Her renn gledestårene for verdsmeister Tarjei Bø (22)

- Det må vere lov å grine litt no, sa Tarjei Bø då Christoph Sumann bomma med sitt aller siste skot på 20-kilometeren i VM i skiskyting.

Video baabab80-43c0-4238-af72-4c6b2fee7b02.jpg

Under det direkte tv-intervjuet med NRK kom tårene for Tarjei Bø.

For austerrikaren Sumann hadde skote feilfritt og gjekk til siste skyting med ei leiing som skulle halde til gull. Fire blinkar gjekk rett ned, så kom bommen. Då var Tarjei Bø verdsmeister individuelt for første gong.

Då kom tårene, direkte på NRK1.

- Dette må vere lov på ein slik dag. Dersom det blir gull, då, la han til, litt usikker.

Video: Men her har han fått smilet tilbake. - Eg er nok betre til å le enn å grine

Video b51fd187-b7dc-42a0-9f99-9c98f1bd6fbb.jpg

- Eg hadde stålkontroll på skytinga, og prøvde å halde jamn fart og beholde roen. I dag var eg sjefen over meg sjølv, sa verdsmeisteren.

Men det tok si tid etter at Bø hadde gått i mål før gullet var klart. For første gong var Bø individuell verdsmeister, og tok samstundes sin første verdscupsiger på 20-kilometeren.

- No går det betre. Eg datt litt i hop i stad. No er eg berre glad. Eg er nok betre på å smile enn å grine, sa Bø då gullet var heilt sikkert.

Video: Tarjei Bø går i mål

Video Tarjei over målstreken

- Mitt beste løp nokonsinne

- Eg føler at det er gulløp, så er det ikkje sikkert det blir medalje likevel. Det er litt kjipt. Denne ventetida er den verste, sa Bø, som starta tidlig. - Men eg gjekk sisterunden fort, den skal folk slite med å slå, seier han.

- Dette var kjempebra, eg er fornøgd. No kan eg ikkje klage sjølv om det ikkje blir medalje. Kanskje det beste løpet mitt nokonsinne, sa Tarjei Bø til NRK etter at han hadde gått i mål, men medan mange av dei hardaste konkurrentane framleis var ute i løypa.

- Eg har fått høyrt at du ikkje er skikkeleg mannfolk før du vinn 20-kilometeren. Det har eg no, sa Bø.

Bjørndalen "back i business"

Bø såg veldig godt bommen, det nest siste skotet på tredje skyting.

- Eg tippar den sat ute til høgre, sa han, noko ekspertkommentator Ola Lunde kunne stadfeste.

Nokre få minutt etterpå kom Ole Einar Bjørndalen inn til siste skyting, med kurs for leiing framfor Bø. Så bomma han på første skotet. Der rauk gullsjansen.

Video: Bjørndalen første skyting:

Video Fullt hus for Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen skjøt godt på 20-kilometeren, er på første skyting

Så bomma Sumann, og så var gullet i praksis sikra for Bø. Då kom tårene. - Det må vere lov å grine litt no, sa Bø direkte på NRK.

Maxim Maxov skaut feilfritt, men var ikkje i nærleiken av Bø sin fart i avslutninga. Russaren tok sølv 40 sekund bak Bø. Sumann tok bronsen.

Bø er glad på Bjørndalens vegne.

- Det var godt at han fekk det til i dag. Ole har vore mitt førebilete, og det har vore vondt å sjå at han har slite i det siste. Derfor varmar det når han får det til, seier Bø.

Svendsen sekund frå pallen

Emil Hegle Svendsen bomma to gonger på andre skyting. Det skulle vise seg å bli dyrt. Han ende på fjerdeplass, 49,7 sekund bak Bø og 4,2 sekund frå pallen.

Men han gledde seg over unnguten frå Stryn.

- Han er heilt fantastisk. Den karen imponerer meg veldig. Det er berre å ta av seg hatten og la seg inspirere, sa Svendsen.

Video: - Det vart ein bom for mykje, sa Emil Hegle Svendsen

Video Emil: - En bom for mye

Ole Einar Bjørndalen slo kraftig tilbake etter fiaskoen i dei første VM-konkurransane. Farten i sporet var jamn og god, og skytinga var av toppklasse. Heilt til første skotet på siste skyting. Då rauk medaljen også for Bjørndalen. Han vart nummer seks, 1.24 bak Bø.

Sportsnyheter

Spania med nok ein EM-smell: – Dei skremmer ingen lenger

Spania fekk kritikk for å ikkje setje sjansane sine mot Sverige. Mot Polen haldt dei fram i same spor.

Löw lyttet ikke til legendenes krav – svarte med festfotball

Eksperter og tidligere spillere ba Joachim Löw om å bytte formasjonen etter tapet i åpningskampen mot Frankrike. Men Tyskland-sjefen sto på sitt, stilte med samme lagoppstilling og knuste de regjerende europamesterne.

Frankrike-stjernen tatt på senga av EM-tilskuere: – Klarte ikke høre hverandre

Ungarn hadde lenge Frankrike i kne, men Antoine Griezmann sørget for at de regjerende verdensmesterne slapp unna en kjempefadese. Etterpå innrømte Frankrikes målscorer at fansen gjorde det vanskelig for dem.

Siste nytt

 • Kloster snuste på OL-kravet

  Friidrettsprofilen Line Kloster vant lørdag 400 meter hekk under et internasjonalt stevne i Madrid. Hun var nær OL-kravet.

  Kloster ble klokket inn til tiden 55,61 sekunder. Det er årsbeste for hennes del og bare 22 hundredeler bak OL-kravet.

  Portugisiske Vera Barbosa ble nummer to, men var klart slått. Hun fikk tiden 56,46. Italienske Yadisleidy Pedroso fulgte deretter på 56,75.

  Klosters vinnertid er bare 12 hundredeler bak hennes personlige rekord. Det er også den 11. beste tiden i Europa i år.

  Friidrettsprofilen kan komme seg til Tokyo-OL på ranking, selv om hun ikke skulle klare kravet. Da må hun levere flere sterke prestasjoner i tiden som kommer.

  Line Kloster
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Ishockey: Norsk seier i para-VM

  Norge slo Italia 4-3 etter straffeslag på første dag av para-VM i ishockey. Audun Bakke ble tremålsscorer i tsjekkiske Ostrava.

  Det norske laget var best i straffeslagkonkurransen. Der scoret både Bakke og Ola Bye Øiseth, mens det ble bom for italienerne.

  I selve kampen ordnet Bakke to mål med 39 sekunders mellomrom i første periode, men Italia skulle slå hardt tilbake. I tredje periode kom det tre italienske mål på rappen, og med noen få minutter igjen styrte Norge mot tap på første VM-dag.

  Bakke skulle imidlertid komme det norske laget til unnsetning. Med sin 3-3-scoring tvang han fram spilleforlengelse, og på straffer var Norge sterkest.

  De norske spillerne møter Slovakia søndag og Russland tirsdag i de to siste gruppekampene.

 • Myhre og Kvalvåg leverte i lag-EM

  Norge endte på åttendeplass med 134 poeng etter første dag i lag-EM i friidrett i rumenske Cluj-Napoca. Finland har samme poengsum, men holder plassen over.

  Med 175 poeng leder Nederland over Tsjekkia og Hviterussland med henholdsvis 160.5 og 158 poeng.

  Av utøverne som utmerket seg tar vi med oss Magnus Tuv Myhre som vant 5000-meteren foran belgiske Michael Somers som jaget hardt de siste hundre meterne.

  Ferdinand Kvan Edman satte ny personlig rekord på 1500 meter med tiden 3.38,63 og forbedret sin personlige rekord med én hundredel.

  Hedda Kvalvåg leverte sitt beste utendørshopp i tresteg noensinne og endte på 13 blank. Det holdt dessverre ikke til topplassering.

  I lengdekonkurransen for menn endte Ingar Kiplesund på sjetteplass med 7,63 meter, mens Jon Nerdal ble femtemann i slegge med et lengstekast på 67,53 meter.

  I spydkonkurransen for kvinner kastet USA-baserte Marie-Therese Obst 57,07 og ble nummer tre. OL-aktuelle Marcus Thomsen endte på samme plassering i kule for menn med 19,90. I tresteg for kvinner satte Hedda Kvalvåg personlig rekord med 13,00 meter. Det ga sjuendeplass.

  De største norske friidrettsstjernene, med Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm i spissen, deltar ikke i lag-EM i Romania.

  20 av 40 øvelser ble gjennomført lørdag. Søndag gjennomføres de 20 siste.

  Hedda Kvalvåg
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal