Hopp til innhold

Thingnes Bø mener Fourcade bommer med Russland-utspill

De norske skiskytterstjernene er på ingen måte enig med Martin Fourcades utspill om at russiske og belarusiske utøvere bør få delta i konkurranser.

VM i skiskyting 2023: 10 km sprint for menn

SKEPTISK: Johannes Thingnes Bø mener Fourcade bommer med utspillene sine.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Jeg har respekt for meningene til Fourcade og han har sikkert gjort seg opp en formening rundt noe som bygger opp til den begrunnelsen. Jeg er ikke enig i den, sier Johannes Thingnes Bø, kort tid etter å ha vunnet VM-sprinten.

Reaksjonene er som ventet mange etter at Martin Fourcade i et eksklusivt NRK-intervju fortalte at vil se russiske og belarusiske utøvere tilbake i løypene.

Martin Fourcade

SKISKYTTERLEGENDE: Martin Fourcade møtte NRK i Oberhof lørdag.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Franskmannen mente at de ikke skulle diskrimineres på bakgrunn av pass. Han tok til orde for at russiske og belarusiske utøvere først og fremst er utøvere.

– Jeg skjønner diskusjonen om at man ikke skal blande idrett og politikk, men jeg syns det er vanskelig når russerne knytter så tette bånd mellom idretten og det militære. Store deler av feltet lønnes av militæret. Det er bare oss i Norden som ikke får lønn for å være ansatt i tolletat, politiet eller militæret, sier Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Han trekker frem uttalelsene til tidligere skiskytter Olga Zajtseva, som mente skiskyttere burde sendes til fronten på grunn av skyteferdighetene.

– Det blir bare så surrealistisk og dumt å kommentere, egentlig. Per dags dato med den linjen russerne har kjørt med tette bånd mellom idrett, militær og politikk, så syns jeg vi fortsatt skal utestenge dem.

Fourcade sier at han selv var en del av militæret, men aldri konkurrerte som soldat da han stilte til start. Det var uvesentlig for ham.

Tror standpunktet veier tungt

Thingnes Bø mener at Fourcades utspill helt sikker kan forklares jussmessig, men at idretten er et viktig middel, som kan bidra til stor oppslutning og engasjement. Russland har flere ganger brukt det i propagandaøyemed.

– Jeg tror det er viktig at en ikke bare tillater at alle skal kunne konkurrere utenfor Russlands landegrenser. Da har du ikke det som et pressmiddel for å stoppe krigen. '

Les også: Skiskytterprofil ledet Putins propagandashow: – Veldig sjokkerende

Han skjønner at det er en kjip situasjon for utøverne som rammes.

– Over tid er det nok veldig kjipt for de russiske utøverne, men kanskje irritasjonen kan bli så stor at det kan være med til at krig og eventuelle andre problem kan ta slutt. Det vil du ikke få om du slipper til andre. Det er et vanskelig dilemma. Det er vanskelig for utøverne. Vi har medfølelse for dem, men samtidig er det noe større.

– Han har gjort veldig mye rett, akkurat her føler jeg at han bommer litt. Det blir spennende å se hva som skjer videre.

Nybakt sprintverdensmester Johannes Thingnes Bø tror standpunktet til Fourcade kan veie tungt internt i IOC. Svenske Sebastian Samuelsson er enig.

– Vi kan ikke normalisere krigen

Samuelsson var til stede under IOC-møtet, der både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Fourcade ga uttrykk for at utøvere ikke burde diskimineres på bakgrunn av pass. Han uttrykte forundring over at ikke flere talte budskapet imot. Derfor er han ikke overrasket.

– Jeg er veldig klar over at han har det synet. Jeg er ikke enig.

– Hvorfor ikke?

– Jeg syns det må finnes konsekvenser for å starte en angrepskrig under den olympiske freden, sier Samuelsson.

Svensken viser til at Russland har brutt den olympiske freden tre ganger ved å angripe andre land. Det skjedde i 2008, 2014 og 2022.

– Hvis man bryter reglene, burde konsekvensen være at de ikke burde få være med. Det er naivt å tro at det ikke henger sammen. Vi kan ikke normalisere denne krigen som Russland bedriver.

Biathlon World Championship

NORSK STØTTE TIL UKRAINA: Tarjei Bø (bak fra venstre), Johannes Thingnes Bø og Sturla Holm Lægreid, sammen med Vetle Sjåstad Christiansen, ukrainske Dmytro Pidrusjtsnyj og Johannes Dale. De kapret de seks første plassene på VM-sprinten.

Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Ukrainske Dmytro Pidrutsjnyj var storfornøyd etter 5.-plassen på VM-sprinten. Da han fikk høre om Martin Fourcades mening og ønske om å få dem tilbake, forsvant smilet raskt. Han ble åpenbart emosjonell og ristet på hodet.

– Hvis han gjør det, er det en stor tabbe. Jeg syns ikke russiske og belarusiske utøvere skal være her – ikke før etter krigen. De må betale for det de har gjort. Vi kan ikke snakke om det før etter det, sier Pidrutsjnyj til NRK.

Les også: Ukrainske utøvarar i sorg etter IOC-uttalen: – Ver så snill, dette handlar om liv

Dmytro Pidrutsjnyj, IOC-president Thomas Bach og Vladimir Putin.
Dmytro Pidrutsjnyj, IOC-president Thomas Bach og Vladimir Putin.

Siste nytt

 • Målkalas da Storhamar senket Sparta

  Storhamar slo Sparta 5-2 på borteis i eliteserien i ishockey og fortsatte den solide sesongstarten.

  Peter Queeneville ga Hamar-laget ledelsen allerede etter ett minutt. Ledelsen ble doblet av Eirik Salsten seks minutter senere.

  Martin Grönberg reduserte for Sparta, og Lars Joakim Lundberg utlignet kort tid etterpå. Likevel sørget Marcus Bryhnisveen for at Storhamar gikk til pause med 3-2-ledelse.

  Quennville økte til 4-2 i midtperioden, mens Sander Hurrød fastsatte resultatet til 5-2 i siste periode.

  Storhamar topper eliteserien med 15 poeng på seks kamper. Stavanger Oilers og Vålerenga ligger tre poeng bak med en kamp mindre spilt.

  Sparta møter Vålerenga i neste runde, mens Storhamar møter Comet.

  Frisk Asker tok seg enkelt av Lørenskog og vant 7-1 søndag, mens Lillehammer seiret 2-1 over Comet. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar (3-0)(4-3)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Liverpool hardt ut mot VAR-tabbe: – Uakseptabelt

  Liverpool er ikke fornøyd med at VAR-missen som kostet dem et mål mot Tottenham, omtales som en menneskelig feil. De vil ta ytterligere skritt.

  Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt et ledermål etter en drøy halvtime i oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

  I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at avgjørelsen var feil og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil». Liverpool kom med en uttalelse søndag der klubben kritiserer feilen.

  «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble tatt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», heter det i meldingen.

  Klubben mener samtidig at situasjonen må gjennomgås for å finne ut hva som skjedde og hindre at det skjer igjen.

  «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for framtiden med VAR siden det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», heter det videre.

  Samtidig skriver Liverpool at klubben vil ta ytterligere skritt.

  «I mellomtiden vil vi undersøke mulighetene vi har ettersom situasjonen krever det». (NTB)

  Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • Solberg vant WRC2-klassen i Rally Chile

  Oliver Solberg var raskest av samtlige WRC2-førere under Rally Chile i Concepción i helgen. Den norsk-svenske bilkjøreren ble sekser sammenlagt.

  Han vant WRC2-klassen et snaut halvminutt foran briten Gus Greensmith. Solberg kriget med finske Sami Pajari om ledelsen i innledningen før han overtok ledelsen på den siste fartsprøven lørdag.

  Overtaket hadde Solberg også etter søndagens fire siste fartsprøver og tok seieren i WRC2-klassen. Det skilte drøyt åtte minutter opp til estiske Ott Tänak som vant toppklassen.

  Solberg har vunnet WRC2-klassen tre ganger denne sesongen. De to første skjedde i Sverige og Finland.

  Andreas Mikkelsen kjørte ikke i Chile. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: MICKE FRANSSON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste