Normal

Født lam og forlatt av moren - nå knuser hun alle rekorder

Tatjana McFadden ble forlatt syk på et barnehjem i Russland. Nå er hun et idol verden over.

ATHLETICS/ Running: New York Marathon

VANT: Tatjana McFadden kunne juble for seier i New York Maraton.

Foto: Derik Hamilton / Reuters

– Jeg har aldri sett på meg selv som handikappet. Jeg mener jeg er veldig god i det meste jeg gjør.

Ordene tilhører 26 år gamle Tatjana McFadden.

Forrige helg rullet den amerikanske jenta inn til verdensrekord da hun vant New York Maraton for rullestolbrukere. Rekordtiden lød på én time, 43 minutter og fire sekunder, og hun knuste dermed den gamle rekorden med hele sju minutter og 20 sekunder.

Seieren var imidlertid ingen overraskelse. 26-åringen er sportens ledende utøver på kvinnesiden, og tok blant annet tre gull under Paralympics i London sommeren 2012.

I tillegg har hun ti VM-gull. Men veien frem til dagens suksess har vært lang.

Forlatt av moren

Hun ble født i Leningrad i 1989 med sykdommen spina bifida. En sykdom som gjorde henne lam fra livet og ned.

Etter fødselen ble hun forlatt av moren som plasserte henne på et fattig barnehjem. Og uten tilgang på viktige hjelpemidler som rullestol, brukte hun hendene til å gå på de første årene av livet.

Vendepunktet ble da Deborah McFadden fra det amerikanske helsedepartementet en dag besøkte barnehjemmet.

– Jeg husker dagen da denne kvinnen kom inn. Vi hadde ofte besøk på barnehjemmet, men denne gangen føltes det annerledes, og jeg hadde en helt spesiell kontakt med henne. Jeg tenkte at dette kom til å bli min mor, og jeg tror det er skjebnen som førte oss sammen, forteller hun til det amerikanske nettstedet athleticsweekley.

Nytt liv i USA

Deborah McFadden tok med seg den lille jenten til USA. Dommen fra russiske leger var at Tatjana ikke kom til å leve mye lenger.

ATHLETICS-MARATHON/NEW YORK Tatyana McFadden of the U.S. congratulated by her family members after Tatyana won the women's wheelchair division of the 2015 New York City Marathon in New York's Central Park

MOR OG DATTER: Deborah McFadden (t.v) reddet livet til adoptivdatteren Tatjana. Her gir hun sine gratulasjoner etter datterens triumf i New York.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Men i Amerika ble hun operert og startet opptreningen mot en bedre helse. 15 år gammel deltok hun for første gang i en internasjonal konkurranse under Paralympics i Athen hvor hun tok en bronse og og ett sølv

– Jeg kommer aldri til å glemme det. Det var en utrolig følelse å stå på podiumet og representere landet sitt bare 15 år gammel, forteller hun.

Hun har også markert seg på snø. Under de paralympiske lekene i Sotsji i 2014 tok hun sølv. Kun slått av norske Mariann Marthinsen.

Fra å være fortapt på et fattig barnehjem i Russland, er hun nå et forbilde verden over.

OLY-2014-PARALYMPICS-SPORTS-NORDIC

SPURTSLÅTT: Under de paralympiske lekene i Sotsji sprintet Tatjana McFadden inn til sølvmedalje.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Jeg kan fortsatt gå på skole med handikappet mitt. Jeg er en utøver med gullmedaljer, og jeg kan hjelpe og lære andre. Jeg kan prate prate på skoler og sykehus, og jeg tror der er meningen med livet mitt – å hjelpe andre med større behov enn meg, sier hun.

Siste nytt

 • Keita snudde til seier

  Aboubakar Keita stod for 3-2-målet i det 87. minutt da Stabæk tok tre viktige poeng Ranheim på Nadderud. Mads Reginiussen scoret begge Ranheims mål, mens Franck Boli scoret to for Stabæk.

  Aboubakar Keita
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Håland scoret sitt 10.

  Erling Håland (18) kom opp i tosifret antall seriemål da han ga Molde ledelsen i 2-1-seieren borte mot Strømsgodset. MFK tok med det over bronseplassen, siden Haugesund tapte 1-2 borte mot Kristianseund.

  Eliteserien fotball, menn: Strømsgodset - Molde
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Første borteseier siden 2015

  Start hadde ikke vunnet på bortebane siden mai i 2015, men snudde fra 0-1 til 2-1 mot Bodø/Glimt. Philip Zinckernagel sendte Glimt foran etter 70 minutter. Elliot Käck utlignet for Start, og Mathias Bringaker scoret seiersmålet fem minutter før slutt.

  Start - Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Lillestrøm - Tromsø
Team Ingebrigtsen