NRK Meny
Normal

Tarjeis taktiske genistrek - her ringer han smørerne under stafetten

HOLMENKOLLEN (NRK): Umiddelbart etter å ha gått i mål fisket Tarjei Bø frem mobiltelefonen og ringte smørerne. Han ville sørge for at ankermann Emil Hegle Svendsen fikk raskere ski i glidpartiene.

Tarjei Bø var ikke helt fornøyd med skiene etter sin etappe. Derfor ringte han smørerne og sørget for at Svendsens ski var perfekte til ankeretappen.

– Jeg hadde ekstremt gode ski oppover. Man må kunne litt ski for å forklare, men det gikk veldig lett oppover i alle fall. Men så tapte jeg litt i glidpartiene ned mot Gratishaugen, sier Tarjei Bø.

Han står i pressesonen og gliser fra øre til øre, selvsagt, etter å ha vært med på å sikre et knallsterkt stafettgull til Norge.

Små marginer som avgjør

bø

LITT DÅRLIG GLID: Tarjei Bø var alt i alt fornøyd med skiene sine, men så at ankermann Emil Hegle Svendsen med fordel kunne få litt bedre glid Bø selv hadde i nedoverkjøringene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bø understreker at han var alt i alt veldig fornøyd med skiene sine. Men i en stafett er det ofte hårfine marginer som kan avgjøre. Og marginene ville han sørge for at Norge hadde på sin side.

Det var derfor han bestemte seg for å ringe skismørerne med det samme han var ferdig med sin etappe. De som fulgte med kunne se at han sto og snakket i telefonen ved siden av løypa. Beskjeden var kort og konsis.

Bø ville at ankermann Emil Hegle Svendsen skulle få mest mulig ut av glidpartiene dersom det ble tette dueller på sisteetappen, ikke minst før en spurt, og da kunne det tenkes at det måtte gjøres noen små justeringer med skiene.

– Jeg ville bare si fra og gi feedback slik at smørerne eventuelt kunne justere. Vi gikk på litt forskjellig struktur og sånn. Og det så ut som Emil hadde fått gode ski i alle fall, konkluderer Bø.

Svendsen fikk ikke med seg noe av dette, men sier han sjelden har hatt bedre ski.

– Skiene var utrolig bra. Jeg kjente allerede de første fem hundre meterene at dette kom til å fungere, sier Norges ankermann.

gull

Her tar resten av gulllaget imot ankermann Svendsen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Følte seg uslåelig

Det var smøresjef Tom Idar Haugen som mottok telefonen fra Bø. Han roser stryningens initiativ, og svarer bekreftende når vi spør om ikke handlingen forteller litt om vinnerskallene til de norske skiskytterne.

– Absolutt. Ole Einar har alltid vært veldig flink til å gi oss slike tilbakemeldinger underveis. De andre begynner å gjøre det samme nå. Vi trenger den informasjonen, det er helt gull. De ringer av og til bare for å si at de har gode ski også. Jeg vet ikke om andre nasjoner gjør dette, men for oss er det veldig nyttig, forteller han.

Beskjeden fra Bø førte ikke til noen endringer - den førte tvert om til at smørerne ble mer sikre på valget de hadde gjort for ankermannens ski.

Svendsen hadde valgt en litt annen løsning på sine ski enn Bø, og det var en løsning som sørget for hakket bedre glid.

Enden på visa ble i alle fall at Norge gikk en helt overlegent god stafett. Svendsen gikk ut med et forsprang på et halvt minutt.

Han fikk tid til å hilse på publikum og motta deres hyllest før han gikk i mål, 11 sekunder foran Tyskland. Canada tok bronsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal