Hopp til innhold

Tegnet pandemiforsikring for 20 år siden – nå får de over 1,4 milliarder

Mens store idrettsarrangementer utsettes på ubestemt tid, valgte Wimbledon-arrangøren å avlyse. Dermed er de sikret nesten halvannen milliard i erstatning.

Djokovic Wimbledon

STORE PENGER: Novak Djokovic med Wimbledon-trofeet fra i fjor. I år er turneringen avlyst.

Foto: Tim Ireland / AP

Wimbledon arrangeres hver sommer på tennisanlegget like utenfor London, og er verdens eldste tennisturnering. I juni skulle den 134. utgaven vært spilt på de tradisjonsrike gressbanene i England.

I stedet ble Wimbledon avlyst for første gang siden andre verdenskrig.

1,45 milliarder

Ifølge nettstedet Action Network tegnet Wimbledon-arrangøren, The All England Club, pandemiforsikring for 20 år siden. Britiske The Times oppgir det samme, og at prisen er rapportert å være rundt 20 millioner kroner i året.

– Vi har alltid tenkt på å kjøpe så stor dekning som mulig i forsikringen, sier en talsperson for Wimbledon til Action Network.

Det er grunnen til at turneringen ble avlyst, og ikke utsatt på ubestemt tid, slik mange andre idrettsarrangementer har gjort. Avlysningen utløser pandemiforsikringen, som ifølge nettstedet er på 110 millioner pund, i overkant av 1,45 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Dekningsbeløpet er dog lavere enn estimerte inntekter for turneringen. The All England Club hadde en estimert omsetning på drøyt tre milliarder kroner. De største inntektene kommer fra sponsorer, billettsalg og TV-rettigheter.

FILE PHOTO: Wimbledon Spring Press Conference 2016

WIMBLEDON-SJEF: Richard Lewis er administrerende direktør i The All England Club, som arrangerer tennisturneringen Wimbledon.

Foto: Andrew Boyers / Reuters

– Selvfølgelig er vi heldige som har forsikringen. Det hjelper oss, men det løser ikke alle problemene. Detaljene vil ikke være klare på flere måneder, sier Wimbledon-sjef Richard Lewis.

Mandag denne uken ble den tradisjonsrike golfturneringen The Open også avlyst. Arrangøren, Royal & Ancient, har også tegnet pandemiforsikring, men beløpet som utbetales er ikke kjent.

Store tap

Virus Outbreak Japan Tokyo 2020

DYRT: Tokyo 2020 ble til Tokyo 2021, og det koster mye penger.

Foto: Koji Sasahara / AP

Idrettsarrangører over hele verden sliter tungt ettersom arrangementer avlyses. Størst tap er det trolig for arrangøren av OL i Tokyo. Økonomieksperter antydet at OL-utsettelsen koster mellom 67 og 70 milliarder kroner.

Den franske tennisturneringen Roland Garros skulle egentlig ha startet i mai, men er utsatt til september. De har ikke en lignende forsikring, og risikerer å tape store penger hvis ikke turneringen spilles i år.

Ifølge avisen Daily Mail risikerer det franske tennisforbundet et tap på 2,9 milliarder kroner.

Roland Garros

RISIKERER TAP: Den franske turneringen Roland Garros.

Foto: Thomas Samson / AFP

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Molde må inn i «edderkopp-infisert» garderobe 01:10
Neste