker på hvor mange ganger NCF har vært på Grenserittet på «inspeksjon», men jeg føler definitivt at vi har vært til stede, sier han.

Ikke lisensen som gjør det dyrt

Sætre mener at sykkelritt i Norge er dyrere enn nødvendig, og at andre europeiske land ligger langt under prisene norske ritt krever. Han sier derimot at det ikke skyldes forbundets lisensavgift.

– Vi får 200 kr i lisens fra alle sykkelritt, men det er startavgiften som har doblet seg. Det er ikke vår lisensavgift som utgjør den store forskjellen, sier Sætre.

Han avslutter med å rose Grenserittet.

– Jeg tror Fagereng og jeg vil komme til en enighet om dette etter hvert. Jeg synes jo at Grenserittet er et fantastisk arrangement.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal