NRK Meny
Normal

Alsgaard knuste Northug og tok sensasjonell medalje

Superveteran Thomas Alsgaard (40) slo skikongen Petter Northug (26) med over to minutter og tok NM-bronse for andre år på rad.

Thomas Alsgaard og Petter Northug

Thomas Alsgaard kunne smile godt i målområdet, mens Petter Northug bare ble nummer 40.

Foto: NRK/Scanpix

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby vant NM-gull på torsdag.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Unge, lovende Alsgaard må snart begynne å ta på seg landslagsdrakt, spøkte landslagstrener Trond Nystad etter torsdagens 15 kilometer fristil.

For selv om Martin Johnsrud Sundby var helt overlegen og tok NM-gull foran Ronny Fredrik Ansnes, var det bronsevinneren alle snakket om etter rennet.

40-åringen Alsgaard suste nemlig inn til NM-medalje for andre år på rad.

– Jeg er ennå ung. Jeg har mange år foran meg, sa en glisende Alsgaard etter målgang.

Video: Petter Northug om 40.-plassen (artikkelen fortsetter)

Petter Northug

Se intervjuet med Petter Northug etter den skuffende 40.-plassen i NM.

Slo Northug med to minutter

Petter Northug var én av de mange som måtte se seg slått ettertrykkelig av langrennspensjonisten. Northug ledet på åpningspunktet, men havnet til slutt på 40.-plass, tre og et halvt minutt bak vinneren.

Han ble dermed slått av Alsgaard med over to minutter.

– Det var vel ikke noen rakettfart der ute, men det er en stund siden siste hardøkt. Jeg trenger litt mer tid før jeg kommer igang igjen, sier Northug til NRK.

Ble utfordret til maraton

Alsgaard holdt seg for god til å gni inn utklassingen av VM-kongen.

– Han er ikke frisk, og da klarer man ikke å prestere. På sitt beste er han nok to minutter bedre enn meg, sa en meget beskjeden Alsgaard da han kom seg «på plass» i NRK-boksen igjen etter rennet.

Han var minst like opptatt av at han slo veterankompis Kristen Skjeldal (44). Skjeldal havnet 37,8 sekunder bak Alsgaard, men satser på revansj til sommeren.

– Du fikk ikke løpt maraton i fjor, så jeg utfordrer deg til sommeren, sa Skjeldal, som straks fikk ja fra bronsevinneren.

Brite nummer to i NM

Alsgaard endte faktisk på fjerdeplass, men ble tildelt bronsemedaljen likevel. Andremann Andrew Musgrave kan nemlig ikke få medalje i et norsk mesterskap siden han er brite.

– Jeg får ikke medalje, men det er null stress. Man trenger ikke metall for å vite at man har gått fort, sa Musgrave på norsk idet han nesten blåste overende i intervjuet med NRK etter målgang.

Musgrave, som har bodd i Norge over lang tid og går for Røa, ble bare slått av én nordmann i vinden på Voss. Briten kunne glede seg over at det var Røa-lagkamerat Martin Johnsrud Sundby.

– Det er jo helt rått med dobbelt Røa i NM i langrenn. Vi var gode i kombinert på 60-tallet, men dette er vel rekord, jublet Johnsrud Sundby etter målgang.

Han var den som stod imot den voldsomme vinden best, og til slutt endte han litt over et minutt foran Musgrave.

Kom tilbake fra hjerteproblemer

Seieren var en stor personlig triumf for Johnsrud Sundby, som hadde hjerteproblemer i sesonginnledningen.

– Dette var kjempemoro. Man må bare prøve å ikke tenke på vinden, men det hendte det kom en vindkule eller to som fikk meg til å banne litt inni meg, sa Johnsrud Sundby.

Video Sundby om dagen seier i NM

Se seiersintervjuet med Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

 • Disse jentene får gå i Tyumen

  Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Ingrid Landmark Tandrevold og Hilde Fenne får gå verdenscupavslutningen i Tyumen.

  World Cup Skiskyting kvinner 15 km
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Bjørndalen med i troppen til Tyumen

  Ole Einar Bjørndalen får med seg Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Lars Helge Birkeland, Henrik L`Abée-Lund, Fredrik Gjesbakk og Vetle Sjåstad Christiansen til verdenscupavslutningen i Tyumen denne uka.

  Ole Einar Bjørndalen
  Foto: Sven Hoppe / AP
 • Gir seg som Vipers-trener

  Kenneth Gabrielsen slutter som hovedtrener i Vipers Kristiansand når håndballsesongen er over. Han slutter for å ta en jobb i næringslivet. Det opplyser Vipers i en pressemelding mandag morgen.Spillerne ble informert søndag.

  Kenneth Gabrielsen
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag