Hopp til innhold

Tårer og triumfer – Her er øyeblikkene du ikke glemmer

VAL DI FIEMME (NRK): Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby vant. Her er alt det andre du ikke glemmer fra årets Tour de Ski.

Tour de ski

Wengs tårer, Northugs provokasjoner og Johaugs spurtseier er bare noen av de mange øyeblikkene vi vil huske fra Tour de Ski.

Foto: Bildemontasje / NRK/Scanpix

Det handler først og fremst om å komme først opp bakken. Det gjorde Marit Bjørgen endelig, etter ni år med spørsmål om når hun skal vinne Tour de Ski. Da kom tårene.

Martin Johnsrud Sundby kom også først opp bakken – for andre år på rad. Langt nede i monsterbakken viste han Petter Northug ryggen og stakk. Da kom urbrølet.

Men Tour de Ski handler også om så mye mer.

Her er ti andre «snakkiser» fra Tour de Ski vi ikke kommer til å glemme med det aller første:

1) Stakerevolusjonen

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn

7. januar blir stående i skihistorien som dagen da et klassisk distanserenn i verdenscupsammenheng for første gang ble vunnet uten festesmurning. Alexei Poltoranin fra Kasakhstan var mannen som sprengte barrieren.

Hva det kan bety for klassisk som stilart, kan man bare spekulere i. Det begynte da også eksperter, utøvere og skipolitikere umiddelbart å gjøre. Vegard Ulvang, som er leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), mener det kan være begynnelsen på slutten for klassisk som stilart.

2) Wengs tårer for Bjørgen

Heidi Weng klarte ikke å slutte å gråte av glede på vegne av lagkamerat Marit Bjørgen.

LETTRØRT: Heidi Weng synes det er stort når andre lykkes.

Heidi Weng imponerte med skiferdighetene gjennom hele Tour de Ski, men imponerte kanskje aller mest med empatien da Bjørgen endelig vant. Ikke et øye var tørt da Weng fortalte hva hun syntes om lagvenninnen etter målgang. Ikke hos Weng selv, og ikke hos dem som så på det rørende intervjuet.

3) Etappekonge og spurtkonge

Petter Northug

LYKKETALLET 13: Petter Northug har vunnet 13 enkeltetapper i Tour de Ski.

Så er han tilbake som en av verdens aller ypperste allroundløpere, Petter Northug. Han var den herreløperen som hadde ledertrøya flest dager i årets tour.

Det ble to etappeseirer etter to klassiske Northug-spurter på de to jaktstartene på «flatmark», en i hver stilart. Nå er Northug oppe i totalt 13 etappeseirer i Tour de Ski-historien. Det er rekord. Men bakken ...

Northug har også stått fram som sitt gamle jeg med kjappe replikker, kontroverser i sosiale medier og seiersgester litt utenfor boksen.

Det er ikke sikkert alle i Norges Skiforbund satte pris på at han framhevet Coop-reklamen på startnummeret da han krysset målstreken som etappevinner i Toblach – og etterpå sa rett ut at han gjorde det for å provosere.

4) Kowalczyks kollaps

Justyna Kowalczyk fikk det svært tøft opp den brutale tour-bakken. Hun brøt løpet og ble fraktet til sykehus.

NEDE FOR TELLING: En elendig tour ble avsluttet på dramatisk vis for Justyna Kowalczyk.

– Jeg aner ikke hva som skjedde. Men jeg har blitt fortalt at jeg lå i snøen og var bevisstløs i fire minutter, sa Justyna Kowalzcyk om sin dramatiske Tour de Ski-exit. Den polske langrennshelten er ennå ikke tilbake i godt gammelt slag, men er allikevel tilbake etter depresjon, og forhåpentligvis i form igjen til VM i Falun.

5) Bjørgens seiersrekke

Bjørgen nr.1 på 15 km.

FEM PÅ RAD: Marit Bjørgen vant de fem første etappene. Det har ingen gjort før henne.

Marit Bjørgen har slitt i Tour de Ski, historisk sett. Men dette ble langrennsdronningas tour fra første stavtak. Det ble fem etappeseirer på rad før hun på tourens nest siste dag måtte gi tapt for Therese Johaug.

Fem etappeseirer på rad har ingen løper av noe kjønn gjort tidligere. Det føyer seg nå inn i rekken av rekorder som besittes av tidenes desidert mestvinnende langrennsløper.

6) Johaugs spurtseier mot Bjørgen

Therese Johaug knuste Marit Bjørgen og Heidi Weng på oppløpet under dagens 10 km fellesstart.

FOR FØRSTE GANG: Therese Johaug slår endelig Marit Bjørgen i en spurt.

Therese Johaug har etter hvert noen seirer over Marit Bjørgen. Men først 10. januar 2015 skulle hun klare å slå Bjørgen i en stakespurt. Det skjedde på 10-kilometeren i Val di Fiemme – til begge jentenes store forbauselse.

7) Åpningsfeilen som kunne spolert for Sundby

Sundby gikk feil i bakken - slipper staff.

SLAPP MED SKREKKEN: Martin Johnsrud Sundby gikk feil og kunne fått tidsstraff.

Å gå riktig løype er noe av det mest elementære i langrenn. Det gjorde ikke regjerende Tour de Ski-vinner Martin Johnsrud Sundby på prologen i Oberstdorf.

Juryen mente imidlertid at Sundby ikke tjente noe tidsmessig, snarere tvert imot. Derfor slapp han sanksjoner.

En strengere jury kunne gitt ham tidsstraff – og i så fall kunne Tour de Ski 2015 vært ødelagt omtrent før det var kommet i gang.

8) Lagsport eller individuell idrett?

Kristin Størmer Steira ligger best ann i sammendraget i Tour de Ski. Derfor lot Ingvild Flugstad Østberg lagveninnen gå forbi rett før mål - noe som ga Steira sikker finaleplass.

IKKE PENT: I 2013 bremset Ingvild Flugstad Østberg opp for å hjelpe Kristin Størmer Steira. Slikt vil Vegard Ulvang slippe å se.

Rett før touren gikk Chris André Jespersen ut i VG og kritiserte at han fikk stallordre om ikke å ta opp jakten på Martin Johnsrud Sundby på Cortina-Toblach-etappen i fjorårets tour. Dermed var debatten i gang – er langrenn en individuell idrett der alle skal gå for seg selv, eller er det en lagsport der de nest beste jobber for sin kaptein?

I et intervju med NRK var Vegard Ulvang klokkeklar.

– Jeg ville aldri godtatt det, sa Ulvang om beskjeden Jespersen fikk i 2014.

9) Nystads dramatiske fall

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

UT PÅ BÅRE: Claudia Nystad falt og slo hodet kraftig i Oberstdorf.

Det ble mye knall og fall på jaktstarten i Oberstdorf på tourens andre dag. Verst gikk det utover hjemmefavoritten Claudia Nystad, som slo seg kraftig i hodet og ble liggende.

Hun ble fraktet bort på båre av snøskuter, før turen gikk videre til sykehus. Til alt hell slapp Nystad unna med en hjernerystelse.

10) Sprintløype med hopp og kamelpukler

Northug hopper på kulene i Tour de Ski.

HOPPET I DET: Petter Northug tar de utfordringene han får.

– Vi lurer jo litt på hva det neste blir. Hvilke traverser og hinderløyper de skal putte inn, sa Petter Northug etter å ha besiktiget sprintløypa i Val Müstair.

Der var det lagt inn både kamepukler og et hopp. På trening felte hoppet blant andre Marit Bjørgens smører Perry Olsson, som fortsatt halter mellom smøretraileren og skiløypene.

Til konkurransen ble hoppet fjernet.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal