– Det har vært noen halvlugubre arrangement her

OBERHOF (NRK.no): Langrennsløperne håper Oberhof aldri mer får arrangere Tour de Ski-renn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og de andre norske løperne måtte tåle dårlige snøforhold i Oberhof. Nå synes flere av de norske løperne at Oberhof har fått for mange sjanser som arrangør.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes Oberhof har fått for mange sjanser og vært for dårlig. Jeg syns vi skal prøve andre plasser fra nå av, sier Marit Bjørgen.

Hun er glad hun er ferdig med de to åpningsetappene i Tour de Ski, som de siste seks årene har blitt arrangert i den tyske bygda Oberhof.

For langrennsløperne har dette stedet vært årsak til gryende irritasjon over flere år, og under årets utgave ble begeret fullt.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby kaller arrangementet for en parodi.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Arrangøren bestemte seg på to dagers varsel for å endre programmet og gjøre den ene jaktstarten om til sprint ettersom de ikke hadde nok snø, noe som fikk Justyna Kowalczyk til å boikotte touren og Martin Johnsrud Sundby til å kalle arrangementet for en parodi.

– Det er nok nå

Det ble ikke bedre stemning av at arrangøren samtidig sier de har mer enn nok snø på lager til å arrangere to distanseløp i skiskyting om bare fem dager.

Spørsmålet er hvorfor de ikke har lagret snø til Tour de Ski.

– Jeg håper i alle fall ikke løypene er lengre når det er skiskyting her. Jeg mener FIS (det internasjonale skiforbundet) burde satt mer press på arrangøren her, for det har vært altfor dårlig de siste årene, sier Bjørgen.

De norske løperne er nå på vei til Sveits hvor neste etappe arrangeres, og ser seg slett ikke tilbake.

– Det er nok nå. Enten må arrangørene i Oberhof skifte politikk, eller så må vi få en annen arrangør som faktisk brenner for å lage langrenn, og ikke bare skiskyting, sier Martin Johnsrud Sundby.

Skiskyttermekka

Oberhof er nemlig et slags skiskyttermekka i Tyskland. De har lange tradisjoner for å arrangere verdenscup i skiskyting, og samler gjerne opp mot 20.000 tilskuere eller mer når Emil Hegle Svendsen og de andre skiskytterne er i aksjon på stedet. I Tour de Ski er de samme tribunene mildt sagt glisne.

– Her bør det være færrest mulig langrenn. Rett og slett. Her bør de arrangere skiskyting, slik de har kultur for. Nå har vi vært i Oberhof seks år på rad, og det har vært noen halvlugubre arrangement hvert år, sier NRKs langrennskommentator og tidligere landslagstrener Carl Henning Gran.

Det er først og fremst mangel på snø og dårlige løyper som har vært hovedproblemet med Oberhof. Langrennsløperne føler dessuten arrangøren prioriterer skiskytterrennene, og at Tour de Ski-etappene har blitt preget av dette på mange måter. I tillegg ønsker man naturligvis å arrangere et sted hvor publikumsinteressen er størst mulig.

– Det dreier seg om at de har en kultur for å drive skiskyting, og det er de fantastiske til. Men de klarer ikke det samme med langrenn, det blir bare veldig halvveis, sier Gran.

Neste år skal åpningsetappene arrangeres i Oberstdorf. Gran håper Oberhof med det forsvinner ut av programmet for alltid.

– Jeg håper vi slipper å besøke Oberhof igjen noensinne, fastslår han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Germany Cross Country Tour de Ski

Arrangørene har slitt med lite snø under åpningsetappene av Tour de Ski. Det er imidlertid nok snø lagret like i nærheten, men det spares til skiskytterne som kommer om fem dager.

Foto: JENS MEYER / Ap

Uforstående til kritikken

Pierre Mignerey, rennsjef i det internasjonale skiforbundet (FIS), stiller seg uforstående til kritikken.

– Jeg mener organisasjonskomiteen har gjort alt de kunne her i Oberhof. De hadde ikke akkurat perfekte forhold å jobbe under. Alle løperne har fått vist sin kapasitet og styrke her, sier han til NRK.

Han medgir likevel at FIS må prioritere steder som kan garantere snø fremover.

– Det gjelder ikke spesielt for Oberhof, men generelt må vi tenke på hvordan vi kan garantere snø i Tour de Ski. Det må vi finne ut av, for jeg tror ikke vi vil ha stabile vintre lenger, sier han.

Det var svenske Calle Halfvarsson som stakk av med seieren i sprintfinalen, mens Martin Johnsrud Sunby kom på tredjeplass.

Siste nytt

 • Guardiola er imot lukket superliga

  Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han personlig er imot en lukket superliga der ingen kan rykke ned.

  – Det er ikke sport hvis suksessen er garantert. Det er ikke sport hvis det ikke gjør noe om man taper, sa han under en digital pressekonferanse tirsdag.

  Guardiola uttalte videre at han ikke vet mer enn det som sto i pressemeldingen fra klubbene.

  – Noen timer i forkant fikk jeg beskjed om at det skulle komme en pressemelding. Og den er der, men ingen snakker om detaljene, hva de tenker å gjøre og skape. Det er situasjonen vi har nå, sa City-sjefen.

  Han la ikke skjul på at han ikke likte tanken på en eksklusiv liga der 15 faste klubber er med hvert år og ikke står i fare for å ryke ut.

  – Det er ikke riktig at suksessen er garantert for noen, utvalgte klubber. Og det er det inntrykket jeg får av denne pressemeldingen, kommenterte han.

  Spanjolen understreket samtidig at superligaen fortsatt ikke er en realitet, men «bare en pressemelding».

  – Vi må alle jobbe de neste dagene for å få dem til å fortelle oss mest mulig. Hvorfor er disse lagene blitt valgt? Hvorfor er ikke Ajax, med fire europeiske titler, med der? Hvorfor må de kvalifisere seg. De må fortelle oss dette, fortsatte Guardiola.

  City-manageren mener også det er urettferdig å kritisere ham og andre ansatte i klubben som ikke har vært en del av superliga-planleggingen.

  – Det er urettferdig mot alle som jobber i klubben, i denne tøffe situasjonen (pandemien). De må komme med en klar uttalelse om hvorfor dette skjer, sa Guardiola.

  Pep Guardiola
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Vil ha statue av legende fjernet

  Barnebarnet til Liverpools managerlegende Bill Shankly raser mot klubbens superligaplaner og ber om at statuen av bestefaren fjernes fra Anfield.

  Det uttaler Chris Carline (39) til lokalavisen Liverpool Echo. Hans bestefar Bill Shankly er en av tidenes mest suksessrike Liverpool-managere og en evig helt i klubben.

  – Jeg vet at bestefaren min blir sitert mer enn noen gang nå, og det er helt riktig, for det som skjer nå, kunne ikke vært lenger unna det han ønsket for denne klubben, sier Carline, som til daglig er direktør i Shankly Hotel og også driver veldedighetsstiftelsen i Shanklys navn.

  Premier League - Liverpool fans celebrate winning the Premier League
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • KBK låner ut målvakt

  Keeperen Serigne Mor Mbaye skal spele for Sogndal på lån frå Kristiansund komande fotballsesong. Det går fram av nettsida til KBK. Senegalesaren kom til KBK i 2015, men har og vore på andre utlån. Han har 14 eliteserie- og fire cupkampar for Kristiansund, der Sean McDermott har vore førstevalet.

  Serigne Mor Mbaye
  Foto: Kristiansund BK

Sendeplan

Kl. Program Kanal