Ble spurt om forholdet – da ble medaljetrioen helt stille i ni sekunder

TOKYO (NRK): De sørget for jamaicansk storeslem i en historisk OL-finale, men feiret ikke som et lag. Da Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce og Shericka Jackson etterpå ble spurt om forholdet dem imellom, ville de helst slippe å svare.

100 meter

TRIPPELT: Shericka Jackson (t.v.) tok bronse, Shelly-Ann Fraser-Pryce sølvet og Elaine Thompson-Herah (t.h.) gullet. Den felles feiringen uteble.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Det ble løpt så raskt i både forsøk og semifinaler på 100 meter for kvinner, at kommentator Jann Post håpet den olympiske rekorden til den legendariske verdensrekordholderen Florence Griffith Joyner – på 10.62 – ville stå for fall i finalen i Tokyo lørdag kveld.

Og det skjedde. For Elaine Thompson-Herah fra Jamaica rykket ifra og tok seieren på 10.61.

– Det nest raskeste noen kvinne noensinne har løpt. De som trodde Griffith Joyners rekorder skulle stå for evig, de tok feil. Hennes rekord fra 1988 røk. 10.61 i motvind, slå den, kommenterte Post entusiastisk.

For det var – 0,6 i motvind inne på stadion. Likevel forsvarte Thompson-Herah gullet fra Rio med en supertid.

– Jeg hadde ingen tid i hodet før finalen. Jeg ville bare gjennomføre det beste løpet jeg kunne, og gjerne sette personlig rekord. Det er mange kvinner som kommer opp, og dette sender et signal om at det er mulig, sier hun selv på pressekonferansen.

Elaine Thompson-Herah

TOK GULLET: Elaine Thompson-Herah jublet hemningsløst over seieren på 100 meter.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Tause om forholdet

Shelly-Ann Fraser-Pryce var den kanskje største favoritten, etter å ha løpt på 10.63 tidligere i år. Sprinteren fra Jamaica tok OL-gullet både i 2008 og fire år senere i London, mens det i Rio i 2016 ble bronse. Siden det er 34-åringen blitt mor, før hun har gjort et imponerende comeback.

Et gull ville gjort henne større enn Usain Bolt i OL-sammenheng. Og til tross for at en lagvenninne tok seieren, og hun selv tok sølvet, var det ingen felles jubelseanse. Heller ikke med bronsevinner Shericka Jackson. De to løp på henholdsvis 10.74 og 10.76.

Da de møtte pressen en snau time senere fikk de spørsmål om forholdet, og om rivaleriet. Det ble helt taust i hele ni sekunder, før Fraser-Pryce tok ordet.

– Ok, jeg vil si at jeg alltid har respekt for mine konkurrenter. Jeg tror at alle utøvere som står opp, jobber hardt og er dedikert … Jeg skal ikke si hvem som fortjener mer, jeg tror alle utøvere jobber ekstremt hardt, de dukker opp og konkurrerer, og jeg vil definitivt si det om Elaine og jeg vil også si det om Shericka. Så jeg har den største respekt for begge, svarte sprinteren.

5_KL3hZwY3Y

RYKKET: Elaine Thompson-Herah tok seieren foran Shelly-Ann Fraser-Pryce (t.h.) og Shericka Jackson,

Foto: David J. Phillip / AP

Legger opp

De tre har alle ulike treningsgrupper, med forskjellige trenere. Fraser-Pryce fikk også spørsmål om at hun virket skuffet da hun krysset mållinjen til sølv, men at humøret tilsynelatende så bedre ut en times tid senere.

– Har du noen gang tapt noe? Ja? Ja, så du føler deg definitivt skuffet, det er den første reaksjonen. Og jeg er alltid en ærlig utøver, og jeg tenker at ja, du er skuffet fordi du ikke løp det løpet du ønsket å løpe. Men som jeg sa, du er fortsatt takknemlig for oppgaven og du er fortsatt glad for de andre kvinnene, Elaine som vant og Shericka som tok bronse. Du setter det ikke i perspektiv. Ja, jeg er skuffet, men det skjer, du går videre og er takknemlig for muligheten, svarer Fracer-Pryce.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

TILBAKE: Shelly-Ann Fraser-Pryce tok OL-gullet på 100 meter både i 2008 og 2012.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Til samme forsamling fortalte hun at dette var hennes siste OL. At VM i USA neste år blir avslutningen på en utrolig karriere.

Den jamaikanske trioen var overlegne i finalen. På plassene bak fulgte Marie-Josée Ta Lou fra Elfenbenskysten (10.91), Ajla del Ponte (10.97) og Mujinga Kambundji fra Sveits (10.99), amerikanske Teahna Daniels (11.02) og britiske Daryll Neita (11.12).

Siste nytt

 • Barcelona unngjekk sjokktap

  Barcelona fekk ein tidleg kalddusj då Domingos Duarte sende gjestane Granada i føringa etter to minutt i kveldens kamp i den spanske toppserien.

  Heilt på tampen av kampen sørga Ronald Araújo for å berge Barcelona frå eit pinleg heimetap.

  Uavgjortresultatet gjer at Barcelona står med åtte poeng etter fire kampar. Katalanarane fekk nyleg bank av Bayern München i meisterligaen, men i La Liga er dei framleis utan tap.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Vurderar klubbyte for Bohinen

  Emil Bohinen slit med å få speletid etter millionovergangen til CSKA Moskva. No meiner pappa, Lars Bohinen, at sonen må vurdere å skifte klubb.

  – Han er jo ikkje nøgd med å ikkje spele og meiner han er god nok, seier han til NRK.

  22-åringen har ikkje starta ein kamp for sitt russiske lag sidan 25. juli. I kveldens kamp mot Spartak Moskva vart han bytta inn etter 65 minutt, men rakk ikkje å markere seg bortsett frå eit gult kort.

  – Viss situasjonen ikkje endrar seg før neste overgangsvindauge, så må vi jo sjå på andre løysningar. Han må jo spele, seier pappa-Lars.

  Emil Bohinen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Satsar vidare på unge talent

  Vålerenga forlenga med unggutane Jacob Dicko Eng (17) og Seedy Jatta (18). Det opplyser klubben i ei pressemelding.

  Dei to har i år fått sjansen både i Eliteserien og i sommarens europakvalifisering.

  Dicko Eng vart henta frå Lyn i januar, men spelte seg raskt inn på A-laget. Jatta har vore involvert i 17 A-lagskampar denne sesongen, og fekk sitt første mål borte mot Stabæk.

  Dicko Eng har signert ein kontrakt som varer til juli 2024, medan Jatta har forlenga til sommaren 2025.

  Eliteserien fotball 2021: Stabæk - Vålerenga (0-2)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal