NRK Meny
Normal

– Jeg skøytet som ei ku

VAL DI FIEMME (NRK.no): Astrid Uhrenholdt Jacobsen har lært seg å skøyte som en skiløper. Likevel taler teknikken i favør Therese Johaug før Tour de Ski-finalen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen jages av alle i søndagens Tour de Ski-avslutning.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Se kvinnenes Tour de Ski-avslutning opp monsterbakken her fra klokken 13.25!

– Egil Kristiansen trekker fortsatt fram klipp fra det første året mitt på landslaget, der jeg skøyter som ei ku, sier Tour de Ski-leder Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Med fredagens seier på 15 kilometer fristil i Toblach friskt i minne, er det ingen tvil om at Heming-løperen nå har lært seg teknikken som benyttes på søndagens avlsutningsetappe – der Uhrenholdt Jacobsen skal prøve å holde Therese Johaug bak seg opp alpinbakken Alpe Cermis.

– Hun refererer nok til en episode fra Sognefjellet, sier landslagstrener Egil Kristiansen når han hører om ku-sammenligningen.

– Astrid ikke var spesielt god i skøyting. Så prøvde vi å vise henne hvordan hun skal gå når hun skal skøyte, og plutselig brøt hun ut «skal jeg gå sånn?». Og det skulle hun, gliser Kristiansen til NRK.no.

Krever spesiell teknikk

Han er meget godt fornøyd med måten eleven skøyter på nå, men legger ikke skjul på at avslutningsetappen i Tour de Ski kanskje passer Therese Johaug bedre, også teknisk.

– Det krever en litt spesiell teknikk å gå opp de bratte bakkene. Du kan ikke dra ut spesielt mye, det handler om å holde frekvensen oppe og hjulet i gang, forklarer han.

– Akkurat det som Johaug er så god til?

– Det er det. Hjulet må gå, du kan ikke stoppe opp og begynne på nytt igjen for hvert tak, da blir det for tungt, beskriver Kristiansen.

Lav vekt og stor motor er også momenter som gjør Johaug til den største favoritten til å bli den første norske Tour de Ski-vinneren i historien, uten at landslagstrener Kristiansen vil spå utfallet.

Weng tror på Johaug

Men han har klokkertro på norsk seier, og kanskje til og med på tre norske jenter øverst på pallen til tross for at Marit Bjørgen måtte gi seg etter tre etapper.

Heidi Weng har faktisk en god mulighet til å avansere fra sjetteplass og opp på pallen. De tre finnene Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen og Krista Lähteenmäki skiller Weng og de to lagvenninnene øverst på lista.

– Det kan fort skje at det blir tredobbelt norsk, men jeg er ikke helt i superslag, analyserer Heidi Weng, som tror Therese Johaug tar potten.

– Hvis Astrid klarer å henge, tror jeg hun er best på slutten, men jeg tror Therese er så god til å klatre at hun har kontroll, sier Heidi Weng til NRK.no.

Siste nytt

 • Norge opnar mot Sverige

  Norge innleder OL-turneringen i ishockey for menn mot sterke Sverige 15. februar. Vel et døgn senere droppes pucken til oppgjøret mot Finland. Så venter en hviledag før gruppespillet avsluttes mot Tyskland.

  Utslagskampene spilles 20. februar, kvartfinalene 21. februar, semifinalene 23. februar og finalen 25. februar.

 • Dansk VM-kvalik avlyst

  Danmark har avlyst fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball mot Sverige på grunn av konflikten med spelarane. Det stadfestar det danske fotballforbundet.

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal