Tennistopp skal ha brutt egne koronaretningslinjer – nå slutter han i forbundet

Generalsekretær i Norges Tennisforbund, Alexander Kjær, fratrer sin stilling. Det skjer kort tid etter at han skal ha trent i Oslo Tennisarena, til tross for at hallen var koronastengt.

UB4KlEVq5lg

TROSSET FORBUD: Oslo Tennisarena på Hasle var stengt i perioden 12. mars–20. april på grunn av koronatiltak. I denne perioden skal Alexander Kjær ha spilt tennis med andre personer inne i hallen.

Foto: Frode Hansen / VG

NRK har flere kilder som bekrefter at generalsekretæren har spilt tennis privat sammen med andre personer i riksanlegget Oslo Tennisarena på et tidspunkt da dette var forbudt.

NRK har fått tilgang til en rekke videoer som viser at personer som går inn og ut av tennishallen i Oslo. I en av videoene kommer det som skal være Kjær ut av hallen med en tennisracket. På dette tidspunktet var Oslo Tennisarena stengt og smitteverntiltakene som forbyr organisert idrett inne- og utendørs gjeldende.

Alexander Kjær på vei ut av Oslo Tennisarena

STENGT: Dette skal være generalsekretæren i NTF, Alexander Kjær, på vei ut av Oslo Tennisarena på et tidspunkt der hallen skal være stengt. Kjær har kontorer i anlegget. NRK har flere kilder som bekrefter at han spilte tennis på et tidspunkt da dette var forbudt.

Foto: NRK-tipser

Med myndighetenes landsomfattende koronatiltak 12. mars som bakgrunn skrev Norges Tennisforbund (NTF) på sine nettsider at de ba alle klubbene om å stenge av alle inne- og utebaner, hvis nødvendig også gjerne nett og eventuelt bruke hengelås på inngangsdører.

Likevel skal Kjær ha trent i tennishallen og dermed brutt koronaretningslinjene til både forbundet og myndighetene. Det bekrefter flere kilder til NRK.

NRK har gjentatte ganger prøvd å få Kjær til å kommentere saken. Tirsdag morgen ba han om å få spørsmål tilsendt på mail, hvilket han fikk ti minutter senere. Siden da har ikke NRK hørt noe fra Kjær, til tross for gjentatte purringer.

STENGT: Tennishallen på Hasle i Oslo stengte 12. mars.

KORONASTENGT: Dette skrivet hang på en av dørene til Oslo Tennisarena da det var stengt på grunn av smitteverntiltak. Anlegget åpnet igjen mandag 20. april.

Foto: PRIVAT

Slutter i jobben

Mandag 27. april sendte Norges Tennisforbund ut en pressemelding der de skrev at Kjær, i samråd med styret, har besluttet å fratre sin stilling fra 1. mai. Kjær har sittet som generalsekretær i fem år.

– Årsaken til det er at vi har hatt en prosess om hvordan forbundet skal gå videre. Da har vi hatt en konstruktiv og god dialog og kommet frem til at det er greit at vi skiller lag ut ifra at vi skal oppnå de målsettingene som vi skal oppnå, sier president i NTF, Lars Gjerdåker.

På spørsmål om det stemmer at Kjær var i Oslo Tennisarena 19. mars svarer Gjerdåker følgende:

– Det stemmer at vi har hatt en prosess i forhold til hva slags aktiviteter som har foregått siden 12. mars, da det var en generell «lock down» fra myndighetene.

Maria Galligani (i midten), som er Casper Ruuds kjæreste jubler sammen med generalsekretær i Norges Tennisforbund Alexander Kjær (til venstre med solbriller)

RUUD-SUKSESS: Alexander Kjær (t.v.) sammen med Casper Ruuds kjæreste og farmor da han var med i Roland-Garros-turneringen i Paris i fjor sommer.

Foto: NTB Scanpix

Han forklarer at NTF har vært tydelige på at de må ta del i den nasjonale dugnaden og på hvordan de vil følge myndighetenes og Idrettsforbundets direktiver.

– Vi som forbund, administrasjon og generalsekretær har måttet etterfølge våre egne retningslinjer i forbindelse med det. Og så har vi hatt en intern diskusjon på hvordan vi har etterlevd det, og den tror jeg vi ikke skal kommentere eksternt.

Når presidenten får spørsmål om Kjær har brutt koronaretningslinjene sier han at han ikke ønsker å kommentere dette og bidra til videre spekulasjon.

Brudd på koronaretningslinjene en utløsende faktor

Etter det NRK erfarer er det flere hendelser som har ledet frem til Kjærs avgang, men at brudd på koronaretningslinjene skal ha vært den utløsende faktoren.

NRK har vært i kontakt med flere styremedlemmer i NTF som ikke ønsker å kommentere saken og henviser til presidenten.

Alexander Kjær

AVTROPPENDE: Alexander Kjær er ikke lenger generalsekretær i Tennisforbundet fra og med 1. mai.

Foto: Norges Tennisforbund

Norges Tennisforbund har 28 000 medlemmer og i pressemeldingen skriver de at norsk tennis har opplevd sterk vekst med forbedret økonomi, økende antall medlemmer og solid oppgang i aktivitet, både i bredde og topp, i perioden Kjær har sittet som generalsekretær.

Aslak Paulsen er konstituert som generalsekretær inntil prosessen med å finne Kjærs arvtager er fullført.

Siste nytt

 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • RBK henter landslagsspiller

  Kristine Minde forlater storklubben Wolfsburg til fordel for Rosenborg, melder klubben på sine nettsider. Minde, som har 107 landskamper for Norge, er spilleklar for RBK fra 1. august 2020 med kontrakt ut 2022.

  Minde
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal