Hopp til innhold

Johaug mener FIS er på villspor: – Jeg er veldig skeptisk

Therese Johaug mener langrennssporten er på vei i feil retning. Senere lørdag går kvinner og menn like lange distanser i Holmenkollen – og den tidligere eneren er kritisk.

Gyldendal Litteratur presenterer høstens bøker

KRITISK: Therese Johaug liker dårlig at FIS endrer på distansene i verdenscupen, samt at det er laber deltakelse fra de norske kvinnene i sommerens renn. Her er hun avbildet i forbindelse med promotering av hennes kommende bokutgivelse.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

For under Holmenkollen Skishow går både kvinner og menn 15 kilometer intervallstart. Det er bare en forsmak på hva vinteren har å by på etter avgjørelsen som ble tatt under kongressen til Det internasjonale Skiforbundet (FIS) i våres.

Tidligere leder av langrennskomitéen i FIS, Vegard Ulvang, var blant de som var en forkjemper for at kvinner og menn skulle gå like distanser. Nå blir det innført kommende sesong. Tidligere gikk for eksempel kvinnene 10 kilometer og 30 kilometer da herrene gikk 15 kilometer og 50 kilometer. Det er det slutt på.

Johaug: Passer ikke inn

Vinterens OL-dronning er sterkt kritisk til beslutningen, som fører til enkelte lengre distanser for kvinnene.

Jeg må̊ personlig si at jeg er veldig skeptisk til det nye opplegget som FIS har lagt opp til. Det at jenter og gutter skal gå like langt. Jeg føler at jeg i alle år har hørt at jeg har ødelagt sporten med at tidsdifferansen har vært stor og at jeg har vunnet med for mye. At langrenn ikke er populært imellom-Europa fordi mange er langt bak og ikke klarer å bygge nye jentemiljøer, sier Johaug til NRK.

Johaug på seminar

SKEPTISK: Therese Johaug deltok på seminaret «Ski Leaders of Tomorrow» der hun tilbrakte en time på scenen sammen med moderator.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Da hadde hun deltatt på et seminar om fremtiden for skisporten i regi av Norges Skiforbund og Equinor. Der fikk hun blant annet spørsmål om sviktende rekruttering i Polen og grep som kan gjøre for å dempe frafallet.

Johaug mener like distanser er et steg i feil retning.

Jeg tror i hvert fall ikke det passer sporten inn i fremtiden, i hvert fall ikke når du faktisk ser at langrenn har en negativ trend på seertall.

For lite action

Hun tok også opp temaet under seminaret foran en rekke internasjonale trenere og ledere fra 23 nasjoner. Skidronningen tenker at det kan skremme unge utøvere å bli slått med enda større margin på enda lengre distanser.

Nå så setter FIS opp distansen og jenter skal gå femmil. Tidsdifferansen blir jo da enda større. Hvordan skal du da klare å frå en sport populær? Når TV-seerne sitter der og «herregud, ja, men hun kommer til å vinne så mye og det er et stort gap mellom andre- og tredjeplassen, eller fjerde og femte».

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 30 km fristil for kvinner

OVERLEGEN: Therese Johaug vant OL-tremila med et forsprang på mer enn halvannet minutt i vinter. Nå øker FIS distansen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Da får du ikke de actionfylte scenene. Selv om når jeg har gått noe, så har jeg sikkert vært dritglad personlig fordi lengre distanser passer meg, sier Johaug.

Guri Knotten – som overtok som Norges representant i langrennskomiteen til FIS etter Ulvang – sa til NRK at hun mente det var på tide i slutten av mai.

– Samtidig har jeg stor forståelse for at dagens utøvere kan ha litt betenkeligheter med å endre på et program, sier Knotten.

En undersøkelse viste at et soleklart flertall av utøverne ikke ønsket forslaget om like distanser velkommen, men Knotten hevdet at hun hadde fått et annet inntrykk av å snakke med utøverne.

– Jeg vet ikke om det er riktig å si at de aktive kjemper imot forslaget. De fleste jeg snakker med synes like distanser er helt på sin plass. Og det er mange som ønsker femmila velkommen, og har uttalt det. Det er et godt og viktig vedtak.

Sviktende deltakelse

Under rulleskirennet i Holmenkollen Skishow er det kun påmeldt 19 løpere i seniorklassen for kvinner mot 51 i herreklassen. Kun tre kvinner fra landslaget er på startstreken. Frafall fra landslagskvinnene under sommerkonkurransene har også fått kritikk fra flere hold i sommer.

TV 2-ekspertene Petter Northug og Petter Skinstad gikk hardt ut i VG mot deltakelsen under Blinkfestivalen tidligere i sommer.

Først og fremst er det veldig synd at ikke flere stiller. Det må̊ jeg bare si. Halve laget bor i Trondheim, så jeg skjønner at det å reise ned for å gå ett rulleskirenn koster ganske mye når man allerede er i en tøff treningsperiode og det er nye samlinger som venter, sier Johaug og legger til:

Men samtidig er det å gi tilbake og stille opp å gi tilbake i de konkurransene som faktisk er, og skape litt sånn actionfylte TV-scener.

Les også Fossesholm svarer etter Northug-kritikk: – Vi er vant til «dritprat»

Fossesholm Northug

Hvorfor er det så viktig at man stiller opp på denne typen arrangementer.

Det er jo veldig viktig for å holde oppe interessen for langrenn, og kanskje spesielt nå i dag som Norge gjør det så bra i så mange andre idretter. Det er faktisk viktig at utøvere stiller opp og bidrar til at idretten er populær på sommerstid, sier Johaug, som var fast innslag på Blinkfestivalen og i Holmenkollen i årene som var aktiv.

PS! Holmenkollen Skishow ser du på NRK 2 fra 17.00 og NRK 1 fra 17.30, lørdag 17. september.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Aston Villa til europeisk semifinale for første gang på 42 år

    På en dårlig dag kom Aston Villa tilbake og vant kvartfinalen mot franske Lille i Serieligaen. Avgjørelsen falt på straffer.

    De engelske gjestene taklet presset best og tok en 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Sammenlagt endte det 3-3 over to kamper.

    Dermed er Aston Villa klare for semifinale i Serieligaen. Det er første gang klubben er i en europeisk semifinale siden de vant Mesterligaen i 1981/82-sesongen.

    Lille ledet 2-0 og lå an til å gå videre med få minutter igjen av ordinær tid. Så dukket Matty Cash opp og banket inn Villas redusering fra 20 meter. Skuddet gikk inn via en motspiller.

    I forkant klønet Lille det til da keeper Lucas Chevalier kolliderte med en lagkamerat og mistet ballen.

    Tidligere i kampen scoret Yusuf Yazici med innsiden av venstrefoten etter 15 minutter, mens Lille-kaptein Benjamin André stusset inn 2-0 på en corner halvveis ut i 2.-omgangen.

    Unai Emery kan bli første manager til å lede Aston Villa til en tittel siden Birmingham-klubben vant ligacupen i 1996. (NTB/NRK)

    Aston Villa jubler for avansement til semifinalen i Serieligaen etter straffeseier over Lille
    Foto: Stephanie Lecocq / Reuters
  • Fyllingen cruiset inn til sin første kongepokal

    Fyllingen tok sin første NM-tittel i basketball da Bærum ble slått 104-94 i den tredje finalekampen. Laget tok også hjem kongepokalen.

    Fyllingen var overlegne i begge de to første finalekampene mot det unge Bærum-laget. Torsdag ble det jevnere.

    Etter en sluttspurt inn mot pause klarte Bærum å ta seg til 47-56, men de klarte ikke å tvinge fram en fjerde NM-finale på hjemmebane. På det minste var avstanden seks poeng opp med tre minutter igjen av kampen.

    Fyllingens beste poengplukkere ble Isaac Likekele og Terell Jordan Brown. Begge stoppet på 26 poeng.

    Ludvik Mürer Bergseng ble Bærums beste poengplukker (26).

    Fyllingen vant serien klart og var klare favoritter i kampen om kongepokalen. (NTB)

  • Norges håndballkvinner møter vertsnasjonen i tidenes største EM

    Norge havnet i gruppe med arrangørland Østerrike, Slovenia og Slovakia da trekningen for årets kvinne-EM i håndball ble gjort torsdag.

    Norge er tittelforsvarer når mesterskapet spilles i Østerrike, Ungarn og Sveits. Laget spiller sine innledende kamper i gruppe E i Innsbruck og får en overkommelig vei til hovedrunden.

    EM-sluttspillet varer i perioden 28. november til 15. desember. Antall deltakere økes fra 16 til 24 nasjoner.

    Fra hver av de seks innledende puljene går de to beste videre til hovedrunden. Man tar med seg eventuelle poeng fra kampen mot det andre laget som avanserer fra samme gruppe.

    Hovedrundekampene er lagt til Debrecen og Wien, mens semifinaler, bronsekamp og finale spilles i Wien.

    Norge har vunnet håndball-EM for kvinner hele ni ganger. Det første gullet kom i 1998. (NTB)

    Silje Solberg-Østhassel i aksjon mot Slovenia i VM
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal