Hopp til innhold

Tenkte på Messi-episode etter dette: – Håper det ikke blir like mye tull nå

På VMs åpningsdag ble Magnus Carlsen ikledd et antrekk av mesterskapets vertsnasjon. Nå drar det norske sjakkesset paralleller til Lionel Messi og en episode som satt sinnene i kok under fotball-VM.

Carlsen

HYLLET: Magnus Carlsen er en populær mann i Kasakhstan om dagen og fikk søndag et synlig bevis på det.

Foto: Tom Arne Søyland/NRK og NTB

– Jeg tenkte litt på det. Jeg håper det ikke blir like mye tull nå, svarer Carlsen da NRKs reporter spør om «hva han synes om sitt Messi-øyeblikk?», mens han var på vei bort fra en scene i arenaen «Baluan Sholak sports palace» i Almaty.

Det var under VMs lyn- og hurtigsjakk-åpningsseremoni at Carlsen ble ikledd plagget «chapan», som er mye brukt i Kasakhstan.

På scenen i arrangørbyen Almaty sto flere av verdens største sjakkprofiler – inkludert Hikaru Nakamura på rekke for å være en del av trekningen før mesterskapet. Én etter én ble de tildelt hvert sitt plagg – som tilsynelatende hadde en tilknytning til vertslandet.

Carlsen-kappe

KLES OPP: Her mottar Carlsen «chapan» på scenen i Almaty.

Foto: Tom Arne Søyland / NRK

Drar Messi-paralleller

Til stor jubel fra salen, ble Carlsen som sistemann ikledd «chapan» som består av en slags kåpe og en hatt. Bærumsgutten gliste bredt i det hodeplaget ble tredd over hodet.

Jeg tenkte det bare var gøy, sier han til NRK en drøy time etter seremonien.

Flere til stede i arenaen, blant annet Carlsen selv senere, dro antydninger til paralleller til da Lionel Messi ble tildelt et lignende plagg, som kan minne om en kåpe eller kappe, under fotball-VM. Det var rett før Messi og Argentina skulle løfte VM-trofeet at den qatarske emiren Tamim Bin Hamad Al Thani ikledde Argentinas kaptein en tradisjonell «bisht» under seremonien på stadion i Lusail.

Les også: Denne gesten vekker sterke reaksjoner – kan være brudd på Fifas egne regler

Messi Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani
Messi Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani

Flere var sterkt kritiske til at Messi måtte ha på seg en kappe over drakta da han løftet VM-pokalen, og mente at Qatars statsoverhode stjal det som skulle være Messis show.

– Jeg synes det ødelegger øyeblikket, ganske klart, sa NRK-ekspert Carl-Erik Torp den gang.

Carlsen

PÅ PLASS: Carlsen er på plass i Almaty sammen med store deler av verdenseliten i sjakk. Mandag starter VM i lyn- og hurtigsjakk.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

– Tenkte på det

Tross stormen som kom etter Messi-hendelsen, virker ikke Carlsen å ha så mye imot sammenligningen. Kort tid etter åpningsseremonien la han ut et bilde på Twitter med teksten «Magnus og Messi».

Jeg tenkte på det da jeg fikk kappa, presiserer nordmannen til NRK.

Ifølge en lokal arbeider NRK snakker med på arenaen, tildeles ofte «chapan» til en person de anser som høytstående og distingvert. Antrekket skal være vanlig i midt-Asia, i land som blant annet som Usbekistan, Afghanistan, Pakistan og Kasakhstan.

Visste du om plaggtildelingen fra før?

Nei, nei. Jeg visste bare at vi skulle trekke. Jeg visste ikke noe mer enn det, svarer sjakkesset.

Det virker dog lite trolig at Carlsen kommer til å spille med antrekket under mesterskapet som starter mandag. Nordmannen har ambisjonene klare før det hele trekkes i gang.

Hvem er den største favoritten?

Den dagen jeg slutter å svare meg selv, kan jeg like godt bare legge opp. Det er en åpen turnering og mange som kan vinne. Men at noen har større sjans enn meg til å vinne, det tror jeg ikke hvis jeg er på et godt nivå, svarer 32-åringen.

 • NRK viser årets verdensmesterskap i hurtig- og lynsjakk som finner sted i den kasakhstanske millionbyen Almaty. Det spilles mellom 25. og 30. desember.

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste