Klatrekongen Magnus (23) kan ta seks pull-ups med én finger

– De sier at bare én av 100.000 greier å ta pullups med én hånd. Jeg kan ta seks pull-ups med én finger, gliser sportsklatrer Magnus Midtbø.

Video 8a1ad80f-a11d-4c13-9cb6-d4a2e2eb25a9.jpg

I denne lille smakebiten på NRKs nye serie, Min Idrett, viser Magnus Midtbø hvor sterk man må være for å hevde seg i verdenstoppen i klatring.

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø i konkurranse.

Foto: Heiko Wilhelm / Mammut

De færreste vet det, men Norge har en klatrer i den ypperste verdenseliten: Magnus Midtbø, proffklatreren som får ekspertene til å gni seg i øynene i forundring.

Han kan ta seks pull-ups hengende i langfingeren. Om han får bruke hele hånda, kan han ta ti.

– Magnus klarer seks kropsshevinger med en finger. Det trodde jeg ikke var mulig. En av verdens aller beste klatrere greier ikke engang én eneste kroppsheving med hele hånda, sier professor i idrettsfysiologi og tidligere friidrettsutøver Jostein Hallén til NRK.

Hvis det er push-ups du foretrekker, slår Midtbø de fleste der og. 23-åringen kan ta 60 stykker på én arm.

– Er vel ikke vanlig, nei...

– Han er en av de aller sterkeste klatrerne i verden, sier landslagstrener i klatring, Stian Christoffersen, til NRK.

Det er ingen underdrivelse. Midtbø er en av verdens fire-fem beste klatrere, og i skinasjonen Norge er han totalt overlegen.

I verdenscup-konkurransen i Chamonix rett før VM i år leverte han tidenes norske klatreprestasjon og ble nummer tre. I NRK-serien følger vi Midtbø fram mot det som ble et meget spennende VM.

 • Se video: Magnus Midtbø i den nervepirrende VM-semifinalen.
Video Magnus (23) klamrer seg fast for å nå VM-finale

Magnus Midtbø må klamre seg fast for å nå VM-finalen i klatring.

Magnus Midtbø

Magnus Midtbø søker tøffe klatrepartier, ikke nødvendigvis spektakulære høyder. Likevel hender det han er meget høyt over bakken.

Foto: Jorg Verhoeven / Privat
Magnus Midtbø

De færreste lar seg nok overraske over at fingre føles som kjøttkaker etter øvelser som denne.

Foto: NRK
Magnus Midtbø

Magnus Midtbø i konkurranse.

Foto: Heiko Wilhelm / Mammut
Magnus Midtbø

Helt siden han var liten har Magnus Midtbø klatret i alt han har kommet over. Nå reiser han rundt i Europa på jakt etter utfordringer.

Foto: NRK

Selv i forhold til de knallsterke konkurrentene i verdenstoppen har han fysikken som sin store forse.

– Dette er vel ikke vanlig, nei, sier han beskjedent til NRK, før han legger til:

– De sier at bare én av 100.000 greier å ta pullups med én hånd. Jeg kan ta seks pull-ups med én finger, gliser Midtbø.

– Fingre som ømme kjøttkaker

Sportsklatreren fra Bergen lever av og for å klatre - for Midtbø er klatring en livsstil. Men det er tøft å drive med klatretrening.

– Jeg trener mer enn de aller fleste. Jeg har drevet med sportsklatring i 13 år, og hver dag tar jeg i så hardt at fingrene mine kjennes som ømme kjøttkaker, sier han.

Midtbø har faktisk så grov hud etter all klatringen at han sliter med å komme gjennom sikkerhetskontrollen i USA.

– Det går en rød lampe med én gang de skal scanne fingrene mine. Jeg blir kalt inn på et rom og må gjennom en ekstra sjekk. De tror at jeg har prøvd å file bort fingeravtrykkene mine, sier Midtbø.

– Det er rett og slett ikke noe fingertrykk?

– Nei, det er ikke noe fingeravtrykk.

Har bikket 10.000 timer

Midtbø har bitt seg merke i teorien om at man må øve 10.000 timer for å bli virkelig god i noe. Ifølge 23-åringens egne beregninger har han akkurat bikket den magiske grensen.

– Litt av talentet mitt er at jeg tåler all denne harde treningen. Én ting er å ville trene hardt, men det er noe helt annet å tåle det. Det er mange i sportsklatring som skader fingre, albuer, håndledd og skuldre, men det har jeg unngått. Sånn sett har jeg vært heldig med kroppen min, den tåler mye mengdetrening, sier Midtbø.

Noen ganger kan han nesten være for sterk.

– Svakheten hans er faktisk at han er for sterk. Klatring er teknisk, og noen ganger gjør han det vanskeligere enn nødvendig rett og slett fordi han kan med den gode fysikken, sier landslagstrener Stian Christoffersen.

Video 16929030-c7e0-4eae-b6f0-7933eaa326f6.gif

Se hele den første episoden av Min Idrett her.

Siste nytt

 • Skadesmell for Bayern München

  Bayern München-spiss Robert Lewandowski pådro seg en skade i kneet under mesterligakampen mot Chelsea, bekrefter klubben på Twitter. Nå er storscoreren ute i fire uker, og dermed går han glipp av returoppgjøret 18. mars. Spissen er toppscorer i mesterligaen med 11 mål – ett mer enn Erling Braut Haaland.

  Lewandowski
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Shaw roste Solskjær før Brugge-kamp

  Luke Shaw hyllet Ole Gunnar Solskjær på pressekonferansen før Manchester Uniteds returkamp i europaligaen mot belgiske Club Brugge. Oppgjøret i Beliga forrige uke endte 1-1.

  – Han har vært utrolig. Ikke bare for meg, men for hele laget. Han har klart å få oss alle til å smile. Han har vært fantastisk og gjengen har det veldig bra med ham, sa Shaw.

  Europaligaen er den andre muligheten for Solskjærs lag å kvalifisere seg til mesterligaen. På spørsmål om cupveien kunne være den letteste veien, svarte nordmannen:

  – Det er gode lag i europaligaen, og vi er nødt til å komme oss forbi Club Brugge først. Vi ser frem mot kampen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP
 • Tennisstjerne legger opp

  Den russiske tennisspilleren Maria Sjarapova (32) legger opp. Det skriver New York Times. Sjarapova var på vei mot comeback etter å ha mottatt en 15 måneders utestengelse for å ha brukt det ulovlige stoffet meldonium. På veien tilbake har hun slitt med skader, og har nå bestemt seg for å legge opp. Sjarapova har vunnet fem individuelle Grand Slam-titler.

  FILE PHOTO: Maria Sharapova of Russia celebrates after defeating Sabine Lisicki of Germany in their semi-final match at the Wimbledon tennis championships in London
  Foto: Eddie Keogh / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal