NRK Meny
Normal

Bjørndalen overrasket alle med «comeback»

HOLMENKOLLEN (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) imponerte i sin første test mot landslagsutøverne, etter at sommeren ble ødelagt av sykdom. Men han kan bare planlegge veien tilbake to uker av gangen.

Bjørndalen i Holmenkollen

IMPONERTE: Ole Einar Bjørndalen var tredje best av landslagsløperne på testrennet i VM-arenaen Holmenkollen mandag morgen. Etter sykdomsplagene imponerte det flere.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Bjørndalen ble nummer tre i testrennet i landslagets testrenn i VM-arenaen i Holmenkollen. Dette rennet var hans første test mot landslagsutøverne etter sykdomsplagene som herjet store deler av sommeren.

 • Se TV-reportasje fra Kollen nederst i saken.

Bjørndalen mistet seks uker trening og fryktet av VM-sesongen skulle ryke. Nå er tonen en annen.

– Det er bedre enn forventet. Det er økt nummer to med intensitet maks siden mars så det er ganske lite hardtrening, sier Bjørndalen til NRK etter testrennet.

Tett oppfølging

Han forteller at veien tilbake styres av jevnlige tester på Olympiatoppen. Derfor kan han nå kun planlegge veien tilbake en halv måned av gangen.

– Jeg kjører tester hver 14. dag. Det følger formen og utviklingen, og hva jeg tåler i treningen. Jeg tar kun 14 dager av gangen så jobber jeg ut fra det, sier Bjørndalen til NRK.

– Hva slags tester er det?

– Det er via Olympiatoppen at jeg tar laktatprofiler for å sjekke at jeg svarer på treningen. Jeg har svart hele tiden siden jeg startet å teste. Da bare fortsetter jeg med det. Når jeg får beskjed om at jeg kan reise til høyden så reiser jeg til høyden, sier Bjørndalen

Styrer treningshøsten

Det er såkalte laktatprofiler som styrer hvor hardt han kan tråkke til i treningen. Testene av blodet viser hvordan han tåler treningsbelastning etter sykdommen. Skiskytteren har gått glipp av all høydetreningen så langt i VM-forberedelsene. Nå håper han at formen skal være så god at han kan dra i høyden innen to uker.

– Ole har vært veldig nøye og vært innom Olympiatoppen og testet hver 14. dag for å sjekke at han er der han skal være og at det er progresjon. Det viktigste er å få lagt ned best mulig trening og ikke stresse med det som kommer senere i vinter, sier sportssjef Morten Aa Djupvik.

– Imponert

Djupvik var imponert over sin mestvinnende utøver under testrennet i VM-arenaen.

– I dag er jeg veldig imponert over Ole. Det er uten tvil en av de beste hardøktene han har hatt på lang langt tid. Han sier at ting fungerer bedre nå og at det er i ferd med å løsne, sier Djupvik.

Bjørndalen er selv ikke lenger bekymret for VM og mener at formen skal være der, når det blir starten av mars. Men tiden før er han usikker på. Landslagstrener Egil Gjelland er ikke urolig for Bjørndalen.

– Ole er solid. Vi er ikke så bekymret for Ole, fordi han er god til å korrigere seg inn. Han gjør en fenomenal jobb her i dag, sier Gjelland.

Ole Einar følger et tett testregime fram mot vintersesongen og kan kun planlegge to uker av gangen. I dag imponerte veteranen i skiskytter-guttas testrenn i Holmenkollen.

Siste nytt

 • Tromsø-Strømsgodset er avlyst

  Snøen stoppet oppgjøret mellom Tromsø og Strømsgodset. Dommer Sigurd Kringstad sa til NRK før kampstart at han skulle ta en vurdering opp mot kampstart. Det snør tett, og kampen lot seg ikke gjennomføre.

  NRK kommer tilbake med mer.

  Snø på Alfheim stadion
  Foto: Gunnar Grindstein
 • Grøvdal nummer tre i New York

  Karoline Bjerkeli Grøvdal ble nummer tre på New York halvmaraton søndag. Hun løp inn til 1.12.43, og var 19 sekunder bak Buze Diriba, som vant.

  Grøvdals personlige rekord på distansen er 1.09.41.

  Karoline Bjerkeli Grøvdal
  Foto: Mikula Martin/ctk / NTB scanpix
 • Tyske Riessle vant igjen

  Fabian Riessle vant verdenscuprennet i Klingenthal søndag. Han spurtet ned Johannes Rydzek og Akito Watabe i kampen om seieren.

  Sistnevnte sikret seier i verdenscupen sammenlagt, foran Jan Schmid. han ble beste norske på fjerdeplass.

  SKIING-FINLAND/ Lahti Ski Games 2016
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Radiosporten
Sport i dag
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Odd