Hopp til innhold

- Nesten større enn å vinne Vasaloppet

Team Xtra personell er inne på lista over de 23 mest spennende sponsorkonseptene i verden i 2013-utgaven «Sponsorship Works», som utgis av det britiske magasinet Sport Business.

Nils Marius Otterstad, Jørgen Aukland og Anders Aukland

Nils Marius Otterstad har bygd et vinnende konsept rundt brødrene Jørgen og Anders Aukland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er veldig stort. For meg personlig er det nesten like stort som at en av gutta vinner Vasaloppet, sier Nils Marius Otterstad til NRK.no.

I 2007 etablerte han det private langrennslaget Team Xtra personell, med seg selv som manager og brødrene Andres og Jørgen Aukland som sportslige spydspisser.

Sportslig har det vært en knallsuksess. Brødrene Aukland, og flere andre av teamets løpere, har herjet i internasjonale langløp. Sist vinter vant laget både Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeinerrennet.

I celebert selskap

Men det er ikke bare sportslig det har vært en suksess. Selve sponsoratet har også vært vellykket, og det er sponsorkonseptet som har fått plass i den niende utgaven av «Sponsorship Works». Der omtales det redaksjonen anser som de 23 mest spennende sponsoratene i internasjonal idrett.

På lista finner man blant annet Budweisers sponsorat av FA-cupen, Aveas samarbeid med NBA, Vodafones sponsing av formel 1-teamet McLaren Mercedes – og altså Xtra personells samarbeid med et privat norsk langrennslag.

– Vi valgte å ta med dette sponsoratet fordi det ikke bare er et godt eksempel på hvordan sponsor og sponsorobjekt har gjensidig nytte av hverandre, men også et eksempel på hvordan et slikt samarbeid kan påvirke utviklingen av en hel idrett, sier Luke Harman, som er redaktør for årets utgave.

Skriver lite om ski

Harman erkjenner at han ikke selv vet mye om langrenn.

– Vi skriver generelt veldig lite om skisport. Men dette er et eksempel som har overføringsverdi til andre idretter, og det er med på å skape bredde i publikasjonen, forklarer redaktøren.

– Klart vi er stolte. Vi synes det er spesielt at vi, som driver med en liten, sær idrett i Norge, kommer med i en slik oversikt. Det er den største anerkjennelsen vi har fått noen gang, sier Nils Marius Otterstad, som fikk den ferdige trykksaken tilsendt i posten denne uka.

Konseptet vies åtte sider i boka. Der belyses både den sportslige suksessen og de positive effektene for sponsoren.

250 ord

De meldte selv inn konseptet i håp om å komme med på listen, men uten den helt store troen på å lykkes.

– Man kunne levere inn et innsalg på 250 ord. Ut fra det, valgte de ut de casene de anså som mest interessante og gikk videre med dem. Til slutt kom vi altså med i årboka, konstaterer Otterstad.

Den nåværende avtalen mellom Xtra personell og Otterstads lag, strekker seg ut 2014-sesongen. Partene er allerede enige om å diskutere et videre samarbeid.

Aukland-forhandlinger

– Men før jeg diskuterer ny avtale med sponsoren, skal jeg sette meg ned og diskutere nye avtaler med Anders og Jørgen Aukland. Vi må ha de beste løperne på laget, poengterer Otterstad.

Som i fotball, er det flere lag som ønsker de største stjernene. Brødrene Aukland har hatt andre tilbud, som ifølge Otterstad var økonomisk mer attraktive enn å fortsette på hans lag.

Samtidig er Otterstad opptatt av å bygge en struktur som ikke avhenger av Aukland-brødrene.

– Anders og Jørgen kommer nok il å holde på noen år ennå. Men Anders blir jo 41 år, og jeg ønsker å bygge et apparat som gjør at laget vil bestå som verdens beste langdistanselag også den dagen de gir seg som aktive, fastslår Nils Marius Otterstad.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal