Hopp til innhold

Knuste lagkameraten i thrilleravslutning: – Det er en fyr som har plaget meg mentalt

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): Johannes Thingnes Bø (27) avgjorde verdenscupen sammenlagt på sesongens aller siste skyting. Nå innrømmer han hvor mye duellen mot lagkameraten faktisk har tæret på ham.

Thingnes Bø og Holm Lægreid

RIVALER OG VENNER: Thingnes Bø (med ryggen til) erkjenner at duellen mot Holm Lægreid har kostet mye.

Foto: Anders Wiklund/TT / Anders Wiklund/TT

27-åringen kom inn på standplass før lagkamerat og sammenlagtrival Sturla Holm Lægreid, plaffet ned fire av fem blinker, og gikk ut med et forsprang på over 30 sekunder på skiskytterkometen.

Det ga han aldri fra seg, og dermed sikret Thingnes Bø seg sammenlagtseieren i verdenscupen for tredje sesong på rad.

Thingnes med kula

VERDT DET: Her er beviset på at Thingnes Bø er sesongens beste skiskytter. Den tittelen var ikke billig.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

Rett etter målgang åpner han opp om hvor mye totalseieren betyr for ham, og ikke minst: Hvor mye det har kostet å kjempe for den.

– Det er en fyr som har plaget meg mentalt, sier 27-åringen med glimt i øyet, og referer til årets komet Sturla Holm Lægreid.

– Sturla har vært helt enestående i hele år. Han har presset meg til mitt ytterste. Jeg har fått kjent på en konkurranse som jeg ikke har kjent på før på den måten. Jeg tror ikke jeg var helt forberedt på at en sånn som han skulle komme frem og kjempe allerede nå, fortsetter han.

– Jeg er helt på bristepunktet

Thingnes Bø forteller at sammenlagtduellen har vært svært krevende mentalt, at han er mer lettet enn glad etter dagens bragd, og at han nå føler seg tom.

– Jeg er helt på bristepunktet, forteller han ærlig.

– Hvordan har du hatt det den siste tiden?

– Det er dette som kanskje har gjort at jeg ikke har klart å presse meg opp til de toppresultatene som jeg har hatt før. Verdenscupen totalt har vært et hovedfokus for meg, og det har gjort at jeg ikke har klart å fokusere på hvert enkelt skirenn, tror sammenlagtvinneren.

– Det har vært uutholdelig, oppsummerer han.

Thriller-sesong

Offisielt ledet Thingnes Bø verdenscupen totalt med fire poeng på Sturla Holm Lægreid før dagens fellesstart, men etter å ha strøket de fire svakeste resultatene til de to lagkameratene, var ledelsen uoffisielt ett poeng i sistnevntes favør.

Det hele kan virke både kaotisk og uoversiktlig, men premissene var sånn tålelig klare: Den av dem som kom først i mål på fellesstarten, kom til å vinne verdenscupen sammenlagt.

I tillegg hadde ikke Lægreid råd til å bli svakere enn nummer åtte, uavhengig av Thingnes Bøs resultat. Det skyldes reglene som sier at man kan stryke sine svakeste resultater, og en 9.-plass eller svakere for Thingnes Bø ville ha havnet i bunken av renn som skulle strykes.

Levde farlig

Kamphanene entret standplass temmelig likt til første skyting, der lillebror Bø bommet én gang, mens rivalen fylte.

Den andre skytingen endte med én bom fra hver av dem, og på første stående skyting bommet Lægreid, mens Thingnes Bø fikk ned alle blinkene. Med det var alt snudd, og Bø hadde sju sekunders forsprang på landsmannen - og dermed også overtaket i fellescupen totalt.

Det forspranget doblet han frem til siste skyting, der altså alt ble avgjort.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med sesongen og avslutning, selv om det ikke ble den store kula, sier Lægreid etter å ha tapt duellen mot lagkameraten.

– Det er et renn jeg kommer til å huske resten av livet, fortsetter han.

Superkometen tillater ikke seg selv å være skuffet.

– Nei, jeg tror ikke jeg har lov til å være skuffet når jeg ligger som nummer to i verdenscupen totalt, har fire VM-gull og sju verdenscupseire. Det er helt ekstremt, det jeg har fått til, ramser han opp.

MISTER OVERTAKET: Her mister Holm Lægreid overtaket til lagkompisen.

Siste nytt

 • Forsvarstabbe sørget for ny Tottenham-nedtur

  Tottenham fortsetter å tape poeng i Premier League. Torsdag gikk laget sin femte kamp på rad uten seier i 1-2-tapet for West Ham på eget gress.

  Tottenham leverte en strålende sesongstart med ti kamper uten tap, men deretter har det gått tyngre for Ange Postecoglous menn. De står med fire tap på sine fem siste kamper, og de har tapt tre strake hjemmekamper. Noe av grunnen til det har vært skader og suspensjoner på sentrale spillere.

  De hvitkledde ligger på femteplass etter 15 kamper. Opp til serieleder og rival Arsenal skiller det ni poeng.

  Cristian Romero var torsdag tilbake fra en tre kamper lang suspensjon, og argentineren svarte med å sende hjemmelaget i ledelsen etter elleve minutter med en godt plassert heading.

  Etter hvilen kom gjestene ut med energi og seks minutter senere var lagene like langt. Jarrod Bowen plukket opp en retur og banket ballen i nettet.

  Tottenham presset for seier og kom til en stor sjanse 20 minutter før slutt. Men headingen til Richarlison strøk stolpen, og det skulle vise seg å koste fem minutter senere.

  Destiny Udogie sendte et horribelt tilbakespill til keeper Vicario, som kom ut og slo ballen unna foran en jaktende Bowen. Den gikk imidlertid bare til James Ward-Prowse, som skjøt i stolpen før han satte sin egen retur i mål.

  Med seieren har West Ham unngått nederlag i fire strake kamper, der to har endt med tre poeng.

  Tottenham skal møte Newcastle i neste runde, mens West Ham gjester Fulham.

  (NTB)

  4d20LNfRL54
  Foto: AP
 • Everton med kruttsterk seier over Newcastle etter dobbel Trippier-blemme

  Everton utnyttet grove forsvarsfeil hos Newcastle og tok seg over nedrykksstreken med 3-0-seier i Premier League.

  Det er en solid seier for Sean Dyches menn mot formsterke og normalt defensivt solide Newcastle. Everton hadde brent store sjanser, men det løsnet mot slutten da backen Kieran Trippier begynte å slurve på egen halvdel.

  78 minutter var spilt da han regelrett ga bort ballen til Dwight McNeil. Evertons venstreving avanserte framover og hamret ballen i nota til 1-0 fra 15 meters hold.

  Sju minutter senere gjentok miseren seg for Trippier. Han stresset og spilte ballen i beina på Jack Harrison, som fikk kranglet den med seg og serverte Abdoulaye Doucouré. Malieren var trygg og plasserte inn 2-0.

  Alexander Isak viste fram dribleferdigheter og kom nær redusering mot slutten, men var akkurat ikke rask nok til å få skutt på mål.

  Det var en av ganske få Newcastle-muligheter i kampen. Selv om gjestene hadde ballen mye, var Everton mer gjennombruddshissig og farligere kampen gjennom.

  Den aller største sjansen fikk Dominic Calvert-Lewin etter 38 minutter. Han vendte opp og blåste ballen høyt over mål fra fire meters hold.

  Da hjalp det at lagkameratene ordnet seier i annen omgang. Langt på overtid trillet innbytter Beto inn sitt første Premier League-mål.

  (NTB)

  GVzhZ9XSqeo
  Foto: AP
 • Dansk sjokktap for Japan: – Det så simpelthen komisk ut

  Danmark gikk på en real smell i første hovedrundekamp i håndball-VM på hjemmebane. Japan og norskfødte Sakura Kametani Hauge vant 27-26 i Herning.

  Danmark er sammen med Norge og Frankrike en av favorittene til å gå helt til topps i mesterskapet. I første kamp i hovedrunden måtte de tåle nederlag for et hardt kjempende Japan.

  Danske medier var alt annet enn barmhjertige med eget lag etter sjokktapet.

  – Hvor skal vi starte?

  – Det så simpelthen komisk ut.

  Det er deler av dommen som danske BT kom med etter kampslutt.

  I mål leverte Hauge, som går under navnet Sakura Kametani i Japan, en god prestasjon. 36-åringen er født i Bergen og spilte for en rekke norske lag før hun i 2018 gjorde overgang utenlands. Til daglig spiller hun i franske Besancon.

  Til pause sto det 12-12, men etter hvilen giret Japan opp og skaffet seg en god luke. På et punkt ledet de 21-17, og til slutt vant de 27-26 med et ellevilt siste angrep.

  Japans beste resultat i VM er sjuendeplass i 1965. I OL på hjemmebane i 2021 ble det 12.-plass.

  Danmark hadde kjørt over all motstand fram til hovedrunden. Foran hjemmepublikumet i Herning fikk de til tider bank i annen omgang.

  (NTB)

  3D74FjJXuas
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal