Hopp til innhold

Mistet følelsen i fingrene - traff alt likevel

PRESQUE ISLE/OSLO (NRK): Før jul skjøt Johannes Thingnes Bø seg ut av tetkampen gang på gang. Nå lar han seg ikke stoppe av noe. Torsdag vant han i USA.

Johannes Thingnes Bø

SISTE SKYTING: De regnbuefargede hanskene klarte ikke å holde den kalde vinden ute under torsdagens renn. Likevel skjøt Johannes Thingnes Bø ti treff og vant. Se siste skyting her.

Johannes Thingnes Bø

VERDENSMESTER-HANSKER: Disse spesiallagede hanskene holdt på å ødelegge for Johannes Thingnes Bø torsdag.

Foto: Christian Nitschke Smith / NRK

– Deilig! Det er en stor dag, men det skal bli både 20 og 30 seire, sier Thingnes Bø til NRK etter sin tiende verdenscupseier.

Den kom på sprinten i amerikanske Presque Isle torsdag, men ti vonde fingrene kunne ødelagt alt.

– På førsterunden frøs jeg så på fingrene at jeg mistet følelsen. Jeg måtte skyte alle skuddene uten følelse i fingrene, sier Thingnes Bø.

Selv om det var umulig å se for TV-seerne ble skytingen dermed ekstra krevende. Likevel leverte han ti imponerende treff.

– Uten følelse måtte jeg fokusere ekstra på det innerste svarte i blinken, kanskje det var det som gjorde at det gikk så bra.

Til slutt vant han 27,9 sekunder foran russiske Anton Shipulin som også skjøt feilfritt, og snaut halvminuttet foran Martin Fourcade på tredjeplass. Franskmannen hadde én bom.

 • Se full resultatliste nederst i saken
Johannes Thingnes Bø starter med en god liggende serie i sprinten i Presque Isle

TI TREFF: Johannes Thingnes Bø gikk et meget sterkt løp på torsdagens sprint i Presque Isle. Han traff blant annet på ti av ti skudd. Se video av hans første skyting her.

Spesiallagede hansker

Det ironiske med hanskene til Thingnes Bø er at de er spesiallagede.

Han kaller de verdensmesterhanskene siden han fikk de av klesprodusenten etter VM-gullet i fjor. De regnbuefargede hanskene har han gått med i samtlige renn denne sesongen som tittelforsvarer.

– Hvis jeg ikke tar et nytt gull i år var dette det siste rennet jeg bruker dem i, sier Thingnes Bø til NRK.

På fredagens jaktstart må han nemlig bruke noe tykkere.

– Det er kaldere her og vinden blåser rett gjennom hanskene, sier 22-åringen.

Jakov Fak

KOLDBRANN: I 2011 fikk slovenske Jakov Fak koldbrann i denne fingeren (skytefingeren) etter at han forfrøs den under et renn i Fort Kent. Fak slapp unna og tok i stedet VM-gull året etter.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Amputasjon

Det er bare fem år siden den slovenske skiskytteren Jakov Fak var nær ved å måtte amputere skytefingeren etter at den ble kuldeskadet under et renn i nettopp USA. Faktisk i Fort Kent, bare en liten times biltur unna Presque Isle, i den nordlige staten Maine.

Fak fikk koldbrann, men legene klarte i siste liten å redde fingeren. Året etter tok han i stedet sitt første VM-gull under mesterskapet i Ruhpolding.

Ti seire

Så lenge han har fingrene i behold kan Thingnes Bø ta VM-gull i Holmenkollen om tre uker. For etter maktdemonstrasjonen torsdag mener NRKs skiskytterekspert at 22-åringen er gullfavoritt på sprinten.

Johannes Thingnes Bø

KNUST: Slik så Johannes Thingnes Bø ut etter 64. plassen i det siste rennet før jul.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det han gjør i dag er utklassing. Tidligere i sesongen har han skutt fort og bommet. I dag stopper han i stedet opp og skyter to treff under press på siste skyting.

– Johannes er nå det største gullkortet på sprint i VM, sier NRK-ekspert Ola Lunde.

– Unik

Før jul var Thingnes Bø i kjelleren. Han bommet og bommet og bommet. I det siste sprintrennet han gikk i 2015 endte han på 64. plass.

Han tok juleferie med følgende plasseringer på sprintrennene: 6 - 14 - 64 og totalt åtte bom.

Men på nyåret har alt snudd og han har tatt to seire. Nå er plasseringene blitt 1 - 8 - 1 og antall bom redusert til to på tre konkurranser.

– Han er unik. Den ene dagen er han en skygge av seg selv og så plutselig slår han til. Jeg som kjenner han så godt er ikke overrasket, men veldig imponert, sier storebror Tarjei Bø.

– Det kommer mer i VM, sier hovedpersonen selv med et smil.

Nå gjelder det bare å holde fingrene varme på jaktstarten. Da er det i følge Yr.no meldt ned mot 20 minus i Presque Isle.

Laster innhold, vennligst vent..
Johannes Thingnes Bø viste VM-form i Presque Isle, men gull-hanskene hans brakte trøbbel under dagens sprint.

TV-REPORTASJE: Se Johannes Thingnes Bø forklare hvordan hanskene holdt på å ødelegge rennet.

Siste nytt

 • Hegdahl blir smøresjef for langrennslandslaget: – Gleder seg til nye utfordringer

  Hegdahl tar dermed over etter Stein Olav Snesrud (40), som fortsetter i Skiforbundet som fluorfri koordinator i forbindelse med FIS' (Det internasjonale skiforbundet) vedtak om innføring av fluorforbud fra skisesongen 2023/2024.

  «Begge gutta utta gleder seg til nye utfordringer og vil samtidig fortsette sitt tette og gode samarbeid. De er lidenskapelig opptatt av å levere på øverste nivå, og tar implementering av fluorforbudet på høyeste alvor, noe som er viktig for hele Skiforbundet» skriver de i en pressemelding.

  Den nye smøresjefen har jobbet i Skiforbundet siden 2014 og har de to siste årene vært nestleder i smøretraileren. Nå blir han leder for teamet på elleve smørere og testere som skal sikre best mulig ski for Norges langrennsstjerner.

  Tour de Ski.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Babylykke for slegge-Eivind – fikk sin andre sønn

  Norges beste sleggekaster Eivind Henriksen (32) har fått en ny sønn, skriver han på Instagram.

  «Amund – 21.05.2025» skriver han på bildedelingsplattformen med et bilde av sin andre sønn.

  Friidrettsveteranen er sølvmedaljevinner fra OL i Tokyo i 2021 og dobbelt bronsemedaljevinner fra VM og EM i 2022. I august skal han kjempe om nytt edelt metall under friidretts-VM i Budapest.

  Før det skal han også få testet formen under Bislett Games i juni. Selv om øvelsen ikke har Diamond League-status på Bislett blir det et særdeles profiltungt startfelt.

  Henriksen er rangert som nummer fire i verden av Det internasjonale friidrettsforbundet (WA). Wojciech Nowicki fra Polen topper rankingen.

  (©NTB)

  EM friidrett 2022 i München, medaljeseremoni
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Kosovos olympiske komité ber IOC om å ta grep etter Djokovic-melding

  Kosovos olympiske komité ber IOC om å åpne en disiplinærsak mot Novak Djokovic etter hans politiske melding i første runde av Roland-Garros.

  Etter å ha vunnet over amerikanske Aleksandar Kovacevic skulle serberen signere en kameralinse slik tradisjonen er. Han skrev i stedet «Kosovo er hjertet av Serbia. Stopp volden».

  Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008, men er fortsatt ikke anerkjent av Serbia. De siste dagene har det vært voldshendelser nord i landet etter at kosovoalbanske ordførere er innsatt i kommuner med serbisk befolkningsflertall.

  Onsdag ber lederen av Kosovos olympiske komité, Ismet Krasniqi, IOC om å ta grep.

  – Ytringene gjort av en så offentlig person uten noen følelse av medlidenhet, fører til at spennings- og voldsnivået mellom de to landene øker, sa han og ba komiteen om å åpne en disiplinærsak mot spilleren.

  Frankrikes sportsminister Amelie Oudea-Castera syns Djokovics melding var unødvendig. Han mener at Djokovics melding er egnet til å fyre opp spenningen.

  – En idrettsutøver kan gi sin støtte til menneskerettigheter og lignende, men i dette tilfellet var meldingen veldig aktivistisk og politisk. Det burde ikke skje igjen.

  (©NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Jean-Francois Badias / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste