– Det er veldig slitsomt. Jeg er ikke interessert i å ta en offentlig skittentøyvask. Dette var et munnhuggeri med en eks sin nye samboer. Det utviklet seg litt, sier Thomas Wærner.
Han deltar nå i den 1200 kilometer lange konkurransen i Finnmarksløpet. Men de siste dagene har det ikke bare vært hundene og sporet han har måttet vie oppmerksomhet til.
For tirsdag ble han politianmeldt av favoritten Kristoffer Halvorsen, som brøt løpet ved sjekkpunkt Neiden.
Halvorsen følte seg truet av Thomas Wærner, og sier han ikke turte å kjøre videre i frykt.
Det var flere vitner til hendelsen. NRK har fanget episoden på video, men vet ikke hva som blir sagt:
Ledelsen i Finnmarksløpet har hatt hendelsen oppe i juryen, og konkludert med at det pågikk usportslig oppførsel fra begge sider. Utover det skjedde det ikke noe.
– Den ble forkastet, og da har idretten sagt sitt og gjort den jobben de skal gjøre, mener Wærner.
– Synd at han bryter
I fjor ble det sendt inn åtte videoer av spannet til Wærner til Finnmarksløpet og til Norges Hundekjørerforbund, for å bevise at han kjørte med halte hunder.
Han ble frikjent i begge sakene.
Nå mener Wærner igjen at det er folk i sporet som filmer han. Og like før han kjørte inn til sjekkpunktet i Tana var det igjen noen med kamera.
– Det er en grunn til at jeg reagerte, sier Thomas Wærner.
Han mistenkte at det var noen i teamet til Halvorsen. Da kom det han beskriver som munnhuggeriet.
– Jeg opplevde det som en bagatell. Det var ikke trusler. Han har nok opplevd det annerledes. Det er synd at han bryter løpet på grunn av dette, sier Wærner.
Thomas Wærner i Kirkenes.
Foto: Øyvind Næss / NRKHai mot gullfisk
Favoritten Kristoffer Halvorsen sier han bryter løpet fordi Finnmarksløpet og Norges Hundekjørerforbund ikke gjør noe med det som skjedde.
– At det var munnhuggeri er 100 prosent løgn. Det var utskjelling og trusler fra en konkurrent til en annen. Det er ikke greit. Jeg er ikke så forbanna på konkurrenten. Jeg er skikkelig skuffa på de ansvarlige her.
Han hadde håpet at dette ble løst på en annen måte.
– Det var en så klar situasjon. Det er som en hai som jakter på en gullfisk. Der jeg er gullfisken, sier Halvorsen.
Thomas Wærner sto i målområdet og tok imot Kristoffer Halvorsen da han kom inn som nummer to i fjor.
Foto: Alf Harald Martinsen / NRKEn journalist fra lokalavisen iFinnmark så opptrinnet, og har fortalt til egen avis at det bare var Wærner som kjeftet.
Likevel konkluderte juryen med at det var usportslig fra begge parter. Og de valgte å legge bort saken. Halvorsen mener det er klart hva Finnmarksløpet burde gjort.
– Det var uhøvelig atferd og trusler. De skulle tatt ut utøveren fra løpet, eller gitt en tidsstraff.
Nå vil han ikke delta i flere Finnmarksløp.
– Jeg føler meg som en dritt. Jeg skal aldri opp hit så lenge Finnmarksløpet har den rennledelsen som er nå. Ikke med mindre jeg får en offentlig beklagelse. Men det tror jeg aldri skjer, sier Halvorsen.
Kristoffer Halvorsen er lite imponert over håndteringen av det han mener er utskjelling og trusler fra Thomas Wærner.
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRKVil ha ro
Finnmarksløpet har VM-status i år. Det er Norges Hundekjørerforbund som har ansvaret for denne delen av arrangementet.
Men de ønsker ikke å kommentere det som har skjedd.
Halvorsen hevder han ble dårlig behandlet av forbundet natt til mandag. Disse påstandene vil ikke Frode Flathagen kommentere før på fredag.
Han vil heller ikke kommentere advarselen han skal ha gitt de to kjørerne, hva det går på og hvordan det er registrert.
– Jeg ønsker nå et sportslig fokus av respekt for de løperne vi fortsatt har i sporet, sier Flathagen.
Rita Hallvig er rennleder i Finnmarksløpet.
Foto: NRKFinnmarksløpets rennleder Rita Hallvig mener de har fått et godt bilde av hendelsen basert på tre uavhengige vitner.
– Vi har en jury, og det ble en enstemmig juryavgjørelse. Du kan ikke si til en løpsledelse at «hvis du ikke disker en deltaker, så vil jeg ikke være med lenger». Vi må forholde oss til regelverket og informasjonen som foreligger fra vitner. Vi må stole på noen som har vært i situasjonen, sier Hallvig.
Hun sier at hendelsen skal evalueres etter løpet.
– Vi evaluerer bestandig alt som har skjedd, og ser om det er noe vi kunne gjort bedre. Men det er en jury som bestemmer, og det må vi forholde oss til, sier Hallvig.
Thomas Wærner i Tana, der konfrontasjonen skjedde.
Foto: Rune BergPreget av situasjonen
Hundekjøreren Thomas Wærner innrømmer at kranglingen og politianmeldelsen påvirker han i konkurransen.
I tillegg sliter storfavoritten akkurat nå med et trøblete kne. Han melder onsdag kveld at han gir opp kampen om VM-gull.
– Jeg har lyst til å kjøre til mål. Det er viktig å ha en god mental innstilling, for det smitter over på hundene. Men de siste dagene har jeg nok ikke vært mentalt til stede, og det merker de, sier Wærner på sjekkpunkt Varangerbotn.
– Jeg tror jeg må ta en ganske lang hvil og rekalkulere hva jeg skal gjøre for å komme i mål. Så får de andre konkurrere om toppen i år.