Hopp til innhold

Kaller testløpet katastrofe – forstår ikke hva som skjedde

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø (27) ble ikke tryggere før sesongstart etter at han ødela et viktig testløp med dårlig skyting, uten at hverken han eller treneren vet hvorfor.

Johannes Thingnes Bø

KLØR SEG I HODET: Johannes Thingnes Bø havnet på en klar sisteplass i skiskytternes testløp mandag. Her sammen med sportssjef Per Arne Botnan på Beitostølen. – Formen er allerede mye bedre enn forrige hardøkt, så hvis jeg har lik stigning fremover så blir den veldig, veldig bra, slår Thingnes Bø fast.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

– Det var jo helt katastrofeskyting. Jeg hadde start nummer én og kunne sette standarden, så hvordan jeg klarte å levere fire bom må jeg gruble på frem til neste testrenn, sier Thingnes Bø til NRK.

Etter at åpningsrennene på Sjusjøen ble avlyst, er skiskytternes testrenn deres viktigste pekepinn på formen før sesongstarten i Finland om snaue tre uker. Mandag lå alt til rette for gode resultat i helt vindstille forhold på Beitostølen.

Men 27-åringen startet med noe så uvanlig som fire bom, nede til venstre, på liggende skyting.

– Det er sjelden jeg bommer der. Jeg skrudde, men det hjalp ikke, forklarer Thingnes Bø.

– Det var dårlig, men jeg forstår ikke hvorfor. Det var jo ingen vind, sier trener Siegfried Mazet.

Johannes Thingnes Bø

NY FARGE PÅ GEVÆRET: Johannes Thingnes Bø hadde i fjor en treffprosent på 89 på liggende skyting.

Foto: Harald Christian Eiken / NRK

– Jeg var ikke borti noe, og tok meg tid før første skudd i serien og var rolig før. Ofte føler man det har vært en dårlig gjennomføring når man bommer litt, men det har jeg ikke i dag, jeg er fornøyd. Da blir det et større spørsmålstegn ved det som skjedde, fortsetter Thingnes Bø.

Totalt ble det fem bom, og en soleklar sisteplass av de seks eliteherrene. Erlend Bjøntegaard vant, 59 sekunder foran stryningen, og ett sekund foran Tarjei Bø.

Vil ikke være kynisk

For Thingnes Bø er det ikke bare pandemien som har gjort at forsesongen har vært annerledes i år. Han har i stor grad prioritert familieliv, og droppet høydesamlingen i Italia i oktober. I stedet har han tatt «nattevakter» med sønnen Gustav, og innrømmer at det har vært en del treninger der han har vært trøtt og mindre fokusert.

– Det å være far har alltid vært helt konge, men restitusjonsmessig har det vært litt tøffere enn jeg hadde forventet på forhånd, sier fjorårets verdenscupvinner.

– Det er ikke 100 prosent optimalt. Som toppidrettsutøver må man være litt egoist innimellom, og Johannes er ikke akkurat det, mener trener Egil Kristiansen.

– Å være kynisk ville vært helt feil for meg, så jeg har vært en vanlig pappa så langt det har vært mulig, forteller Thingnes Bø.

Holdes igjen av treneren

På samlingene, nå først på Beitostølen og så Sjusjøen, er derimot alt fokus på trening og hvile.

– Jeg har sagt han må være obs på å begynne litt rolig og ikke brenner til de første dagene. Han vil gjerne trene når han kommer på samling, og noen ganger kan det bli litt i overkant, sa Kristiansen da landslaget først møttes forrige uke.

At Thingnes Bø skulle være på sitt skarpeste allerede nå, er det ingen som forventet.

– Litt usikker er jeg alltid på denne tiden. Det har vist seg to-tre ganger på rad at jeg ikke er verdensmesterform nå, men det er litt tid igjen, sier han.

Siste nytt

 • Tiller viste Tour de France-form: Vant éndagsritt i Belgia

  Rasmus Fossum Tiller tok sin første proffseier utenfor Norge da han vant Dwars door het Hageland i 2021.

  Den regjerende norske mesteren tok en ny seier i samme ritt lørdag, noe som gjør at han dermed står med fire proffseirer i karrieren: To NM-gull og to seirer i det belgiske éndagsrittet.

  Ut på den siste av de lokale rundene, med 23 kilometer igjen, var det en gruppe på ni ryttere som skilte seg ut. Der satt både Tiller og Søren Wærenskjold for Uno-X, men dessverre for det norske laget punkterte Wærenskjold ut av tetgruppa noen kilometer senere. Også den store forhåndsfavoritten i rittet, Mathieu van der Poel, punkterte på starten av den siste runden.

  – Jeg hadde gode bein og følte meg ganske bra under rittet. Laget gjorde en veldig god jobb og jeg følte meg ganske trygg da jeg kom med i den gruppen, sier Tiller i et intervju vist på Discovery+.

  – Det var litt trist at Mathieu punkterte, for når han ikke er der, så blir det enklere. Vi var litt heldige da han punkterte, men jeg er veldig glad, sier nordmannen.

  I den nest siste bakken, fem kilometer før mål, kom Tiller seg av gårde sammen med Florian Vermeersch og Stan Van Tricht. De tre kom også sammen inn i målbakken opp mot citadellet i Diest.

  Der var Tiller den sterkeste og vant foran Van Tricht og Vermeersch.

  Tiller er ansett til å være soleklar på laget til Uno-X til sommerens Tour de France, hvor Uno-X deltar for første gang.

  Wærenskjold kom seg opp igjen til gruppe to etter punkteringen og var raskest av dem i siste bakke. Til slutt ble han nummer syv, mens Erik Nordsæter Resell ble nummer tolv. Alexander Kristoff endte på en 19. plass, i det som ble et strålende ritt for Uno-X.

  Tour of Norway
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Rosenborg med maktdemonstrasjon

  Rosenborg knappet innpå serieleder Vålerenga med 4-0 over Arna-Bjørnar lørdag. Trønderne ligger nå seks poeng bak med én kamp mindre spilt på andreplass i Toppserien.

  Trønderne startet bra på hjemmebane og ledet 2-0 allerede etter 13 minutter. Anna Jøsendal, Elin Sørum (straffe), Matilde Rogde og Emilie Nautnes scoret for RBK i en kamp der alle målene kom før pause.

  Toppserien i fotball 2023: Arna-Bjørnar - Rosenborg
  Foto: Tuva Åserud / NTB
 • Engesvik-magi ga Brann-poeng borte mot VIF

  Serieleder Vålerenga måtte ta til takke med 1-1 hjemme mot Brann i lørdagens toppseriekamp. Innbytter Rakel Engesvik sikret uavgjort med en lekker scoring.

  Det var et solid resultat for tittelforsvarer Brann, som har slitt oppsiktsvekkende mye i vår. I forrige kamp mot VIF i april ledet de to ganger, men tapte 2-3.

  Lørdag gikk det mot tap igjen, men Branns trener gjorde et smart grep ved å bytte inn Engesvik i 2. omgang.

  Etter 71 minutter markerte hun seg på lekkert vis da hun fikk ballen på venstrekanten, dro av Ingibjörg Sigurdardóttir og trakk seg inn i feltet før hun dunket ballen inn i nærmeste hjørne mellom to Vålerenga-forsvarere.

  Nevnte Sigurdardottir hadde sendt hjemmelaget like etter sidebytte. Hun stanget inn en corner fra Andrine Tomter i en situasjon der landslagskeeper Aurora Mikalsen gjorde en svak involvering. (NTB)

  Toppserien fotball kvinner, Vålerenga - Brann
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste