Hopp til innhold

Johaug avslører babynavn: – Brukte nesten fire måneder på å lande navnet

17. mai ble Therese Johaug mor til en jente. Først forrige uke fikk datteren navnet Kristin. Nå holder også langrennsstjernen alle dører åpne for et comeback.

therese johaug

MOR: Therese Johaug hadde med seg barnevognen til Holmenkollen.

Foto: Eirik Fure / NRK

– Det tok sin tid, kan man si, sier en smilende Therese Johaug til NRK.

– Vi brukte nesten fire måneder på å lande navnet, men vi landet det i forrige uke. Vi var enige til slutt og er veldig fornøyd, fortsetter hun.

Navnet til den snart fire måneder gamle jenta er Kristin Hoff Johaug, avslører hun.

– Hva var kjernen i debatten?

– Det var vel litt hvem som skulle få fornavnet og hvem som skulle få etternavnet. Da fikk far (Nils Jakob Hoff) viljen sin på fornavn og mor på etternavn. Så da ble det Johaug til slutt, forteller hun.

– Vi likte Kristin veldig godt og det er jo et norsk navn som hun måtte få når hun var født på selveste 17. mai. Så var jo Kristin navnet på OL-maskoten under OL på Lillehammer som far brukte veldig i argumentasjonen for navnet, sier hun.

Bjørn Dæhlie, Kristin og Håkon OL-maskoter Lillehammer

OL-MASKOTER: Bjørn Dæhlie med OL-maskotene Kristin og Håkon etter gullet på 10-kilometeren under OL i 1994.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Var det største ønsket mitt

Johaug beskriver overgangen fra livet som toppidrettsutøver til småbarnsmor som «ganske stor».

– Det er et liv før og etter, som jeg tror mange småbarnsforeldre kan skriver under på.

– Å bli mor var jo det største ønsket mitt og større enn noen gullmedalje jeg har tatt. Samtidig er det slitsomt når du er vant til å prioritere deg selv så til de grader og har vært litt egoistisk. Så har man i hvert fall blitt en god nummer to nå, forteller hun.

Les hva Johaug sa da det ble kjent at hun var gravid her:

Åpner for VM i Trondheim: – Har ikke bestemt meg

Johaug har blant annet fire OL-gull og 14 VM-gull fra en svært innholdsrik karriere. Langrennsstjernen la opp vinteren 2022, men med et VM i Trondheim i 2025, kan et comeback være mulig.

– Vi får se. Jeg har ikke bestemt meg helt enda om det blir noen flere skirenn eller ikke skirenn. Per nå nyter jeg livet som mamma. Jeg skal innrømme at jeg trener litt på si. Ja, jeg gjør det.

– Hvor mye trener du?

– Det blir litt, men det blir ikke som før da. Det er jo ikke så lett å ha på seg joggeskoene eller skiskoene (og dra) ut når du skal passe på en liten jente.

Johaug 2011 Holmenkollen

VM-FEST: Johaug på vei inn til VM-gull på 30-kilometeren i Holmenkollen i 2011. Om halvannet år er det et nytt VM på norsk jord.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Men er det med tanke på at det kan bli noe?

– Ja, det er det. Jeg har ikke skrinlagt VM i Trondheim helt, men per nå er ikke fokuset mitt der. Fokuset mitt er på hverdagen her og nå og på å være en god mamma.

– Hva er det som vekter frem og tilbake og som eventuelt vil avgjøre det?

– Jeg stiller ikke på startstreken i Trondheim-VM hvis jeg ikke kan være med og kjempe om medaljer. Og da skal jeg vite at jeg er der, sier hun.

En som har to gull å forsvare i VM om halvannet år er Ebba Andersson.

– Jeg tror ikke man skal kalle det en hemmelighet, man har hatt sine anelser. Det ville ikke vært noen overraskelse, sier hun til Expressen om en mulig Johaug-retur.

Sentral i nytt prosjekt

Tirsdag kunne også Johaug fortelle at hun skal få en sentral rolle i en satsing som skal hjelpe kvinner innen langrenn.

I et samarbeid med Team Eksjöhus og Team Aker Dæhlie skal de gjennom foredrag, fellestreninger og trenerseminar forsøke å nå både topp og bredde.

– Vi ønsker å få til noen jentesamlinger hvor det skal være seminarer hvor vi kan dele litt av den kunnskapen vi sitter inne med. Også har jeg veldig lyst til å få flere kvinner inn på trenerbiten også. Man ser at det er veldig få kvinner som er trenere der ute og jeg tror at kvinnene har like mye å by som herrene, sier Johaug.

– Siden jeg la opp har jeg kjent på at sjela mi ligger i idretten, og da spesielt langrenn. Jeg føler nå at jeg er i en posisjon hvor jeg få flere kvinner inn i idretten og fortsette lenger.

I tillegg til Johaug, vil også Marthe Kristoffersen, Guro Strøm Solli, Kari Vikhagen Gjeitnes og Maria Rydqvist være en del av prosjektet.

Marthe Kristoffersen Therese Johaug

SKAL JOBBE SAMMEN: Marthe Kristoffersen og Therese Johaug var lagvenninner i flere år. Nå skal de jobbe sammen med et nytt prosjekt.

Foto: Kyrre Lien / NTB

– Jeg føler at jenter kan snakke med jenter på en helt annen enn med guttene, sier Johaug, og fortsetter:

– Vi ønsker å bidra med våre erfaringer slik at de kan unngå feilene som vi har gjort på ulikt vis og komme med de suksessfaktorene som vi har lykkes med som andre kan dra nytte av.

Therese Johaug er tilknyttet NRK som langrennsekspert.

Sportsnyheter

Jostein Gundersen ligger nede etter skade

Reagerer kraftig på manglande regelverk: – Sjokkerande

Eliteserielege blei tatt fullstendig på senga av Noregs Fotballforbund (NFF) sin konklusjon som blei publisert laurdag. Nå tar NFF grep.

Amalie Iuel utfordret Henriette Jæger til duell.

Iuel utfordra Jæger til duell: – Å tape mot Amalie er noko av det verste

Henriette Jæger blir sur av å tape, sjølv mot Amalie Iuel på trening. Det utnyttar trenarmamma Unn Merete for alt det er verd.

RBK-LSK

Supportertalsmann om VAR-markeringer: – Overrasket hvis Eliteserien blir ferdigspilt i år

Mandag møtes lederne i landets supporterklubber for å diskutere neste steg i kampen mot videodømming.

Siste nytt

 • Bøtelegger KFUM – men blir ikke kastet ut av cupen

  Eliteserieklubben KFUM Oslo spilte med en suspendert spiller i cupkampen mot Sogndal, men blir likevel ikke kastet ut av cupen.

  Det var ikke før seieren mot Lysekloster at regelbruddet ble avdekket. Da sendte 2.-divisjonsklubben inn protest til Norges Fotballforbund med påstand om at Sogndal skulle tilkjennes seieren mot KFUM, og at Lysekloster og Sogndal skulle møte hverandre på nytt i 4. runde.

  I mai besluttet doms- og sanksjonsutvalget å avvise protesten, men NFFs påtalenemnd har imidlertid behandlet saken på nytt. I innstillingen mente de at KFUM burde bli kastet ut av cupen.

  Doms- og sanksjonsutvalget kom til en annen konklusjon og har besluttet at KFUM får en bot på 100.000 kroner.

  Tidligere i juli sa KFUMs daglige leder til VG at de forventet å spille cupkamp i oktober.

  I kvartfinalen venter Stabæk for hovedstadslaget. Går de seirende ut derfra, møter de vinnerne av oppgjøret mellom Vålerenga og Fredrikstad.

  (NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Toppligaer klager Fifa til EU-kommisjonen – får krast svar fra Fifa

  Europeiske toppligaer og spillerforeningen Fifpro hevder landslagskalenderen er i strid med EUs konkurranseregler. Sammen klager de inn Fifa til EU-kommisjonen.

  Det kommer fram i en felles uttalelse fra European Leagues og Fifpro. Med klagen ønsker man å bevise at Fifas kalender for landslagsfotballen bryter med EUs regelverk.

  – I flere år har ligaene og spillerforeningene gjentatte ganger oppfordret Fifa til å utvikle en klar, gjennomsiktig og rettferdig prosess rundt landslagskalenderen. Den er nå overmettet, blitt uholdbar for nasjonale ligaer og er en risiko for spillernes helse, står det i tirsdagens pressemelding.

  Videre står det at juridiske grep nå «er det eneste ansvarlige steget for å beskytte fotballens økosystem og arbeidere fra Fifas ensidige avgjørelser».

  X svarer Fifa at den nåværende kalenderen ble enstemmig godkjent av Fifa-rådet, som er satt sammen med representanter fra alle kontinenter – inkludert Europa.

  – Fifas kalender er det eneste verktøyet som sikrer at internasjonal fotball kan fortsette å overleve, sameksistere og blomstre sammen med nasjonal og internasjonal klubbfotball, skriver Fifa og fortsetter:

  – Noen ligaer i Europa opptrer med kommersiell egeninteresse, hykleri og uten hensyn til alle andre i verden. Disse ligaene foretrekker tilsynelatende en kalender fylt med vennskapskamper og sommerturneer, ofte med omfattende globale reiser.

  Norsk Toppfotball er medlem av European Leagues. (NTB/NRK)

  Det norske herrelandslaget i fotball før privatlandskampen mot Danmark i juni 2023
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Jakob Ingebrigtsen til Lausanne etter OL

  Jakob Asserson Ingebrigtsen løper 1500 meter i Lausanne etter OL.

  Diamond League-arrangøren bekrefter i en pressemelding at nordmannen er klar for det tradisjonsrike stevnet i Sveits.

  Stevnet er 22. august. Det blir hans første konkurranse etter OL.

  Timothy Cheruiyot, Azeddine Habz og Mario García er også klar for 1500-meteren.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen har flere gode minner fra Lausanne, blant annet da han løp inn til seier og stevnerekord på 1500 meter i fjor. Da løp han på 3.28,72.

  Før han skal dit er det imidlertid OL i Paris som gjelder for 23-åringen. Der skal han prøve å forsvare OL-gullet på 1500 meter, i tillegg til å løpe 5000 meter for første gang i OL-karrieren.

  Ingebrigtsens første løp i OL blir 1500 meter forsøk fredag 2. august. Se hele OL-programmet her.

  Jakob Ingebrigtsen i Monaco
  Foto: VALERY HACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal