Tandrevold tar grep etter høydekollapsene: – Jeg var dum

Ingrid Landmark Tandrevold (22) går fra null til 80 døgn i høyden før den nye sesongen. For å unngå lignende kollapser som i fjor dropper hun til og med jul i Norge.

Tandrevold og Eckhoff

I ITALIA: Ingrid Tandrevold og Tiril Eckhoff (t.v.) er for tiden på den første av tre høydesamlinger før den nye sesongen.

Foto: Privat

– Jeg tror samlingene i høyden er veldig viktig for min del. Jeg hadde to rennhelger forrige sesong som var piss-ræva, for å si det på godt norsk, sier Tandrevold til NRK.

Verdenscup skisyting Antholz

UTSLITT: Ingrid Tandrevold måtte få hjelp etter fellesstarten i Anterselva i januar.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Hun snakker om verdenscupene i VM-byen Anterselva og i Soldier Hollow i USA. I Italia mistet hun synet etter å ha tatt seg helt ut.

– Jeg tenkte at jeg var dum, for jeg kjente jo at jeg var på vei over stupet, men prøvde likevel, minnes hun.

100 prosent økning

Tandrevold har aldri drevet med høydetrening før, men i år er det lagt opp til tre lengre samlinger i høyden for skiskytterkvinnene. Den første er allerede nå, i Livigno i Italia.

– Når man pusher og pusher i høyden, som jeg prøvde på i fjor, så sier det plutselig smell og da er du helt ferdig. Jeg må la kroppen bli vant til å trene i den høyden. Å kjenne på grensen du kan ligge på før du bikker over, forteller skiskytteren, som anslår at hun vil være borte i rundt 80 dager – inkludert i hele jula.

Ingrid Tandrevold

I GANG MED NY SESONG: Ingrid Landmark Tandrevold og resten av skiskytterlandslaget er godt i gang med den nye sesongen. Det blir endringer sammenlignet med i fjor.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Det er ikke noe halvveis det vi driver med. Det er mange høydemesterskap fremover og da vil man prøve å gjøre jobben som skal til. Det resulterer i mange døgn hjemmefra siden vi hverken bor i høyden eller kan bruke høydehus. Vi har ikke så mye valg, sier Tandrevold.

Testprosjekt

For VM neste år er på 1600 meters høyde i Anterselva. Mesterskapet året etter er i Pokljuka (1400 m.o.h.), før det er OL på rundt 1600 meters høyde i fjellene i Beijing i 2022. Samlingene blir en test for kvinnelandslaget, som nå vil ha flere høydedøgn enn herrene.

– Etter forrige sesong vurderte vi det dit hen at vi ville starte et lite høydeprosjekt med jentene nå. Gutta venter til neste år, men vi har litt yngre utøvere, og må gjøre det vi kan for å være best mulig forberedt, forklarer trener Patrick Oberegger.

Tiril Eckhoff har god erfaring med høydetrening.

– For meg passer det helt ypperlig. Ingrid er ung og har ikke så mye erfaring med høyde, men hun er godt trent og jeg tror det er veldig bra fra for henne. Det kan gjøre at hun tar det lille steget som gjør at hun presterer bedre i høyden. Man må bare trene på det, sier hun.

Tandrevold er ikke redd for at det skal bli for mye.

– Vi får god oppfølging fra Olympiatoppen, og gjør man de riktige tingene er dette overkommelig.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Pinot sterkest opp Tourmalet

  Julian Alaphilippe økte ledelsen i sammendraget etter at Geraint Thomas måtte gi tid til franskmannen som nå er 2.02 foran briten. Thibaut Pinot var sterkest opp Col du Tourmalet og vant den 14. etappen foran Alaphilippe og Steven Kruijswijk.

  Pinot
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal