Født lam og forlatt av moren - nå knuser hun alle rekorder

Tatjana McFadden ble forlatt syk på et barnehjem i Russland. Nå er hun et idol verden over.

ATHLETICS/ Running: New York Marathon

VANT: Tatjana McFadden kunne juble for seier i New York Maraton.

Foto: Derik Hamilton / Reuters

– Jeg har aldri sett på meg selv som handikappet. Jeg mener jeg er veldig god i det meste jeg gjør.

Ordene tilhører 26 år gamle Tatjana McFadden.

Forrige helg rullet den amerikanske jenta inn til verdensrekord da hun vant New York Maraton for rullestolbrukere. Rekordtiden lød på én time, 43 minutter og fire sekunder, og hun knuste dermed den gamle rekorden med hele sju minutter og 20 sekunder.

Seieren var imidlertid ingen overraskelse. 26-åringen er sportens ledende utøver på kvinnesiden, og tok blant annet tre gull under Paralympics i London sommeren 2012.

I tillegg har hun ti VM-gull. Men veien frem til dagens suksess har vært lang.

Forlatt av moren

Hun ble født i Leningrad i 1989 med sykdommen spina bifida. En sykdom som gjorde henne lam fra livet og ned.

Etter fødselen ble hun forlatt av moren som plasserte henne på et fattig barnehjem. Og uten tilgang på viktige hjelpemidler som rullestol, brukte hun hendene til å gå på de første årene av livet.

Vendepunktet ble da Deborah McFadden fra det amerikanske helsedepartementet en dag besøkte barnehjemmet.

– Jeg husker dagen da denne kvinnen kom inn. Vi hadde ofte besøk på barnehjemmet, men denne gangen føltes det annerledes, og jeg hadde en helt spesiell kontakt med henne. Jeg tenkte at dette kom til å bli min mor, og jeg tror det er skjebnen som førte oss sammen, forteller hun til det amerikanske nettstedet athleticsweekley.

Nytt liv i USA

Deborah McFadden tok med seg den lille jenten til USA. Dommen fra russiske leger var at Tatjana ikke kom til å leve mye lenger.

ATHLETICS-MARATHON/NEW YORK Tatyana McFadden of the U.S. congratulated by her family members after Tatyana won the women's wheelchair division of the 2015 New York City Marathon in New York's Central Park

MOR OG DATTER: Deborah McFadden (t.v) reddet livet til adoptivdatteren Tatjana. Her gir hun sine gratulasjoner etter datterens triumf i New York.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Men i Amerika ble hun operert og startet opptreningen mot en bedre helse. 15 år gammel deltok hun for første gang i en internasjonal konkurranse under Paralympics i Athen hvor hun tok en bronse og og ett sølv

– Jeg kommer aldri til å glemme det. Det var en utrolig følelse å stå på podiumet og representere landet sitt bare 15 år gammel, forteller hun.

Hun har også markert seg på snø. Under de paralympiske lekene i Sotsji i 2014 tok hun sølv. Kun slått av norske Mariann Marthinsen.

Fra å være fortapt på et fattig barnehjem i Russland, er hun nå et forbilde verden over.

OLY-2014-PARALYMPICS-SPORTS-NORDIC

SPURTSLÅTT: Under de paralympiske lekene i Sotsji sprintet Tatjana McFadden inn til sølvmedalje.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg kan fortsatt gå på skole med handikappet mitt. Jeg er en utøver med gullmedaljer, og jeg kan hjelpe og lære andre. Jeg kan prate prate på skoler og sykehus, og jeg tror der er meningen med livet mitt – å hjelpe andre med større behov enn meg, sier hun.

Siste nytt

 • Zlatan trente med Hammarby

  Zlatan Ibrahimovic trente skjærtorsdag med Hammarby, som svensken eier 25 prosent av. Hammarby-sportssjef Jesper Jansson forteller at spissen har vært hjemme i Stockholm noen dager og ville trene litt med ball, skriver NTB. 38-åringen har kontrakt med Milan ut sesongen, men det er foreløpig uvisst om svensken fortsetter karrieren eller ikke.

  Zlatan
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Fra KooKoo til Färjestad

  Den norske landslagskeeperen Henrik Haukeland (25) forlater finske KooKoo og har signert for svenske Färjestad.

  Färjestad ble nummer to i den svenske serien denne sesongen.

  ISHOCKEY-VM 2019 NORGE-LATVIA
  Foto: Claudio Bresciani/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix
 • Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Norge er verdens 44. beste landslag, skal vi tro FIFA-rankingen som ble publisert torsdag. Det er ingen endringer blant de 50 øverste nasjonene. Belgia topper fortsatt foran Frankrike og Brasil.

  44.-plass er Norges høyeste posisjon siden 2013.

  EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Malta
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal