Hopp til innhold

Trebarnsfar skal delta i ti ironman-konkurranser på ti dager

NEBBURSVOLLEN (NRK.no): Han er blitt operert uten bedøvelse og har kastet opp i over en time under ultraløp. Likevel kan ingenting måle seg med det som nå venter triathleten Thomas Brager Olsen (43).

Thomas Brager Olsen

– Venner har vendt seg til at jeg ikke er helt A4, sier Thomas Brager Olsen som har tre barn på henholdsvis åtte, elleve og fjorten år.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Han vrenger av seg våtdrakten og blottlegger resultatet av en mannsalder med systematisk styrketrening. På Nebbursvollen i Lillestrøm er økonomisjefen på Hotel Continental ferdig med en tre kvarter lang svømmeøkt.

Bortsett fra hans far er det ingen som har forsøkt å stoppe det mange kaller et «vilt» prosjekt. Han er separert og har ingen kvinne som holder han igjen.

– Barna mine synes det bare er kult, smiler han.

De sover som regel når Thomas siger ut i bassenget i sjutiden om morgenen.

– Jeg trener også mye på kvelden så dette har i liten grad gått utover familien, mener han.

Thomas Brager Olsen

Thomas Brager Olsen, her på sykkeltrening, er medlem av Sportsklubben Rye og Romerike Ultraløpeklubb.

Foto: Privat

Øl og pizza

Når han i slutten av september setter seg i bilen for å kjøre til Nord-Italia med to sykler og masse kokosfett i bagasjen, er det uten familie og venner. Han er innstilt på å ordne dette selv og vil benytte seg av arrangørens støtteapparat.

Når han etter 1 994 kilometer er fremme i Castelnuovo del Garda-provinsen mangler han likevel flere hundre kilometer på å slå distansen han skal tilbakelegge i svømming, sykling og løping de ti neste dagene.

– Det er tilfredsstillende å prøve noe jeg ikke er sikker på om jeg klarer. Noen får godfølelsen av å sette seg i sofaen med øl og pizza, for meg er nytelse følelsen av endorfin under trening, og følelsen av utmattelse etterpå, sier Brager Olsen.

Endorfin er stoffet de fleste kjenner virkningen av ved forelskelse eller når man endelig får seg en bit sjokolade.

«Kroppens morfin» overtalte Thomas Brager Olsen til å betale over ti tusen kroner for å svømme, sykle og løpe 225,8 kilometer hver dag i ti dager.

Video: Se Brager Olsen på svømmetrening

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Thomas Brager Olsen (43) trener til Triple Deca Ironman. Se han svømmer her.

Thomas jobber som økonomisjef på Hotel Contintental i Oslo. På Nebbursvollen i Lillestrøm trener han til Triple Deca Ironman på Nebbursvolden. – Jeg har en sporty arbeidsgiver, sier 43-åringen.

Trener ikke lenge

Når han glir gjennom vannet på trening tenker 43-åringen hele tiden på det som venter i Italia.

Hvordan få i seg nok næring underveis? Hvordan klare å stille til start halv åtte den fjerde dagen når det verker i ryggen, krampa lurer i leggen og han fortsatt ikke er halvveis?

Kokosfettet skal sørge for at han ikke «går tom». Han har nettopp tatt det i bruk og funnet ut at det inneholder over dobbelt så mye energi som tilsvarende mengde karbohydrater.

Han trener hver dag. Noen ganger to økter, men aldri veldig lenge. Han er «redd for å brenne muskler». Det viktigste er å bygge en bra grunnform.

Operasjon

Den mentale treningen, derimot, tar han aldri pause fra.

– Jeg har gjort ting som gjør at jeg vet at jeg klarer å koble ut smerte ganske bra, sier han.

Da ironman-deltakeren for noen år siden skulle fjerne en fettklump ba han legene operere uten bedøvelse. Han ville eksperimentere. Kvelden i forveien begynte han å forberede seg på smerten. Han forestilte seg en enorm smerte og fortsatte tankeeksperimentet formiddagen før operasjonen.

Da legene startet å skjære lå han der tilsynelatende upåvirket og hevder han ikke kjente smerten.

– Det sitter i hodet, sier han på en overbevisende måte.

– Det er mange som kunne vært med på konkurransen i Italia, men de tør ikke. De fleste orker mye mer enn de tror. Med trening over tid kan du pushe smertegrensen langt.

Eneste nordmann

Økonomisjefen, som er den eneste nordmannen på startlista, sier han har drevet med idrett hele livet, alt fra mellomdistanseløping til kampsport, men det var først i 2010 han startet med triathlon. Før det gikk det mye i ultraløp - løp som er lengre enn et maraton.

Thomas Brager Olsen

Thomas Brager Olsen trener svømming på Nebbursvollen i Lillestrøm.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Det var under et av disse han fikk smake på det verste av smerte. Over fjellet fra Flåm til Finse sa det stopp under Rallarvegsløpet i 2009. Han bommet fullstendig med ernæringen og kastet opp i over en time. Han kom til slutt i mål, men visste knapt hvor han var.

Det skremte imidlertid ikke 43-åringen.

– Det er noe med hodet. Du glemmer det vonde og klarer å plukke frem de positive tingene. Og så melder du deg på et eller annet igjen.

Halvparten bryter

To år senere sto han på startstreken i et trippelt triathlon i Tyskland som skulle gjennomføres i ett. Elleve kilometer svømming etterfulgt av 540 kilometer sykling og så tre ganger maraton til slutt.

Etter konkurransen sov han i halvannen time før han og en kamerat selv kjørte hjem til Norge, halve veien hver.

Da han kom hjem startet han jakten på et nytt endorfin-kick og fant Triple Deca Ironman Italy.

Thomas kan ikke garantere at han klarer å fullføre, halvparten bryter slike konkurranser, men Brager Olsen har ikke hørt om livstruende skader.

Det kunne imidlertid vært sykere. De ti knallharde dagene som venter nordmannen er en del av en større konkurranse der man tar 30 ironman-konkurranser på rad.

Selv for Thomas Brager Olsen blir det ekstremt. Det er ikke sikkert noen kommer til å fullføre, men under konkurransens slagord, «What is the limit?», skal et titalls stykker kjempe hardt.

– Jeg tenker jo at dette kommer til å bli forferdelig vondt, men så lenge jeg er forberedt på det verste vil det bli en positiv opplevelse hvis det blir hakket mindre vondt enn jeg er forberedt på.

Siste nytt

 • KFUM rystet hjemmelaget i historisk kamp

  Den historiske midnattssolkampen på Romssa Arena endte 2–1 til gjestene fra Oslo.

  Det var hjemmelaget som styrte mest de første 45 minuttene, men de store sjansene lot vente på seg i første omgang.

  – Vi har ikke skapt så mye, så da er det umulig å være fornøyd, sa KFUMs Johannes Nuñez til TV 2 i pausen.

  To målløse lag gikk til hvilen, men allerede fem minutter ut i andre omgang førte Johannes Nuñez gjestene opp i ledelsen etter en skudd som gikk via en Tromsø-spiller.

  Det var to langt mer offensive lag som var klare for 45 nye minutter i midnattssolen.

  I det 63. minutt slo Tromsø tilbake. Jakob Napoleon Romsaas utlignet for hjemmelaget, og ga Tromsø-supporterne noe å juble for.

  De røde og hvite jaktet en scoring, men fikk ikke satt ballen i nettet til bak KFUM-keeperen. I stedet stanget Momodou Lion Njie gjestene i føringen.

  Hele 14 minutter ble lagt til på Romssa Arena etter at det ble kastet tennisballer og andre gjenstander på banen ved to anledninger.

  Til tross for mye tilleggstid, ble det ikke flere scoringer. Kampen endte 1–2.

  Med seieren her klatret KFUM fire plasser opp på tabellen og dro ifra tidligere tabellnabo Tromsø, som falt ned på en 14. plass.

  Eliteserien i fotball 2024: Tromsø-KFUM Oslo
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Viking enig med belgisk klubb om overgang for Gunnarsson

  Patrik Gunnarsson drar fra Viking til belgiske Kortrijk. Islendingen reiser til Belgia for å gjennomføre medisinsk test søndag.

  Det melder klubben i sine mediekanaler.

  Islendingen kom til Viking fra engelske Brentford i 2022, men var også på lån i Stavanger i 2021. Han har siden spilt 90 kamper for klubben. Senest lørdag holdt han nullen mot KBK.

  Gunnarsson drar søndag til Belgia for å gjøre medisinsk test og sluttføre overgangen.

  Viking har vært i strålende form den siste perioden, med fem seirer og én uavgjort på de siste seks kampene. Stavanger-klubben har med det tatt seg opp til tredjeplass, fem poeng bak Bodø/Glimt med én kamp til gode. (NTB)

  Patrik G
  Foto: NTB
 • Ubeseirede Mol og Sørum klare for semifinale i Wien

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte seiersrekken og er klare for semifinale i verdenstourturneringen i Wien.

  Kvartfinaleseieren kom mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh med sifrene 21-17, 21-16.

  I semifinalen venter vinneren av oppgjøret mellom spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira Collado og den tyske duoen Nils Ehlers og Clemens Wickler. De møtes senere lørdag.

  Mol og Sørum tok styringen i første sett og opparbeidet seg raskt en komfortabel ledelse. Den norske duoen vant til slutt settet 21-17 og kunne dermed sikre semifinalebillettene i andre sett.

  Sett to startet imidlertid langt jevnere, hvor parene fulgte hverandre stort sett hele veien til 12-12. Da tok Mol og Sørum styringen igjen og skaffet seg en stor ledelse, som de holdt hele veien inn til 21-16-seier.

  Turneringen er Mol og Sørums siste før OL i Paris. Der er nordmennene tittelholdere og kan bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal