NRK og Sportssjef i Norges Tennisforbund, Øivind Sørvald, har laget en oversikt over begrep og regler som anvendes i Wimbledon.
Vi har delt inn i følgende kategorier:
- Serven
- Regler og tellingen
- Taktikk
- Terminologi
Serven
Å serve eller motta serven avgjøres ved trekning.
Serveren starter poenget med å serve fra høyre side diagonalt over nettet til motstanderens serverute. Serveren har to forsøk, 1. serve og 2. serve. Når poenget er over, server spilleren fra venstre side, neste fra høyre osv.
Tellingen
A
I et game spilles minst 4 baller med slik telling: 15-0, 30-0, 40-0,
.Vinner motstanderen ball nr. 2 blir stillingen 15-15.
Vinner motstanderen ball nr. 3 blir det 15-30.
Vinner serveren ball nr. 4 er stillingen 30-30.
Det er tallet for serveren som alltid nevnes først.
B
Ved stillingen 40 – 40 kalles det DEUCE.
etter hverandre for å vinne gamet, ellers blir det ny deuce. Vinner en spiller et poeng på deuce får man fordel ”advantage”. Det kan spilles uendelig med deuce og fordel frem og tilbake.
C
For å vinne et sett må man i utgangspunktet vinne 6 game. Ved stillingen 5-5 må man vinne med 2 game, altså 7-5. Ved stillingen 6-6, spilles tie-break for å avgjøre settet. I det avgjørende settet i Wimbledon spilles det langt sett. Det betyr at man ikke spiller tie-break, men man må vinne med 2 game. For eksempel 9-7.
D
TIE-BREAK spiller man ett og ett poeng. Spilleren som først når 7 poeng har vunnet settet. Man må vinne tie-breaket med 2 poeng, så ved stillingen 6-6 må man vinne 2 poeng, altså 8-6. Tie-breaket kan gå langt, f.eks 18-16.
E
For å vinne en kamp må man vinne
(best av 5 sett).I Wimbledon spilles det best av 3 sett i dameklassen og best av 5 sett i herreklassen.
TAKTIKK
TAKTISKE SITUASJONER
• SERVE
• SERVERETUR
• GRUNNLINJESPILL
• ANGREPSSPILL OG NETTSPILL
• SPILL MOT NETTANGRIPER
SERVE, viktige momenter for serven.
• Få inn serven slik at man dominerer poenget fra start.
• Serve til motstanderens svake side
•
• Serve med 70% - 80% kraft er vanligvis nok
• Få inn 60 – 80 % av 1. servene
• Variere plasseringen og spinnen på serven
SERVERETUR
• Få ballen tilbake i banen
• Returner ballen til motstanderen svake side
• Varier retningen på returen
• Varier fart og spin hvis mulig
• Blokker harde serve
GRUNNLINJESPILL
• Spill ballen med god lengde mot grunnlinjen til motstanderen
• Hold ballen i gang, ikke slå upressede feil
• Slå ballen cross, motstanderen løper da mer
• Varier med retningsforandring, spinn og fart
ANGREPSSPILL
• Spill angrepsslagene rett frem, for å dekke banen bedre i volley posisjon
• Spill angrepsslaget så dypt som mulig, ned mot motstanderens grunnlinje
• Spill volleyen kort cross
• Får man ballen lavt på volley, ( lavere enn nettet), spill volleyen rett fram
SPILL MOT EN NETTSPILLER
• Slå ballen med mye spinn, enten ned i bena eller over nettspiller
• Bruk vinkler
• Varier retningen på passeringsslagene
• Bruk lobb, med og uten toppspinn
TERMINOLOGI
1. serve – starter poenget. Det er en fordel å få inn 1. serven selv om du har en serve til
2. serve – slås med litt mindre fart og mer høyde til nettet og mer margin til linjene
Retur – når man returnerer serven.
Drop shot – en stoppball som spilles med underskru
Half volley – når ballen tas i oppspretten, altså rett etter spretten
Approach – angrepsslag hvor man beveger seg fremover i banen
Slice i serven – et slag som slås med sideskru
Slice i forehand og backhand – et slag som slås med underskru
Toppspinn – ballen slås med skru hvor ballen får fremover rotasjon
Break – man vinner gamet når motstanderen server
Challenge – de utfordrer dommeravgjørelsen med
. Spillerne har 3 utfordringer hver pr. sett. Har spilleren rett i sin utfordring bruker de ikke opp utfordringene.