Hopp til innhold

Tårevåt Laukkanen hyllet avdød trener: – Jeg vant for ham

HOLMENKOLLEN (NRK): Mari Laukkanen gikk ned på kne og pekte mot himmelen etter å ha vunnet jaktstarten i Holmenkollen. Tre timer før rennet kom meldingen om at skytetrener Asko Nuutinen hadde gått bort.

Se Laukkanens hilsen til sin avdøde skytetrener

SEIER: Mari Laukkanen vant dagens jaktstart i Holmenkollen.

– Jeg tenkte bare på Asko i dag. Han var en av personene som alltid stilte opp for meg. Denne dagen var for ham, og dette løpet var for ham. Jeg vant for ham, sier Mari Laukkanen like etter målgang i Holmenkollen.

Med 19 treff tok den finske skiskytteren sin andre seier på to dager under jaktstarten i Holmenkollen. Med kun én bom på siste skyting var seieren sikret. Finlands mann på standplass pekte da opp mot himmelen for å hedre Nuutinen.

Det samme gjorde Laukkanen da hun passerte målstreken først. Hun sank ned på knærne, pekte på sørgebåndet på armen og senere opp mot himmelen.

– Det var bare å gå for ham i dag, og jobbe slik han har bedt meg gjøre i årevis. Det betyr mye for meg at jeg klarte å avslutte slik, sier Laukkanen mens hun tørker tårer.

Skulle feiret bursdag i kveld

Finlands mangeårige skytetrener Asko Nuutinen fikk et hjerteinfarkt under verdenscuprennene i Kontiolahti forrige uke, har vært på sykehus siden og gikk bort fredag kveld. Lørdag morgen, kun tre timer før jaktstarten, fikk Laukkanen den triste beskjeden.

Nuutinen ble 60 år gammel, og skulle ha feiret 60-årsdagen sin i Finland lørdag kveld.

– Vi fikk beskjed om at familien hans ønsket at vi skulle starte. De mente han ville ønsket det slik, forteller Laukkanen.

Laukkanen rørte Kollen til tårer gjennom sin hyllest til avdød skyte trener

TÅREVÅTT INTERVJU: Mari Laukkanen rørte Dag Erik Pedersen til tårer i seiersintervjuet.

I seiersintervjuet kort tid etter mål rørte 29-åringen NRKs programleder Dag Erik Pedersen til tårer.

– Jeg visste det ville bli vanskelig i dag. Det tok så lang tid for meg å få en seier, men nå har jeg to på to dager. I dag tenkte jeg ikke på å vinne eller tape, sier Laukkanen.

Både Laukkanen og Kaisa Mäkäräinen hedret Nuutinen ved å gå med sørgebånd på dagens jaktstart. Også resten av det finske støtteapparatet stilte med sørgebånd.

Hovedskytetrener

Nuutinen var hovedskytetrener for det finske laget, og har vært med gjennom hele Laukkanens karriere.

– Han var den jeg alltid ringte hvis jeg trengte noe. Han har alltid vært i livet mitt. Det var et følsomt løp for hele teamet, sier Laukkanen.

– Det har vært veldig vanskelig for oss siden Kontiolahti. Alle tenker på ham i dag, sier Kaisa Mäkäräinen før hun må avbryte intervjuet med NRK.

Marte Olsbu ble beste norske på en sjetteplass i Holmenkollen. Etter løpet var hun fornøyd med seg selv og imponert over den finske vinneren:

– Det er veldig trist. Samtidig blir jeg bare enda mer imponert over Mari som har fokus på løpet og det hun skal gjøre. Kjempeimponerende. Det er kult at det nå er to finske stjerner, sier Olsbu til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Kriserammede Vålerenga henter mental trener

  Det er tøffe tider i Vålerenga, og de ligger foreløpig på en 14.-plass i serien. Nå skal klubben ansette en mental trener, forteller trener Dag-Eilev Fagermo til NRK. Han understreker at de har jobbet lenge med å få det på plass, og klubben vil snart offentliggjøre hvem som ansettes. – Det er riktig og viktig inn mot en så stor spillergruppe med unge spillere. Det å få inn kompetanse på mental trening, er veldig positivt, sier Fagermo. På spørsmål om ansettelsen fremskyndes på grunn av den sportslige situasjonen, svarer han: – Ja, det kan du si.

  Fagermo
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Jervs cupkamp mot Odd utsatt

  Jerv fikk helgens kamp mot Molde i Eliteserien utsatt etter et smitteutbrudd. Nå har Grimstad-klubben også fått utsatt onsdagens kamp mot Odd i cupen.

  Det bekrefter Norges Fotballforbund tirsdag. Beslutningen kom kort tid etter at daglig leder i Jerv, Jon Ole Reinhardsen, overfor NTB bekreftet klubbens ønske om utsettelse.

  – For vår del, med så mange syke, og med flere hver dag, vil vi helst få kampen utsatt, sa han.

  Det foreligger ingen ny dato for oppgjøret foreløpig.

 • Flere utøvere VM-klare

  Norge får stadig flere utøvere klarert til VM i fridrett i Eugene midt i juli. Blant annet er Narve Gilje Nordås inne på ranking på 5000 meter, Beatrice Llano i slegge, Simen Guttormsen i stav og Elisabeth Slettum på 200 meter. Samtidig har Filip Ingebrigtsen, som sliter med en skade, endret oppkjøringsplanene og reiser ikke som planlagt til høydesamling med brødrene i Flagstaff. Senere denne uken avgjøres det om han blir klarert for mesterskapet og reiser på pre-camp til California.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste