Hopp til innhold

Tegnet pandemiforsikring for 20 år siden – nå får de over 1,4 milliarder

Mens store idrettsarrangementer utsettes på ubestemt tid, valgte Wimbledon-arrangøren å avlyse. Dermed er de sikret nesten halvannen milliard i erstatning.

Djokovic Wimbledon

STORE PENGER: Novak Djokovic med Wimbledon-trofeet fra i fjor. I år er turneringen avlyst.

Foto: Tim Ireland / AP

Wimbledon arrangeres hver sommer på tennisanlegget like utenfor London, og er verdens eldste tennisturnering. I juni skulle den 134. utgaven vært spilt på de tradisjonsrike gressbanene i England.

I stedet ble Wimbledon avlyst for første gang siden andre verdenskrig.

1,45 milliarder

Ifølge nettstedet Action Network tegnet Wimbledon-arrangøren, The All England Club, pandemiforsikring for 20 år siden. Britiske The Times oppgir det samme, og at prisen er rapportert å være rundt 20 millioner kroner i året.

– Vi har alltid tenkt på å kjøpe så stor dekning som mulig i forsikringen, sier en talsperson for Wimbledon til Action Network.

Det er grunnen til at turneringen ble avlyst, og ikke utsatt på ubestemt tid, slik mange andre idrettsarrangementer har gjort. Avlysningen utløser pandemiforsikringen, som ifølge nettstedet er på 110 millioner pund, i overkant av 1,45 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Dekningsbeløpet er dog lavere enn estimerte inntekter for turneringen. The All England Club hadde en estimert omsetning på drøyt tre milliarder kroner. De største inntektene kommer fra sponsorer, billettsalg og TV-rettigheter.

FILE PHOTO: Wimbledon Spring Press Conference 2016

WIMBLEDON-SJEF: Richard Lewis er administrerende direktør i The All England Club, som arrangerer tennisturneringen Wimbledon.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

– Selvfølgelig er vi heldige som har forsikringen. Det hjelper oss, men det løser ikke alle problemene. Detaljene vil ikke være klare på flere måneder, sier Wimbledon-sjef Richard Lewis.

Mandag denne uken ble den tradisjonsrike golfturneringen The Open også avlyst. Arrangøren, Royal & Ancient, har også tegnet pandemiforsikring, men beløpet som utbetales er ikke kjent.

Store tap

Virus Outbreak Japan Tokyo 2020

DYRT: Tokyo 2020 ble til Tokyo 2021, og det koster mye penger.

Foto: Koji Sasahara / AP

Idrettsarrangører over hele verden sliter tungt ettersom arrangementer avlyses. Størst tap er det trolig for arrangøren av OL i Tokyo. Økonomieksperter antydet at OL-utsettelsen koster mellom 67 og 70 milliarder kroner.

Den franske tennisturneringen Roland Garros skulle egentlig ha startet i mai, men er utsatt til september. De har ikke en lignende forsikring, og risikerer å tape store penger hvis ikke turneringen spilles i år.

Ifølge avisen Daily Mail risikerer det franske tennisforbundet et tap på 2,9 milliarder kroner.

Roland Garros

RISIKERER TAP: Den franske turneringen Roland Garros.

Foto: Thomas Samson / AFP

Siste nytt

 • Vil avsløre funn i sjakkdramaet til uka: – Vi er svært nøye

  Nettstedet Chess.com, som har utestengt Hans Niemann som klient, har undersøkt jukseanklagene som har preget sjakkverdenen de siste ukene.

  Nå skriver nettstedet i en pressemelding publisert på Twitter, at de vil dele funnene til uka.

  – Vi vil dele alle våre funn i neste uke. Vi vet at dere er rastløse for svar, men det er viktig at vi er svært nøye både med etterforskingen og konklusjonene. Vi gleder oss til diskutere svarene våre med dere, sier sjef Danny Rensch i pressemeldinga.

  Magnus Carlsen
  Foto: ARUN SANKAR / AFP
 • Kolstad ustoppelige: Tok sin fjerde strake seier

  Kolstad har fortsatt til gode å avse poeng i Eliteserien i håndball denne sesongen etter at de vant 30-25 hjemme over Arendal lørdag kveld. Til pause ledet vertene med kun ett mål på stillingen 13-12. Etter hvilen tok imidlertid Kolstad seg sammen og bygde på det meste opp en sjumålsledelse.

  Simen Ulstad Lyse storspilte for hjemmelaget da han ble kampens toppscorer med åtte mål.

  EHF European League: Kolstad - Drammen HK (28-26)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Graham Hansen scoret i storseier

  Caroline Graham Hansen scoret det første målet for Barcelona da katalanerne kjørte over Madrid og vant 7-0 i den spanske toppdivisjonen lørdag.

  Madrid sto med to strake seirer foran møtet med Barcelona, men der ble det stopp mot stjernegalleriet. Graham Hansen åpnet festen etter 22 minutter, og de røde og blå ga seg ikke før det sto 7-0 på måltavla.

  Både Geyse, Ana-Maria Crnogorcevic og Mariona Caldentey scoret to mål hver i kampen.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: LLUIS GENE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste