Hopp til innhold

Tårevått oppgjør med muskelhets: – Hold kjeft. Jeg er lei!

Anna Hall (22) seiler opp som en av VMs største medaljekandidater i friidrett, men plages av ondsinnede meldinger i sosiale medier.

Worlds Athletics

OVERRASKET: Anna Hall var ikke sikker på at hun ville stå igjen med edelt metall etter VM på hjemmebane i Eugene. Hun tok bronse bak Nafi Thiam og Anouk Vetter.

Foto: Ashley Landis / AP

– Slutt å si at kvinnelige idrettsutøvere ser ut som menn! Slutt med det. Det er slemt, sier Hall med tårer i øynene til følgerne på TikTok.

USAs Diamond League-aktuelle stjerneskudd slo gjennom sist sesong med VM-bronse i syvkamp. Sist helg var hun tolv poeng unna å bryte den magiske 7000-poengsgrensen i Østerrike, da hun ble den femte beste kvinnelige mangekjemperen i historien.

Nå skal hun løpe 400 meter hekk. Bestenoteringen er så sterk som 54,48 sekunder, selv om hun aldri rekker å trene spesifikt på øvelsen. 22-åringen er blant de blideste på friidrettsbanen i Firenze, dagen før debuten i den gjeve stevneserien.

Anna Hall

ATLETISK: Anna Hall løp inn til sterke 2.02,97 sekunder på 800 meter under det tradisjonelle mangekampstevnet Götzis i Østerrike sist helg. Hun måtte ha 2.02,22 for å ta 7000 poeng. 22-åringen endte til slutt med meget sterke 6988.

Foto: PETER RINDERER / AFP

– Jeg er lei

Men bak smilet og latteren skjuler det seg frustrasjon. Hall har lagt bak seg mange år med trening for å bli best i verden, men blir kritisert for utseende sitt.

– Jeg er lei av det. Vi, idrettsutøvere, går gjennom nok på egen hånd rundt kropp. Vil ikke ha muskler, men må ha muskler. For stor, for liten. Det er nok av det. Jeg trenger ikke å bli fortalt at kvinner som har legger som det ser ut som menn ... Hold kjeft. Jeg er lei, sier Hall henvendt til mobilkamera.

Overfor NRK utdyper hun hvorfor reaksjonen kom:

– Jeg hadde nettopp fullført en skikkelig tøff økt, og så en melding som det. Jeg kan ikke tro at jeg trener så hardt mens folk sier så stygge ting, forteller Hall.

0BAFBBD4-AF21-4DF0-A3AF-53C64885E62F

HEKKEDRILL: Anna Hall gjør de siste forberedelsene sammen med utøverrepresentant Robby Hughes i Firenze.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Hun har nettopp gjort seg ferdig med de siste forberedelsene før konkurransen. Hun snakker velvillig om lidenskapen for mangekamp, konkurranse og hvordan hun motiverer seg til heftige konkurransehelger med syv øvelser på to dager.

22-åringen er også åpen om hva som har plaget henne:

– Jeg var ikke så veldig sterk og det var faktisk ganske vanskelig å legge på seg muskler. Jeg var veldig liten, nesten sped, og så begynte jeg å tenke at jeg måtte ta dette seriøst. Jeg må bygge kroppen til en syvkjemper. Jeg la på meg masse muskler, som er akkurat det som kreves i min øvelse, sier Hall.

Les også: VM-stjernen hetses: «Kroppen din ser ut som den er underutviklet»

World Athletics Championships Oregon22 - Day Two
World Athletics Championships Oregon22 - Day Two

Mottar stygge kommentarer

Tilnærmingen har gitt henne resultater i verdensklasse, men det har også ført til uønskede henvendelser og meldinger.

– For eksempel når jeg kledde meg i pene kjoler, kunne folk si «herregud, skuldrene er helt ville» eller andre kommentarer som ikke nødvendigvis er ment ondsinnet, men som henger igjen. Og spesielt hos jenter, sier Hall – og viser til eksempler på hva som skrives på sosiale medier:

– «Er dette en gutt eller dame», «hun ser ut som en mann», «jenter har ikke armer som det» ... Den dagen ble jeg virkelig irritert, sier Hall, med henvisning til dagen hun la ut TikTok-innlegget.

Hun takker trenerne for støtten og åpenheten rundt emnet. De gir hun mye av æren for suksessen, sammen med familien som er med henne til Europa.

Hennes foreløpige plan er å løpe 400 meter hekk i Firenze og hoppe høyde i Paris neste uke, før hun blir å se på langhekken under Bislett Gamer. Deretter drar hun tilbake til USA for å kvalifisere seg til VM. Fortsetter hun utviklingen er det ikke utenkelig at hun kan vippe Nafi Thiam av syvkamp-tronen om to og en halv måned.

Les også: USAs nye favoritt raudna av NRK-spørsmål: – Verda må passe seg

World Athletics Championships
World Athletics Championships

PS! Diamond League-stevnet fra Firenze kan du se på NRK 1 fredag fra klokken 20.00. Lene Retzius er Norges eneste deltaker og innleder stavkonkurransen fra klokken 19.43.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste