Knuste lagkameraten i thrilleravslutning: – Det er en fyr som har plaget meg mentalt

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø (27) avgjorde verdenscupen sammenlagt på sesongens aller siste skyting. Nå innrømmer han hvor mye duellen mot lagkameraten faktisk har tæret på ham.

Thingnes Bø og Holm Lægreid

RIVALER OG VENNER: Thingnes Bø (med ryggen til) erkjenner at duellen mot Holm Lægreid har kostet mye.

Foto: Anders Wiklund/TT / Anders Wiklund/TT

27-åringen kom inn på standplass før lagkamerat og sammenlagtrival Sturla Holm Lægreid, plaffet ned fire av fem blinker, og gikk ut med et forsprang på over 30 sekunder på skiskytterkometen.

Det ga han aldri fra seg, og dermed sikret Thingnes Bø seg sammenlagtseieren i verdenscupen for tredje sesong på rad.

Thingnes med kula

VERDT DET: Her er beviset på at Thingnes Bø er sesongens beste skiskytter. Den tittelen var ikke billig.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

Rett etter målgang åpner han opp om hvor mye totalseieren betyr for ham, og ikke minst: Hvor mye det har kostet å kjempe for den.

– Det er en fyr som har plaget meg mentalt, sier 27-åringen med glimt i øyet, og referer til årets komet Sturla Holm Lægreid.

– Sturla har vært helt enestående i hele år. Han har presset meg til mitt ytterste. Jeg har fått kjent på en konkurranse som jeg ikke har kjent på før på den måten. Jeg tror ikke jeg var helt forberedt på at en sånn som han skulle komme frem og kjempe allerede nå, fortsetter han.

– Jeg er helt på bristepunktet

Thingnes Bø forteller at sammenlagtduellen har vært svært krevende mentalt, at han er mer lettet enn glad etter dagens bragd, og at han nå føler seg tom.

– Jeg er helt på bristepunktet, forteller han ærlig.

– Hvordan har du hatt det den siste tiden?

– Det er dette som kanskje har gjort at jeg ikke har klart å presse meg opp til de toppresultatene som jeg har hatt før. Verdenscupen totalt har vært et hovedfokus for meg, og det har gjort at jeg ikke har klart å fokusere på hvert enkelt skirenn, tror sammenlagtvinneren.

– Det har vært uutholdelig, oppsummerer han.

Thriller-sesong

Offisielt ledet Thingnes Bø verdenscupen totalt med fire poeng på Sturla Holm Lægreid før dagens fellesstart, men etter å ha strøket de fire svakeste resultatene til de to lagkameratene, var ledelsen uoffisielt ett poeng i sistnevntes favør.

Det hele kan virke både kaotisk og uoversiktlig, men premissene var sånn tålelig klare: Den av dem som kom først i mål på fellesstarten, kom til å vinne verdenscupen sammenlagt.

I tillegg hadde ikke Lægreid råd til å bli svakere enn nummer åtte, uavhengig av Thingnes Bøs resultat. Det skyldes reglene som sier at man kan stryke sine svakeste resultater, og en 9.-plass eller svakere for Thingnes Bø ville ha havnet i bunken av renn som skulle strykes.

Levde farlig

Kamphanene entret standplass temmelig likt til første skyting, der lillebror Bø bommet én gang, mens rivalen fylte.

Den andre skytingen endte med én bom fra hver av dem, og på første stående skyting bommet Lægreid, mens Thingnes Bø fikk ned alle blinkene. Med det var alt snudd, og Bø hadde sju sekunders forsprang på landsmannen - og dermed også overtaket i fellescupen totalt.

Det forspranget doblet han frem til siste skyting, der altså alt ble avgjort.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med sesongen og avslutning, selv om det ikke ble den store kula, sier Lægreid etter å ha tapt duellen mot lagkameraten.

– Det er et renn jeg kommer til å huske resten av livet, fortsetter han.

Superkometen tillater ikke seg selv å være skuffet.

– Nei, jeg tror ikke jeg har lov til å være skuffet når jeg ligger som nummer to i verdenscupen totalt, har fire VM-gull og sju verdenscupseire. Det er helt ekstremt, det jeg har fått til, ramser han opp.

MISTER OVERTAKET: Her mister Holm Lægreid overtaket til lagkompisen.

Siste nytt

 • Brigton snudde mot ligamesteren

  Tilskuerne ble vitne til et fyrverkeri av en fotballkamp da Brigton snudde 0-2 til 3-2 hjemme mot Manchester City.

  Brighton fikk en tung start på kampen da Ilkay Gündogan scoret etter et knapt minutt. City ble så redusert til ti mann da João Cancelo fikk det røde kortet. Likevel økte Foden til 2-0 etter pause, og det så litt mørkt ut for vertene.

  Men like etter at Foden scoret puttet Leandro Trossard for Brigton og snuoperasjonen var i gang. Adam Webster utlignet til 2-2 og Dan Burn sikret 3-2 seier med sin scoring i det 76. minutt.

  Premier League - Brighton & Hove Albion v Manchester City
  Foto: Mike Hewitt / Reuters
 • Landslagsspiller legger opp

  Ingrid Moe Wold (31) legger opp etter sesongen. Backen spiller for Everton og har 59 landskamper for Norge siden debuten i 2012.

  – Jeg føler bare at tiden er inne nå. Jeg er 31, så det er ikke sånn at jeg er 25 og fortsatt har mange år på meg. Jeg har hatt en lang, god og innholdsrik karriere. Og i løpet av dette året her så har man fått tid til å tenke og føle på en del ting, så da bare følte jeg at tiden var inne, sier Wold til NRK.

  På spørsmål om koronaåret har hatt noe å si for avgjørelsen, svarer hun både óg.

  – Det har jo sikkert påvirket litt, men samtidig så er det en naturlig del av dette føler jeg. Jeg hadde EM som mål og det skulle egentlig vært i sommer, ikke sant, sier Wold.

  Hun har også 68 aldersbestemte landskamper og har vært en markant skikkelse i norsk kvinnefotball i 15 år. Hun har sju seriemesterskap og fem cuptitler for LSK Kvinner.

  – Jeg har oppnådd mer enn jeg kunne drømme om og er stolt og ydmyk over karrieren min, skriver Wold i innlegg på Twitter og Instagram, der hun først annonserte at hun velger å legge opp.

  Belgium Norway Soccer
  Foto: Francisco Seco / AP
 • Reus sier nei til EM

  Marco Reus (31) har vært en av nøkkelspillerne i Borussia Dortmunds sterke sesongavslutning. Nå sier 31-åringen likevel nei til å spille for Tyskland i sommerens fotball-EM.

  I et innlegg på sosiale medier forklarer han at kroppen rett og slett trenger pause etter en kraftanstrengende sesong.

  – Det var en veldig vanskelig avgjørelse ettersom jeg er veldig stolt over å spille for landet mitt, skriver Reus.

  eeSz6haT-ts
  Foto: ANNEGRET HILSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal