Hopp til innhold

– Det beste valet IOC kunne gjort

Thomas Bach frå Tyskland er vald til ny president i den internasjonale olympiske komité (IOC).

Her får IOC ny president.

Thomas Bach ny president i IOC

Bach er frå Würzburg i delstaten Bayern, og var favoritt før valet tysdag . Seks kandidatar konkurrerte om det olympiske toppvervet. Bach blir den niande presidenten i IOCs 119 år lange historie, og vann ein klar siger i avrøystinga.

– Det var det beste valet IOC kunne gjort. Bach er ein svært ryddig person, og vil bli ein god president, seier Arne Myhrvold til NRK.

Myhrvold var president for Norges Olympiske Komité før og under Lillehammer-OL, og var seinare sportsdirektør for paraplyorganisasjonen for dei europeiske OL-komiteane.

– Eg kjenner Thomas Bach som ein god leiar. Dei andre kandidatane kjenner eg ikkje, men eg veit dette var eit godt val, seier Myhrvold.

– Svekkjer ikkje Oslos sjansar

Arne Myhrvold

- Det beste valet IOC kunen gjort, seier Arne Myhvold

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Det er ingen grunn til å frykte at valet av Bach vil svekke sjansen for norsk OL i 2022. Han skal ikkje stemme sjølv når avgjerda skal falle, og det er ingen grunn til å tru at han vil favorisere München, seier Myhvold.

Han vart vald i andre avstemmingsrunde. I den første vart C.K. Wu slått ut. Han og Ser Miang Ng frå Singapore fekk like mange røyster, men Wu tapte omrøystinga.

Bach har vore ein av visepresidentane i IOC sidan 2006, og har lenge vore sett på som kronprinsen etter Jacques Rogge, som gir seg etter 12 år. Den 59 år gamle advokaten har vore IOC-medlem sidan 1991.

– Kva kan vi vente av IOC framover med Bach ved roret?

– Ingen store endringar. Det er uansett administrasjonen som styrer det meste. Bach vil vidareføre IOC i det sporet Jacques Rogge har lagt, seier Arne Myhvold.

– Han får store utfordringar

IOC-medlem Gerhard Heiberg gir også ros til tyskaren.

Gerhard Heiberg

- Bach får store utfrodringar, men dei kan han takle, seier IOC-medlem Gerhard Heiberg

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Dette er eit godt val. Vi får ein president som forstår at han må jobbe for å halde heile organisasjonen saman. Han kjem til å få store utfordringar, og det kan han takle. Han har vore i IOC i mange år og kjenner både medlemmene der og administrasjonen. Eg trur dette kan bli veldig bra, seier Heiberg til NRK.

– Kva betyr det at han er tysk og at München kan bli konkurrent til Oslo om 2022-OL?

– Det har vi snakka om fleire gonger. Han vil avvente. Tyskland vurderer også å søke om sommar-OL i 2024. Og det skal uansett haldast folkerøysting i München-området først. Eg vil ikkje meine noko om dette no, seier Gerhard Heiberg.

Kritisert for Kuwait-kontakt

Thomas Bach

Thomas Bach er ny president i IOC

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Men tyskaren har også vore kritisert for i litt for sterk grad å vere "i lomma" på ein kuwaitisk sjeik, Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, den inflytelsesrike leiaren av forbundet av alle dei nasjonale OL-komiteane.

Sjeiken har eit enormt kontaktnett, ikkje minst i Asia. Det var truleg han som sikra fleirtal til Tokyo og "finaleplass" til Istanbul framfor Madrid då OL 2020 vart tildelt laurdag. Han støtta Bach i valet.

I den andre runden fekk Bach meir enn halvparten av røystene og er dermed ny IOC-president.

Den første OL-tildelinga Bach skal leie, blir vinter-OL i 2022. Der kan det godt bli OL mot München frå Bachs eigen tyske delstat.

Mange hadde håpa at IOC no skulle få sin første president frå utanfor Europa eller USA, men det skjedde ikkje. Han blir den åttande europeiske IOC-presidenten, i tillegg til amerikanaren Avery Brundage.

Men Bach er iallfall den første IOC-presidenten som sjølv har tatt OL-gull. Det skjedde i 1976, då han var på det tyske gull-laget i florett i Montreal.

Siste nytt

 • Sandvolleyball: Mol og Sørum til topps i Doha – vant naboduell i finalen

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i verdenstourturneringen i Doha. I finalen ble svenske David Åhman og Jonatan Hellvig slått.

  Den norske duoen tok sin første triumf i 2023-sesongens første turnering med settsifrene 21-19, 21-19.

  De to finalelagene møttes også tidligere i turneringen. Da var det også Mol/Sørum som vant bataljen, den gang etter tre sett.

  De svenske ungguttene startet godt og ledet tidvis med 3-4 poeng i første sett søndag. Nordmennene hentet seg likevel inn og utlignet til 13-13. Deretter sendte en god blokk av Mol den norske duoen i føringen for første gang i kampen. Settet ble senere vunnet 21-19.

  I det andre settet kom Mol og Sørum bedre i gang og var i føringen hele veien.

  Den svenske duoen slo Mol/Sørum i fjorårets EM-semifinale og vant senere mesterskapet. Da hadde nordmennene vunnet europamesterskapet de fire foregående årene.

  Forrige helg avsluttet Mol og Sørum den koronautsatte 2022-sesongen med triumf i verdenstourfinalen. Den turneringen ble også spilt i Doha. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Granerud tok sin fjerde strake verdenscupseier - Tande på pallen

  Halvor Egner Granerud smalt til igjen og dominerte i hopprennet i Willingen. Nordmannen vant suverent, og sikret dermed sin fjerde verdenscupseier på rad.

  Til slutt var han hele 20,7 poeng foran Ryoyu Kobayashi på plassen bak.

  Det var også Graneruds tolvte strake pallplass, og niende seier for sesongen.

  Daniel Andre Tande lå på andreplass etter første omgang, men klarte ikke å forsvare plasseringen. Han tapte en plass til nevnte Kobayashi, men klarte likevel å sikre en strålende tredjeplass.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Skotheim satte norsk rekord

  Sander Aae Skotheim leverte norsk rekord i sin første mangekamp for sesongen.

  20-åringen, som VM- og EM-debuterte sist sesong, gikk til topps inndendørs i Tallinn med poengsummen 6255.

  Skotheim oppnådde følgende resultater i syvkampen:

  60 meter: 7,00 sekunder (882 poeng)

  Lengde: 7,73 meter (992)

  Kule: 14,48 meter (758)

  Høyde: 2,15 meter (944)

  60 meter hekk: 8,24 (922)

  Stavsprang: 4,83 (859)

  1000 meter: 2.37,82 minutter (898)

  PS! Sondre Guttormsen tok også norsk rekord i stavsprang da han hoppet 5,90 meter natt til søndag.

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste