Trebarnsfar skal delta i ti ironman-konkurranser på ti dager

NEBBURSVOLLEN (NRK.no): Han er blitt operert uten bedøvelse og har kastet opp i over en time under ultraløp. Likevel kan ingenting måle seg med det som nå venter triathleten Thomas Brager Olsen (43).

Thomas Brager Olsen

– Venner har vendt seg til at jeg ikke er helt A4, sier Thomas Brager Olsen som har tre barn på henholdsvis åtte, elleve og fjorten år.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Han vrenger av seg våtdrakten og blottlegger resultatet av en mannsalder med systematisk styrketrening. På Nebbursvollen i Lillestrøm er økonomisjefen på Hotel Continental ferdig med en tre kvarter lang svømmeøkt.

Bortsett fra hans far er det ingen som har forsøkt å stoppe det mange kaller et «vilt» prosjekt. Han er separert og har ingen kvinne som holder han igjen.

– Barna mine synes det bare er kult, smiler han.

De sover som regel når Thomas siger ut i bassenget i sjutiden om morgenen.

– Jeg trener også mye på kvelden så dette har i liten grad gått utover familien, mener han.

Thomas Brager Olsen

Thomas Brager Olsen, her på sykkeltrening, er medlem av Sportsklubben Rye og Romerike Ultraløpeklubb.

Foto: Privat

Øl og pizza

Når han i slutten av september setter seg i bilen for å kjøre til Nord-Italia med to sykler og masse kokosfett i bagasjen, er det uten familie og venner. Han er innstilt på å ordne dette selv og vil benytte seg av arrangørens støtteapparat.

Når han etter 1 994 kilometer er fremme i Castelnuovo del Garda-provinsen mangler han likevel flere hundre kilometer på å slå distansen han skal tilbakelegge i svømming, sykling og løping de ti neste dagene.

– Det er tilfredsstillende å prøve noe jeg ikke er sikker på om jeg klarer. Noen får godfølelsen av å sette seg i sofaen med øl og pizza, for meg er nytelse følelsen av endorfin under trening, og følelsen av utmattelse etterpå, sier Brager Olsen.

Endorfin er stoffet de fleste kjenner virkningen av ved forelskelse eller når man endelig får seg en bit sjokolade.

«Kroppens morfin» overtalte Thomas Brager Olsen til å betale over ti tusen kroner for å svømme, sykle og løpe 225,8 kilometer hver dag i ti dager.

Video: Se Brager Olsen på svømmetrening

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Thomas Brager Olsen (43) trener til Triple Deca Ironman. Se han svømmer her.

Thomas jobber som økonomisjef på Hotel Contintental i Oslo. På Nebbursvollen i Lillestrøm trener han til Triple Deca Ironman på Nebbursvolden. – Jeg har en sporty arbeidsgiver, sier 43-åringen.

Trener ikke lenge

Når han glir gjennom vannet på trening tenker 43-åringen hele tiden på det som venter i Italia.

Hvordan få i seg nok næring underveis? Hvordan klare å stille til start halv åtte den fjerde dagen når det verker i ryggen, krampa lurer i leggen og han fortsatt ikke er halvveis?

Kokosfettet skal sørge for at han ikke «går tom». Han har nettopp tatt det i bruk og funnet ut at det inneholder over dobbelt så mye energi som tilsvarende mengde karbohydrater.

Han trener hver dag. Noen ganger to økter, men aldri veldig lenge. Han er «redd for å brenne muskler». Det viktigste er å bygge en bra grunnform.

Operasjon

Den mentale treningen, derimot, tar han aldri pause fra.

– Jeg har gjort ting som gjør at jeg vet at jeg klarer å koble ut smerte ganske bra, sier han.

Da ironman-deltakeren for noen år siden skulle fjerne en fettklump ba han legene operere uten bedøvelse. Han ville eksperimentere. Kvelden i forveien begynte han å forberede seg på smerten. Han forestilte seg en enorm smerte og fortsatte tankeeksperimentet formiddagen før operasjonen.

Da legene startet å skjære lå han der tilsynelatende upåvirket og hevder han ikke kjente smerten.

– Det sitter i hodet, sier han på en overbevisende måte.

– Det er mange som kunne vært med på konkurransen i Italia, men de tør ikke. De fleste orker mye mer enn de tror. Med trening over tid kan du pushe smertegrensen langt.

Eneste nordmann

Økonomisjefen, som er den eneste nordmannen på startlista, sier han har drevet med idrett hele livet, alt fra mellomdistanseløping til kampsport, men det var først i 2010 han startet med triathlon. Før det gikk det mye i ultraløp - løp som er lengre enn et maraton.

Thomas Brager Olsen

Thomas Brager Olsen trener svømming på Nebbursvollen i Lillestrøm.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Det var under et av disse han fikk smake på det verste av smerte. Over fjellet fra Flåm til Finse sa det stopp under Rallarvegsløpet i 2009. Han bommet fullstendig med ernæringen og kastet opp i over en time. Han kom til slutt i mål, men visste knapt hvor han var.

Det skremte imidlertid ikke 43-åringen.

– Det er noe med hodet. Du glemmer det vonde og klarer å plukke frem de positive tingene. Og så melder du deg på et eller annet igjen.

Halvparten bryter

To år senere sto han på startstreken i et trippelt triathlon i Tyskland som skulle gjennomføres i ett. Elleve kilometer svømming etterfulgt av 540 kilometer sykling og så tre ganger maraton til slutt.

Etter konkurransen sov han i halvannen time før han og en kamerat selv kjørte hjem til Norge, halve veien hver.

Da han kom hjem startet han jakten på et nytt endorfin-kick og fant Triple Deca Ironman Italy.

Thomas kan ikke garantere at han klarer å fullføre, halvparten bryter slike konkurranser, men Brager Olsen har ikke hørt om livstruende skader.

Det kunne imidlertid vært sykere. De ti knallharde dagene som venter nordmannen er en del av en større konkurranse der man tar 30 ironman-konkurranser på rad.

Selv for Thomas Brager Olsen blir det ekstremt. Det er ikke sikkert noen kommer til å fullføre, men under konkurransens slagord, «What is the limit?», skal et titalls stykker kjempe hardt.

– Jeg tenker jo at dette kommer til å bli forferdelig vondt, men så lenge jeg er forberedt på det verste vil det bli en positiv opplevelse hvis det blir hakket mindre vondt enn jeg er forberedt på.

Siste nytt

 • Supporter bortvist fra Aspmyra

  En italiensk supporter er bortvist fra kampen på Aspmyra mellom Bodø/Glimt og Roma for rasistiske tilrop.

  Det melder politiet i Nordland på Twitter.

  Glimt mot Roma på Aspmyra
  Foto: Sondre Skjelvik / NRK
 • Flertall for kvinnelag i Brann

  Torsdag stemte 42 av de 45 stemmeberettige på Årsmøtet for forslaget om at Brann skal ha kvinnelag i 2022. Det skriver Brann på sin nettside.

  Brann har godkjent vedtaket om at IL Sandviken Toppfotball kan skifte navn til SK Brann Kvinner.

  Nå er det opp til IL Sandviken Toppfotball og IL Sandviken om de vil gjennomføre sammenslåingen.

  Rungane ja til kvinnefotball i Brann.
  Foto: Andrea A Krüger / NRK
 • Avlyser avstemning om VM-planene

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) avlyser den planlagte avstemningen over planene for verdensmesterskap annethvert år i desember.

  Helt siden forslaget om VM annethvert år kom opp, har Fifa møtt stor motstand ute i verden.

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) og Det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol) er blant de skarpeste motstanderne. Det er også Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Nå har også Det asiatiske fotballforbundet (AFC) kastet seg på bølgen over motstandere som er på vei mot ledelsen i Fifa.

  På Fifas styremøte torsdag bekreftet Fifa-president Gianni Infantino at de skrinlegger avstemningen for forslaget i desember. Grunnen er motstanden forslaget har møtt.

  Den norske fotballpresidenten Terje Svendsen er også imot forslaget.

  – Jeg er veldig glad for at Fifa besluttet at det ikke blir en avstemning knyttet til dette, og forhåpentligvis legges planene på hylla, sier Svendsen til NRK.

  Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - San Marino
  Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Sendeplan

Kl. Program Kanal