NRK Meny
Normal

Tarjeis taktiske genistrek - her ringer han smørerne under stafetten

HOLMENKOLLEN (NRK): Umiddelbart etter å ha gått i mål fisket Tarjei Bø frem mobiltelefonen og ringte smørerne. Han ville sørge for at ankermann Emil Hegle Svendsen fikk raskere ski i glidpartiene.

Tarjei Bø var ikke helt fornøyd med skiene etter sin etappe. Derfor ringte han smørerne og sørget for at Svendsens ski var perfekte til ankeretappen.

– Jeg hadde ekstremt gode ski oppover. Man må kunne litt ski for å forklare, men det gikk veldig lett oppover i alle fall. Men så tapte jeg litt i glidpartiene ned mot Gratishaugen, sier Tarjei Bø.

Han står i pressesonen og gliser fra øre til øre, selvsagt, etter å ha vært med på å sikre et knallsterkt stafettgull til Norge.

Små marginer som avgjør

bø

LITT DÅRLIG GLID: Tarjei Bø var alt i alt fornøyd med skiene sine, men så at ankermann Emil Hegle Svendsen med fordel kunne få litt bedre glid Bø selv hadde i nedoverkjøringene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Bø understreker at han var alt i alt veldig fornøyd med skiene sine. Men i en stafett er det ofte hårfine marginer som kan avgjøre. Og marginene ville han sørge for at Norge hadde på sin side.

Det var derfor han bestemte seg for å ringe skismørerne med det samme han var ferdig med sin etappe. De som fulgte med kunne se at han sto og snakket i telefonen ved siden av løypa. Beskjeden var kort og konsis.

Bø ville at ankermann Emil Hegle Svendsen skulle få mest mulig ut av glidpartiene dersom det ble tette dueller på sisteetappen, ikke minst før en spurt, og da kunne det tenkes at det måtte gjøres noen små justeringer med skiene.

– Jeg ville bare si fra og gi feedback slik at smørerne eventuelt kunne justere. Vi gikk på litt forskjellig struktur og sånn. Og det så ut som Emil hadde fått gode ski i alle fall, konkluderer Bø.

Svendsen fikk ikke med seg noe av dette, men sier han sjelden har hatt bedre ski.

– Skiene var utrolig bra. Jeg kjente allerede de første fem hundre meterene at dette kom til å fungere, sier Norges ankermann.

gull

Her tar resten av gulllaget imot ankermann Svendsen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Følte seg uslåelig

Det var smøresjef Tom Idar Haugen som mottok telefonen fra Bø. Han roser stryningens initiativ, og svarer bekreftende når vi spør om ikke handlingen forteller litt om vinnerskallene til de norske skiskytterne.

– Absolutt. Ole Einar har alltid vært veldig flink til å gi oss slike tilbakemeldinger underveis. De andre begynner å gjøre det samme nå. Vi trenger den informasjonen, det er helt gull. De ringer av og til bare for å si at de har gode ski også. Jeg vet ikke om andre nasjoner gjør dette, men for oss er det veldig nyttig, forteller han.

Beskjeden fra Bø førte ikke til noen endringer - den førte tvert om til at smørerne ble mer sikre på valget de hadde gjort for ankermannens ski.

Svendsen hadde valgt en litt annen løsning på sine ski enn Bø, og det var en løsning som sørget for hakket bedre glid.

Enden på visa ble i alle fall at Norge gikk en helt overlegent god stafett. Svendsen gikk ut med et forsprang på et halvt minutt.

Han fikk tid til å hilse på publikum og motta deres hyllest før han gikk i mål, 11 sekunder foran Tyskland. Canada tok bronsen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering