Tilbake på toppen etter tre år, hylles av lillebror: – Min argeste konkurrent

KONTIOLAHTI (NRK): Nesten ti år etter hans første verdenscupseier, og over tre år etter den forrige, var Tarjei Bø (32) tilbake på toppen av seierspallen. Nå frykter Johannes Thingnes Bø kampen mot storebror.

ENDELIG SEIER: Her gir Tarjei Bø sitt første seiersintervju på tre år.

Laster innhold, vennligst vent..

– Deilig! Jeg visste jeg kunne. Det er ikke alle sesonger jeg har følt det var opp til meg. Men i dag viste jeg at ingen kunne tatt meg uansett hvordan de hadde skutt, og det er en god følelse for en gamling, sier Tarjei Bø til NRK etter torsdagens sprint i Kontiolahti.

Bø fikk sitt store gjennombrudd som skiskytter da han ble olympisk mester på stafett i Vancouver i 2010. Senere på året, nærmere bestemt 10. og 11. desember, tok han sine to første verdenscupseirer.

Etterpå har karrieren vært preget av mange høydepunkter, men også mange nedturer. Derfor har det tatt lengre tid å komme opp i et tosifret antall verdenscupseirer enn det de fleste spådde for ti år siden.

Men torsdag ettermiddag skjedde det endelig i finske Kontiolahti. Tarjei Bø skjøt ti blink på sprinten. I tillegg fikk han det til i løypa. Dermed holdt det til å holde lillebror Johannes Thingnes Bø og alle andre bak seg på resultatlista.

Revansjesugen

Og det skjedde etter at Bø skuffet seg selv, særlig på standplass, i sesongens to første renn.

– Første helga var under pari, spesielt med den sesongoppkjøringa jeg har hatt hvor ting har funket veldig bra. Så jeg var revansjesugen, og har hatt fokus på å ha godt humør, det har vært det viktigste. Hvis jeg har det, da går det som regel bra, sier Tarjei Bø til NRK.

Sist Tarjei Bø vant et verdenscuprenn, var sprinten i Östersund 2. desember 2017, altså for tre år siden.

– Uavhengig av hva som skjedde forrige helg, er nok Tarjei min argeste konkurrent i verdenscupen totalt. Nå har han begynt å sanke poeng, og dette er en kamp jeg har drømt om, og som jeg håper vi kan ha utover, sier verdens beste skiskytter de siste sesongene, Johannes Thingnes Bø, som ble nummer tre i sprinten med én bom og en nokså tung dag i løypa.

STRÅLENDE LØP: Det meste klaffet for Tarjei Bø på torsdagens sprint.

– Har gjort det vanskelig å skinne

Slik beskriver han storebrorens seiersløp:

– Endelig er det jeg som kan stå her og skryte av han, ikke omvendt. I dag er jeg en stolt bror. Det Tarjei har gjort i dag, det er en helt perfekt sprint. Det er Bjørndalen-nivå over det, med kontrollert åpning og økning utover i løpet, skyter fullt hus og knaller på utover i løpet, sier Johannes Thingnes Bø, som er klokkeklar på én ting:

– Tarjei ar vunnet altfor lite med tanke på de egenskapene han har som skiskytter.

Det er Tarjei helt enig i.

– Mitt forhold til idrett gjennom hele karrieren er at det handler om å vinne. Men jeg har vunnet altfor lite, synes jeg selv, erkjenner han, og gir lillebror litt av skylda.

– Johannes og Martin Fourcade har gjort det vanskelig for oss andre å skinne. Nå er det bare en av dem igjen, men han er bror min, så han får vi håpe kommer til start. Det jeg synes er artigst er at selv om Johannes hadde skutt fullt, så hadde jeg tatt ham, sier Tarjei Bø.

– Gir meg ikke uten kamp

Selv om Johannes Thingnes Bø unner broren suksess, vil han helst tilbake til toppen av seierspallen så fort som mulig. Helst allerede på jaktstarten.

Samtidig vet han at storebror har hatt en bedre oppkjøring til sesongen enn han selv har.

– Nå har jeg hatt mange år foran han, så om dette blir hans år skal han få det. Men jeg gir meg ikke uten kamp og jeg håper å selvfølgelig å kunne ta han igjen på jaktstarten på lørdag, smiler han.

FULLT HUS: Tarjei Bø leverte strålende skyting på torsdagens sprint.

Siste nytt

 • Leicester klatret forbi Liverpool

  James Maddison og Harvey Barnes ga Leicester 2-0 over Southampton lørdag. Med seieren inntok vertene 2.-plassen i Premier League.

  Oppgjøret så ut til å ebbe ut med Maddisons scoring etter 38 minutter, men fem minutter på overtid doblet Barnes ledelsen på en kontring.

  Leicester er uten tap på sine fem siste ligakamper. Brendan Rodgers' menn står med 35 poeng etter 18 kamper. Det har tatt dem forbi Liverpool før den regjerende Premier League-mesteren møter serieleder Manchester United på Anfield søndag. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Solberg imponerte i debuten

  Oliver Solberg var kun 0,9 sekund unna klasseseier i sitt første løp som rallyproff for Hyundai. Kommende uke starter den nye VM-sesongen.

  19-åringen havnet kun bak hjemmehåpet Teemu Asunmaa i klassen for R5-biler i finske Arctic Lapland Rally. Han imponerte stort ved å være raskest på den femte fartsprøven, som var 25 kilometer lang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Knepen Chelsea-seier

  Det så lenge vanskelig ut for Chelsea å bryte ned Fulham. Men Mason Mount reddet sine lagkamerater da han satte 1-0 sent i andre omgang.

  Fra før hadde Antonee Robinson fått rødt kort, uten at det hjalp nevneverdig for Chelsea.

  Timo Werner startet på benken, og var nære å punktere. Men alene med keeper bredsidet han ballen utenfor.

  Lampard
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal