NRK Meny
Normal

– Det beste valet IOC kunne gjort

Thomas Bach frå Tyskland er vald til ny president i den internasjonale olympiske komité (IOC).

Her får IOC ny president.

Thomas Bach ny president i IOC

Bach er frå Würzburg i delstaten Bayern, og var favoritt før valet tysdag . Seks kandidatar konkurrerte om det olympiske toppvervet. Bach blir den niande presidenten i IOCs 119 år lange historie, og vann ein klar siger i avrøystinga.

– Det var det beste valet IOC kunne gjort. Bach er ein svært ryddig person, og vil bli ein god president, seier Arne Myhrvold til NRK.

Myhrvold var president for Norges Olympiske Komité før og under Lillehammer-OL, og var seinare sportsdirektør for paraplyorganisasjonen for dei europeiske OL-komiteane.

– Eg kjenner Thomas Bach som ein god leiar. Dei andre kandidatane kjenner eg ikkje, men eg veit dette var eit godt val, seier Myhrvold.

– Svekkjer ikkje Oslos sjansar

Arne Myhrvold

- Det beste valet IOC kunen gjort, seier Arne Myhvold

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det er ingen grunn til å frykte at valet av Bach vil svekke sjansen for norsk OL i 2022. Han skal ikkje stemme sjølv når avgjerda skal falle, og det er ingen grunn til å tru at han vil favorisere München, seier Myhvold.

Han vart vald i andre avstemmingsrunde. I den første vart C.K. Wu slått ut. Han og Ser Miang Ng frå Singapore fekk like mange røyster, men Wu tapte omrøystinga.

Bach har vore ein av visepresidentane i IOC sidan 2006, og har lenge vore sett på som kronprinsen etter Jacques Rogge, som gir seg etter 12 år. Den 59 år gamle advokaten har vore IOC-medlem sidan 1991.

– Kva kan vi vente av IOC framover med Bach ved roret?

– Ingen store endringar. Det er uansett administrasjonen som styrer det meste. Bach vil vidareføre IOC i det sporet Jacques Rogge har lagt, seier Arne Myhvold.

– Han får store utfordringar

IOC-medlem Gerhard Heiberg gir også ros til tyskaren.

Gerhard Heiberg

- Bach får store utfrodringar, men dei kan han takle, seier IOC-medlem Gerhard Heiberg

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Dette er eit godt val. Vi får ein president som forstår at han må jobbe for å halde heile organisasjonen saman. Han kjem til å få store utfordringar, og det kan han takle. Han har vore i IOC i mange år og kjenner både medlemmene der og administrasjonen. Eg trur dette kan bli veldig bra, seier Heiberg til NRK.

– Kva betyr det at han er tysk og at München kan bli konkurrent til Oslo om 2022-OL?

– Det har vi snakka om fleire gonger. Han vil avvente. Tyskland vurderer også å søke om sommar-OL i 2024. Og det skal uansett haldast folkerøysting i München-området først. Eg vil ikkje meine noko om dette no, seier Gerhard Heiberg.

Kritisert for Kuwait-kontakt

Thomas Bach

Thomas Bach er ny president i IOC

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Men tyskaren har også vore kritisert for i litt for sterk grad å vere "i lomma" på ein kuwaitisk sjeik, Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, den inflytelsesrike leiaren av forbundet av alle dei nasjonale OL-komiteane.

Sjeiken har eit enormt kontaktnett, ikkje minst i Asia. Det var truleg han som sikra fleirtal til Tokyo og "finaleplass" til Istanbul framfor Madrid då OL 2020 vart tildelt laurdag. Han støtta Bach i valet.

I den andre runden fekk Bach meir enn halvparten av røystene og er dermed ny IOC-president.

Den første OL-tildelinga Bach skal leie, blir vinter-OL i 2022. Der kan det godt bli OL mot München frå Bachs eigen tyske delstat.

Mange hadde håpa at IOC no skulle få sin første president frå utanfor Europa eller USA, men det skjedde ikkje. Han blir den åttande europeiske IOC-presidenten, i tillegg til amerikanaren Avery Brundage.

Men Bach er iallfall den første IOC-presidenten som sjølv har tatt OL-gull. Det skjedde i 1976, då han var på det tyske gull-laget i florett i Montreal.

Siste nytt

 • Klare for EM-finale

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for EM-finale etter en overbevisende oppvisning mot spanske Pablo Herrera og Adruab Gavira. Den norske duoen vant 2-0 med settsifrene 21-19, 21-16.

  Anders Mol & Christian Sørum
  Foto: NORGES VOLLEYBALLFORBUND
 • Sesongbeste for Amalie Iuel

  Iuel løp 400 meter flatt på tiden 51.99 Det er sesongbeste, 18 hundredeler bak hennes personlige rekord, og under EM-kravet. Hun kan derfor velge å også løpe flatt i EM selvom hekk er hovedøvelsen.

  Amalie Iuel
  Foto: Ali Iqbal Tahir/NRK
 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street