Tennis for «dummies»

Er «deuce», «15-love», «game» og «tiebreak» gresk for deg? Her er alt du trenger å vite, og ganske mye du ikke trenger å vite før Wimbledon-finalene på NRK i helgen!

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

Eugenie Bouchard er en av spillerne du får se i lørdagens Wimbledon-finale. Hun møter Petra Kvitova.

Foto: SANG TAN / Afp

Lørdag og søndag spilles henholdsvis kvinnenes og mennenes single-finaler i Wimbledon – verdens mest prestisjefylte tennisturnering.

Se kampene her!

Kampene vil trolig bli sett av flere hundre millioner mennesker verden over. Dersom du er en av dem, er det mange regler og begreper å forholde seg til.

Vet du for eksempel hva tennis betyr? Det sies at tennis-begrepet stammer fra det franske ordet «tenez», som betyr ta imot!

Her får du en enkel innføring i hvordan tennis spilles:

Spillet:

Kampene utkjempes enten én mot én (single), eller to mot to (double). Spillerne står mot hverandre på hver sin side av nettet. Ballen spilles frem og tilbake over nettet, og spillerne forsøker å slå ballen slik at motstanderen får vanskeligheter med å klare å slå den tilbake.

Ballen kan kun stusse én gang innenfor hver spillers banehalvdel. Man kan også velge å spille ballen direkte (dette blir nøyere forklart lengre ned i artikkelen).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Single-tennis

MINDRE BANE: Når man spiller single-tennis brukes ikke hele spilleområdet. De ytterste delen av det oppmerkede området (markert i rødt på bildet) gjelder kun i double-kamper.

Foto: GLYN KIRK / Afp
 • Hvordan får man poeng?

En spiller vinner poeng dersom motstanderen ikke når ballen for en retur, returen havner utenfor banens oppmerkede område eller returen havner i nettet.

Spillet starter ved at en av spillerne «server», det vil si setter ballen i spill. For at serven skal godkjennes, må ballen treffe motstanderens serverute, et firkantet område inne på motstanderens banehalvdel. En ball fra serve kan ikke berøre nettet. Dersom en serve treffer nettkanten for så å ende i motstanderens serverute, skal førsteserven tas på nytt. Serveren har to forsøk på å serve. Om begge forsøkene mislykkes, får motstanderen poeng.

Det er om å gjøre å vinne flest sett. I Grand Slam-turneringene vinner man kamper i best av fem sett for herrene, i kvinnetennis spiller man gjerne best av tre sett.

Poengsystemet:

 • Hva er et game?

Hvert sett består av «game». For å vinne et game, trenger man å vinne fire ballvekslinger. Poengene regnes slik: seier i en ballveksling gir 15-0-ledelse. To ballvekslinger gir 30-0. Tre gir 40-0. Etter seier i fire ballvekslinger på rad, heter det «game», og gamet er vunnet.

Hvorfor man teller 15-0, 30-0 og 40-0 istedenfor 1-0, 2-0 og 3-0? Det hevdes at da spillet ble skapt, brukte man klokken til å telle poengene. Viseren på et ur ble flyttet 15 minutter for hvert vunnede poeng i et game. Slik holdt man tellingen. I ettertid skal man så ha forenklet 45-0 til 40-0.

 • Hva betyr «15-love»?

Du vil sikkert høre at en kampdommer (personen som sitter på den høye stolen ved siden av banen) roper ut «15-love» eller «30-love» i løpet av en kamp. Dette betyr at stillingen er 15-0 eller 30-0 i det pågående gamet. Hvorfor dommeren sier «love», er nok en gang av fransk opprinnelse. Det hevdes at ordet «love» er en engelsk variant av det franske ordet «l'oeuf» – som betyr egg. Det sies at ordet egg ble brukt til å forklare at motstanderen hadde null poeng (på grunn av den lignende formen til et egg og tallet 0).

Love har altså ingenting med kjærlighet å gjøre i tennis.

 • Hva er deuce?

Et annet mye brukt uttrykk i tennis er deuce. Begrepet brukes når stillingen i et game er 40-40. Den som vinner det neste poenget, oppnår en fordel, eller på engelsk: «advantage». I Norge sier vi «fordel inn» dersom spilleren som server vinner poenget, og «fordel ut» dersom det er den mottakende spilleren som vinner poenget.

For å vinne gamet etter en deuce-stilling, må man altså vinne to ballvekslinger på rad. Først oppnå advantage, og deretter få game. Klarer man ikke dette, vil kampen hele tiden veksle mellom deuce og advantage til en av spillerne.

I teorien kan en slik stilling pågå så lenge den bare vil - det finnes ingen tidsbegrensning i tennissporten.

 • Hvordan vinner man et sett?

For å vinne et sett må man vinne minst seks «game». Det er i tillegg et krav om at settet må vinnes med to game. Et sett kan altså vinnes med sifrene 6-0, 6-1, 6-2, 6-3 eller 6-4. Om stillingen blir 6-5, vil kampen fortsette. 7-5 er neste seiersmulighet.

 • Hva er et tiebreak?

Dersom begge spillere oppnår seks game i et sett, altså 6-6, går settet til «tiebreak» – enklere forklart: et avgjørende game. Tiebreak er et ekstra game i tennis der det spilles best av 12 baller (først til sju poeng).

Det er i tillegg et krav om to poengs ledelse for å vinne tiebreaket. Eksempel: dersom man leder 7-6 i tiebeak, er ikke gamet ferdigspilt. Dersom man oppnår 8-6, er tiebreaket vunnet - og dermed også settet).

Her er det heller ingen tidsbegrensninger. Et tiebreak kan altså, i teorien, vare til evig tid – tiebreak-gamet er først vunnet dersom en av spillerne oppnår en to poengs ledelse.

Ulike slag:

 • Serve - hvor hardt?

Serven er svært viktig i tennis. Flere av verdens beste tennisspillere har gjort karriere på å serve hardt og presist. Her kan man spesielt nevne amerikanske Andy Roddick, som var kjent som tennissportens mest hardtservende spiller. Roddick servet ballen i opp mot 250 km/t da han var aktiv.

Verdensrekorden for hardeste serve innehar australieren Samuel Groth. Han servet i 263,4 km/t i en mindre turnering i 2012.

Dersom man server så hardt og velplassert at mottakeren ikke når ballen, gjør man et såkalt «ace», eller ess på norsk.

Rafael Nadal

NADAL I SERVEN: Rafael Nadal er venstrehendt, og kaster dermed ballen opp med høyre hånd. Med et kraftig hopp skaffer han seg høyde, slik at han enklere kan få ballen over nettet og ned i motstanderens serverute.

Foto: NTBscanpix

 • Hva er backhand?

Backhand er et slag der man svinger racketen med baksiden av rackethånden i retning motstanderen. Et backhand-slag kan utføres enten med én eller begge hender. Stan Wawrinka regnes for å ha ett av verdens beste backhand-slag.

Wawrinka

BACKHAND: Stan Wawrinka viser her hvordan man slår et backhand-slag. Slaget kalles backhand fordi man viser baksiden av slagarmen til motstanderen.

Foto: Ben Curtis / Ap
 • Hva er forehand?

Forehand er et slag der man svinger racketen med fremsiden av slagarmen i retning motstanderen. Dette er gjerne et mer kraftfullt slag enn backhand. Dette slaget utføres oftest med en hånd, men noen få spillere velger å også gjøre dette slaget med begge hender (et eksempel er franske Fabrice Santoro).

En av verdens fremste forehand-spillere er Roger Federer. Sveitseren er kjent for å skape enorm skru i ballen med sitt forehand-slag.

Roger Federer

FOREHAND: Roger Federer har tennissportens mest elegante forehand-slag. Sveitseren slår gjerne sine 'vinnere', altså avgjørende baller som sikrer ham seieren i ballvekslingen, med forehand.

Foto: Andrew Brownbill / Ap
 • Hva er et volleyslag?

Nokså selvforklarende, men spillerne har altså lov til å velge å ikke la ballen stusse i banen, for å heller slå ballen på direkten – direkte i luften. Dette slaget er ofte brukt for å overraske motstanderen, og når spilleren beveger seg frem mot nettet. Volleyslaget blir også brukt i en såkalt smash når en returball blir spilt såpass høyt at spilleren rekker å hoppe og slå ballen hardt ned i motstanderens banehalvdel. Disse slagene er ofte vanskelige (om ikke umulig) å forsvare seg mot.

Andy Murray

SMASH: Andy Murray viser her frem et typisk volleyslag: Han er tett fremme ved nettet, og hamrer ballen ned i motstanderens banehalvdel med en smash.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / Afp
 • Hva er en slice?

En slice utføres gjerne for å sende motstanderen ut på løpetur. Når man slicer ballen, slår man ned på ballen slik at ballen får en bakoverskru. Dette vil få ballen til å sprette svært lavt idet den treffer bakken. Dette gjør at motstanderen må være på alerten for å rekke ballen før den spretter for andre gang.

 • Hva er en lobb?

En lobb utføres gjerne av en mottaker etter at den angripende spilleren har beveget seg frem mot nettet. Mottakeren kan løfte ballen over motspilleren for at den så skal stusse helt bakerst i den angripende spillerens banehalvdel.

Det er imidlertid stor risiko knyttet til et slikt slag; dersom lobben er for lav, åpner det opp for en god smash-mulighet for den angripende spilleren.

En lobb kan også brukes mer defensivt. En spiller kan velge å lobbe ballen for å skaffe seg bedre tid dersom man er presset. Ballen slås da høyt og langt bak i banen for å dra ned tempoet i ballvekslingen.

Banen:

En tennisbane består av en rektangulært formet overflate, som enten er laget av gress, grus eller såkalt «hard court» (et kunstig laget underlag, som er en slags blanding av asfalt og gummi). Innendørs spiller man gjerne på et teppe laget av filt.

Banen i single-kamper er 23,77 meter lang og 8,23 meter bred (banen er bredere for double-spill, 10,97 meter). Banens størrelse er merket opp med klare, hvite streker.

I Wimbledon spilles alle kampene på gress – som regnes som det raskeste underlaget. Ballen spretter lavere og beveger seg dermed hurtigere på gress.

 • Hvor høyt er nettet?

Midt på banen henger nettet. Dette deler banen i to banehalvdeler. Nettet er spent opp mellom to stolper som er 1,07 meter høye. Nettets høyde skal være nøyaktig 0,915 meter (3 fot).

Utstyret:

Hver spiller på banen bruker hver sin tennisracket. Selve racketen er i dag gjerne laget av grafitt, mens de tidligere ble laget av treverk. I rackethodet finner man flettede strenger i et tett mønster. Disse strengene er gjerne laget av dyreinnvoller eller nylon (som er en syntetisk kopi av strenger laget av dyreinnvoller). Slik lages strengene.

 • Hvordan ser ballen ut?

I tennis skal ballene være hvite eller gule og ha en helt spesiell vekt, størrelse og sprett. En tennisball skal ha en diameter mellom 65,4 - 73,0 millimeter. De skal veie mellom 56,0 og 59,4 gram, og ballen skal også kunne stusse 135-147 centimeter etter å ha blitt sluppet fra en høyde på 254 centimeter på et betonggulv.

I konkurransetennis inneholder ballene en spesiell gass for å sikre den riktige spretten.

Spesielt for Wimbledon:

Wimbledon er en svært tradisjonsrik turnering som har blitt arrangert siden slutten av 1800-tallet. Turneringen har derfor også egne etikette- og spilleregler.

Her er noen av dem:

 • Samtlige spillere oppfordres til å kle seg i helt hvite klær. Spillere må derfor si ifra om hva de tenker å ha på seg flere måneder i forveien slik at turneringens ledere kan godkjenne antrekket.
 • Tilskuere oppfordres til å kle seg pent. Wimbledon er ikke bare en tennisturnering, men også et «selskap».
 • Tilskuere på arenaen har ikke lov til å forlate stolen sin mens et game pågår. Det finnes vakter som passer på at dette blir overholdt. Det skal også være total stillhet på arenaen når en spiller skal serve.
 • Mobiltelefoner skal være avslått under kampene.
 • I de aller fleste Grand Slam-turneringer spilles det ikke tiebreak i det avgjørende settet. Dette gjelder også i Wimbledon. Her må spillerne vinne med to «game». Det er kun i US Open av Grand Slam-turneringene at det finnes tiebreak i avgjørende sett.
 • Noe mer du lurer på? Spør i kommentarfeltet under saken, og vi vil forsøke å svare deg!

Sportsnyheter

Football, Eliteserien, Molde - Bodø/Glimt

Glimt-sjefens beskjed til Ståle Solbakken: Ola (23) hører hjemme på landslaget

Bodø/Glimt og Ola Solbakken (23) fortsetter å imponere. Glimt-trener Kjetil Knutsen mener formspilleren nå bør få sjansen med flagget på brystet.

Takling

Kristiansund-treneren raser etter takling: – Det går ikke an

Mjøndalen, som ikke hadde vunnet på 13 kamper, måtte vinne mot medaljekandidat Kristiansund for å holde liv i håpet om å unngå nedrykk fra Eliteserien. Men Christian Michelsen mener Mjøndalen-spiller burde fått rødt kort.

Siste nytt

 • Koeman sparket som Barcelona-trener

  Barcelona-ledelsens tålmodighet med Ronald Koeman tok slutt med 0-1-tapet for Rayo Vallecano. Han fikk sparken onsdag kveld.

  Det kunngjorde klubbpresident Joan Laporta da Barcelona-laget kom hjem fra hovedstaden, melder klubben på sitt nettsted.

  Der står det at klubben takker ham for hans arbeid og ønsker ham lykke til videre i karrieren.

  Etter ti serierunder ligger Barcelona helt nede på en niendeplass i La Liga, og det var ingen bombe at klubben valgte å kvitte seg med sin nederlandske trener.

  Ronald Koeman
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • City med cupsmell etter straffekonk

  West Ham vant straffesparkkonkurransen mot City 5-3 i den engelske ligacupen onsdag kveld.

  Kampen hadde endt 0-0 før det måtte avgjøres fra krittmerket.

  Phil Foden bommet for City, mens West Ham scoret på alle sine straffer.

  City har vunnet ligacupen fire ganger på rad, men nå får de altså ikke muligheten til å ta sin femte cuptittel på rad i turneringen.

  Kristoffer Ajer og Brentford er klar for kvartfinale i den engelske ligacupen etter 2-1-seier borte mot Stoke. Han vant den norske duellen mot Leo Østigård.

  Et B-preget Liverpool tok seg videre fra den fjerde runden i den engelske ligacupen da Preston ble slått 2-0 onsdag.

  Samtidig sørgert Lucas Moura for at Tottenham vant 1-0 mot Burnley og er klare for kvartfinale, mens Leicester er det samme etter straffeseier mot Brighton.

  djCD60Ku2FE
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Bayern-flause i den tyske cupen

  Et toppet Bayern München gikk onsdag kveld på en skikkelig smell i andre runde av den tyske cupen.

  Borte mot Borussia Mönchengladbach endte det med et utrolig 0-5-tap på Borussia-Park.

  To mål av Ramy Bensebaini, to mål av Breel Embolo og ett av Kouadio Koné sørget for seieren.

  Bayerns prestasjon vekker oppsikt verden over. Bayern stilte med sitt tilnærmet beste lag, men den tyske serielederen kollapset totalt foran øynene på lamslåtte tilskuere.

  dmvrr2IWgSs
  Foto: INA FASSBENDER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal