Hopp til innhold

Mistet følelsen i fingrene - traff alt likevel

PRESQUE ISLE/OSLO (NRK): Før jul skjøt Johannes Thingnes Bø seg ut av tetkampen gang på gang. Nå lar han seg ikke stoppe av noe. Torsdag vant han i USA.

Johannes Thingnes Bø

SISTE SKYTING: De regnbuefargede hanskene klarte ikke å holde den kalde vinden ute under torsdagens renn. Likevel skjøt Johannes Thingnes Bø ti treff og vant. Se siste skyting her.

Johannes Thingnes Bø

VERDENSMESTER-HANSKER: Disse spesiallagede hanskene holdt på å ødelegge for Johannes Thingnes Bø torsdag.

Foto: Christian Nitschke Smith / NRK

– Deilig! Det er en stor dag, men det skal bli både 20 og 30 seire, sier Thingnes Bø til NRK etter sin tiende verdenscupseier.

Den kom på sprinten i amerikanske Presque Isle torsdag, men ti vonde fingrene kunne ødelagt alt.

– På førsterunden frøs jeg så på fingrene at jeg mistet følelsen. Jeg måtte skyte alle skuddene uten følelse i fingrene, sier Thingnes Bø.

Selv om det var umulig å se for TV-seerne ble skytingen dermed ekstra krevende. Likevel leverte han ti imponerende treff.

– Uten følelse måtte jeg fokusere ekstra på det innerste svarte i blinken, kanskje det var det som gjorde at det gikk så bra.

Til slutt vant han 27,9 sekunder foran russiske Anton Shipulin som også skjøt feilfritt, og snaut halvminuttet foran Martin Fourcade på tredjeplass. Franskmannen hadde én bom.

 • Se full resultatliste nederst i saken
Johannes Thingnes Bø starter med en god liggende serie i sprinten i Presque Isle

TI TREFF: Johannes Thingnes Bø gikk et meget sterkt løp på torsdagens sprint i Presque Isle. Han traff blant annet på ti av ti skudd. Se video av hans første skyting her.

Spesiallagede hansker

Det ironiske med hanskene til Thingnes Bø er at de er spesiallagede.

Han kaller de verdensmesterhanskene siden han fikk de av klesprodusenten etter VM-gullet i fjor. De regnbuefargede hanskene har han gått med i samtlige renn denne sesongen som tittelforsvarer.

– Hvis jeg ikke tar et nytt gull i år var dette det siste rennet jeg bruker dem i, sier Thingnes Bø til NRK.

På fredagens jaktstart må han nemlig bruke noe tykkere.

– Det er kaldere her og vinden blåser rett gjennom hanskene, sier 22-åringen.

Jakov Fak

KOLDBRANN: I 2011 fikk slovenske Jakov Fak koldbrann i denne fingeren (skytefingeren) etter at han forfrøs den under et renn i Fort Kent. Fak slapp unna og tok i stedet VM-gull året etter.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Amputasjon

Det er bare fem år siden den slovenske skiskytteren Jakov Fak var nær ved å måtte amputere skytefingeren etter at den ble kuldeskadet under et renn i nettopp USA. Faktisk i Fort Kent, bare en liten times biltur unna Presque Isle, i den nordlige staten Maine.

Fak fikk koldbrann, men legene klarte i siste liten å redde fingeren. Året etter tok han i stedet sitt første VM-gull under mesterskapet i Ruhpolding.

Ti seire

Så lenge han har fingrene i behold kan Thingnes Bø ta VM-gull i Holmenkollen om tre uker. For etter maktdemonstrasjonen torsdag mener NRKs skiskytterekspert at 22-åringen er gullfavoritt på sprinten.

Johannes Thingnes Bø

KNUST: Slik så Johannes Thingnes Bø ut etter 64. plassen i det siste rennet før jul.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det han gjør i dag er utklassing. Tidligere i sesongen har han skutt fort og bommet. I dag stopper han i stedet opp og skyter to treff under press på siste skyting.

– Johannes er nå det største gullkortet på sprint i VM, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

– Unik

Før jul var Thingnes Bø i kjelleren. Han bommet og bommet og bommet. I det siste sprintrennet han gikk i 2015 endte han på 64. plass.

Han tok juleferie med følgende plasseringer på sprintrennene: 6 - 14 - 64 og totalt åtte bom.

Men på nyåret har alt snudd og han har tatt to seire. Nå er plasseringene blitt 1 - 8 - 1 og antall bom redusert til to på tre konkurranser.

– Han er unik. Den ene dagen er han en skygge av seg selv og så plutselig slår han til. Jeg som kjenner han så godt er ikke overrasket, men veldig imponert, sier storebror Tarjei Bø.

– Det kommer mer i VM, sier hovedpersonen selv med et smil.

Nå gjelder det bare å holde fingrene varme på jaktstarten. Da er det i følge Yr.no meldt ned mot 20 minus i Presque Isle.

Laster innhold, vennligst vent..
Johannes Thingnes Bø viste VM-form i Presque Isle, men gull-hanskene hans brakte trøbbel under dagens sprint.

TV-REPORTASJE: Se Johannes Thingnes Bø forklare hvordan hanskene holdt på å ødelegge rennet.

Sportsnyheter

Fotball

Zlatans Qatar-utspill skaper sterke reaksjoner: – Han gikk rett i fella

Zlatan Ibrahimovic er tilbake på det svenske landslaget og brukte første pressekonferanse på å hylle Qatar-VM. Ståle Solbakken er dypt uenig med fotballkollegaen.

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Analyseselskap om kampfiksing: Stor økning av «mistenkelige» kamper

  Onsdag formiddag kom Sportradar Integrity Services med en fersk rapport som viser en betydelig økning i mistenkelige kamper.

  Rapporten viser en økning på 34% i 2022.

  Sportradar Integrity Services er verdens ledende leverandør av integritetstjenester til sport, med kunder inkludert UEFA, FIA, Major League Baseball og NBA. Universal Fraud Detection System (UFDS) startet opp i 2005.

  I 2022 var det 1212 mistenkelige kamper, noe som er det høyeste noen sinne.

 • Tåke skaper trøbbel for alpin-NM – dagens renn utsatt

  Tett tåke i Trysil skaper utfordringer for arrangøren av alpin-NM. Dagens utforrenn for kvinner og menn er utsatt.

  Det opplyser pressesjef Kjell Aurmo til NTB.

  Opprinnelig skulle mennenes utfor vært i gang klokken 9 og kvinneutforen senere på dagen onsdag. Like etter klokken 11 ble det besluttet at også Kajsa Vickhoff Lie og de andre må vente.

  Endringene i programmet de neste dagene er ikke avgjort (NTB).

 • Fullt fluorforbud i langrenn og skiskyting fra 2023/24-sesongen

  Det blir helt forbudt å bruke fluorholdig skismøring i internasjonale konkurranser underlagt både Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Det melder forbundene i hver sin pressemelding.

  Dermed vil det bli ulovlig å bruke fluorsmøring i idretter som langrenn, skiskyting, kombinert og alpint.

  – Jeg føler meg trygg på at vi vil være fluorfrie neste sesong, og så er de utfordringene vi står overfor store og da må vi jobbe med IBU og FIS for å finne en arbeidsmodell for at vi sammen takler de utfordringene som kommer, sier skiskytternes smøresjef Tobias Dahl Fenre.

  – Hvilke utfordringer?

  – Det handler om at det er et helt nytt system, og et kontrollsystem som har vist seg over tid at er komplisert å ha kontroll på. Vi vil få en rask utvikling når alle prøver å finne en løsning på å smøre fluorfritt. Vi klarer ikke å trene eller teste dette ordentlig før vi står i den faktiske, fluorfrie hverdagen. Da må vi være forberedt på utfordringer vi ikke er 100 prosent klare for nå, fortsetter Fenre.

  FIS trekker frem helserisikoen og effektene på miljøet som årsakene til at de ønsker et forbud.

  De opplyser videre at det vil bli gjennomført testing under store arrangementer som verdenscup, VM og junior-VM for å forsikre seg om at ingen ski har fluorsmurning under seg. På mindre arrangementer blir det gjort stikkprøver.

  FIS og IBU har jobbet sammen med å utvikle en testmetode for å avsløre om noen bruker fluor.

  – Vi er fornøyd med at vi nå kan innføre et fluorforbud på tvers av alle store konkurranser, sier visepresident i FIS, Roman Kumpost.

  Forbudet trer i kraft fra 2023/24-sesongen

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste