Hopp til innhold

Tårevåt Jacobsen nektes Canada-tur – treneren irritert på universitetsledelsen

HOLMENKOLLEN (NRK): Tårene rant etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen var ferdig med tremila på hjemmebane. Fordi det trolig var hennes siste verdenscuprenn for sesongen – selv om hun vil gå flere. Og det kan ha vært hennes siste verdenscuprenn noensinne.

GRÅTKVALT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen i et NRK-intervju etter tremila i Holmenkollen lørdag.

Heming-jenta klarte nemlig ikke å holde tårene tilbake da hun møtte pressen etter 16. plassen lørdag. Stemmen brast flere ganger. Det var emosjonelt av flere grunner.

– For min del blir det siste verdenscuprennet i sesongen, så … det var litt kjedelig at det skulle bli sånn, men det er alltid gøy å gå i Kollen likevel, sier hun innledningsvis.

Fikk avslag på søknad

Hadde det vært opp til Uhrenholdt Jacobsen hadde hun gått verdenscupavslutningen også. Landslaget reiser nemlig førstkommende onsdag til Canada, videre til USA og tilbake til Canada for å gå sesongens siste konkurranser. Jacobsen skulle der har kjempet om pallplass i verdenscupen sammenlagt.

Det er en reise som tar rundt 11-12 dager.

Men 32-åringen får ikke dra.

– Jeg skal begynne i praksis på mandag, og har søkt om å få være litt mer borte enn det som egentlig er tillatt innenfor reglene.

– Men jeg må forholde meg til de retningslinjene som ligger der, og har ikke fått lov av universitetet til å reise, og det er greit, jeg må forholde meg til det. Pallen sammenlagt ryker jo da, men det er på en måte lite i den store sammenhengen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen i Holmenkollen 7. mars 2020

VAR SPREK: Uhrenholdt Jacobsen følte seg bra underveis i lørdagens konkurranse, men måtte gi tapt for 15 andre til slutt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scan

Irritert Iversen

For den neste perioden venter det nemlig praksisjobbing på sykehus for medisinstudent Jacobsen. Jacobsen har selv bedt om fri. Der har hun fått kontant nei – selv etter at hun har klaget på avgjørelsen, forteller landslagstrener Ole Morten Iversen. Det handler om at hun ikke kan overstige en viss fraværsgrense.

Svaret fra det medisinske fakultet faller i dårlig jord hos landslagstreneren.

– Jeg er veldig overrasket og skuffet over det svaret. På høyeste nivå fronter vi det å kombinere utdanning og toppidrett. Og at vi skal være stolt av det. Når en av verdens beste skiløpere ikke får fullføre sesongen og kjempe om topp tre sammenlagt, så er jeg skuffet over svaret, sier han.

– Når Olympiatoppen og Idrettsforbundet (NIF) skal tilrettelegge for at folk skal få seg god utdannelse og samtidig drive toppidrett... Og så får du den i fleisen. Det harmonerer ikke med de fine ordene andre sier.

1XtEJpp9JHk

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Forelagt Iversens synspunkter, sier dekan Ivar Prydz Gladhaug at det medisinke fakultet forholder seg til regelverket.

– Utover det kommenterer jeg ikke det, sier Gladhaug til NRK.

Skulle hatt svar «i går»

Etter avslaget Uhrenholdt Jacobsen selv har fått, har Skiforbundet også tatt affære. Langrennssjef Espen Bjervig sier at de har sendt en egen søknad om at hun skal få avvike fraværsreglene. Uten å få svar ennå.

– Dere drar onsdag. Burde dere fått svar for lenge siden?

– Vi skulle helst hatt svar «i går». Vi får håpe det kommer, sier Bjervig.

Uhrenholdt Jacobsens tårer handlet altså ikke bare om at det trolig var hennes siste verdenscuprenn denne sesongen.

Hun ble – i likhet med Therese Johaug – offer for den norske strategien om å ikke bytte ski underveis. Hun følte seg i meget godt slag og mener selv hun hadde en langt bedre plassering inne.

VZogvyfghIw

SKUFFET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her etter tremila i Holmenkollen lørdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpi

Kan ha gått sitt siste verdenscuprenn

Det er også alltid et spenningsmoment på tampen av hver sesong hvorvidt Uhrenholdt Jacobsen klarer å fortsette å kombinere toppidrett og utdanning.

Trener Iversen er klar på at svært få hadde klart å gjennomføre det eleven har gjort i år. Han mener det har vært et knallhardt kjør på flere fronter og har blant annet blitt overrasket over hvor mange timer det står i treningsdagboka i tøffe eksamensperioder.

Iversen sier de ikke har snakket så mye om den kommende VM-sesongen.

Hovedpersonen selv svarer slik på om hun neste år kommer tilbake for å gå for fulle Kollen-tribuner.

– Det er vel det jeg er veldig, veldig usikker på, og som gjør at det er ekstra følsomt akkurat nå. For det kan godt hende det var mitt siste verdenscuprenn.

Så vil tiden vise i april og mai måned om Uhrenholdt Jacobsen fortsetter karrieren som skiløper.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal