Hopp til innhold

Trodde den sjette VM-medaljen var umulig – fikk plutselig «superkrefter»

POKLJUKA/OSLO (NRK): På VMs siste øvelse ble det en kamp mellom tre norske løpere om to medaljer. For bronsemedaljøren kom det som en overraskelse.

VM i skiskyting 2021, Pokljuka

TO NYE MEDALJER: Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff sørget for sølv og bronse på fellesstarten.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Sisterunden var en kamp og jeg gikk såpass langt bak at jeg tenkte: «Ja, ja, da ble det en sjetteplass på meg». Så ser jeg at jeg nærmer meg, Lisa Vittozzi får jeg gå forbi, plutselig er jeg nærmere Marte og Ingrid enn jeg hadde trodd jeg kunne ta igjen, sa Tiril Eckhoff etter bronsen og fortsatte:

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde på den siste kilometeren, jeg fikk noen superkrefter fra et eller annet sted.

Ingen kunne gjøre noe med Lisa Theresa Hauser fra Østerrike som sikret gullet, men bak ble det en hard og helnorsk batalje om resten av medaljene.

En batalje hvor Ingrid Landmark Tandrevold rykket fra og sikret sølvet. Og hvor Eckhoff gikk fenomenalt, hentet inn Marte Olsbu Røiseland, og spurtet ned lagvenninnen og tok bronsen.

– Det var helt fantastisk. Jeg har aldri slått Marte og Tiril på en sisterunde, i en spurt eller noen ting. Det er en første gang for alt og det var flaks at det var i et VM, sa en kjempeblid Tandrevold etter fellesstarten.

– Har ikke vunnet en eneste spurt

Sekunderingen som kom overraskende på Eckhoff, kom også noe overraskende på Tandrevold som tok en rask avgjørelse da hun hørte den.

VM i skiskyting 2021, Pokljuka

SØLV: Ingrid Landmark Tandrevold var sterkest av de norske på den siste runden og sikret sølvet.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Jeg prøvde egentlig bare å ligge i ryggen på Marte, men så fikk jeg høre at Tiril kom bakfra. Jeg trener med Tiril hver dag og jeg har ikke vunnet en eneste spurt i hele mitt liv mot Tiril eller Marte. Så nå tenkte jeg egentlig bare at nå må du bare gå. Jeg husker egentlig ikke hva som skjedde, jeg var så sliten at jeg bare gikk. Jeg tror nesten jeg må se det i reprise.

Den taktikken funket og Tandrevold sikret seg sin andre individuelle medalje i mesterskapet, etter at det ble bronse på normaldistansen.

– Jeg har det helt fantastisk. Jeg tror jeg nesten må tilbake på hotellet før det rekker å synke inn at dette mesterskapet

Samtidig ble lagvenninnen Eckhoff mesterskapets dronning, med seks medaljer av syv mulige.

Slovenia Biathlon World Championships

VM-DRONNING: Tiril Eckhoff reiser hjem fra VM med seks medaljer av syv mulige.

Foto: Darko Bandic / AP

– Det er deilig, konstaterte Eckhoff etter målgang.

Som med et fantastisk mesterskap i bagasjen, og hadde medfølelse for Røiseland.

– Jeg tror ikke hun har hatt det så rått her, så da får jeg litt dårlig samvittighet, sa Eckhoff om kampen mot lagvenninnen.

– Et sliteløp

For fjorårets VM-dronning, med medaljer på syv av syv distanser, endte på sure fjerdeplassen i kamp mot lagvenninnene.

– Det var et sliteløp fra start til mål i dag. Jeg er skikkelig fornøyd med skytinga, endelig får jeg til den. Men jeg måtte virkelig jobbe i dag, spesielt i det lettere terrenget, så slet jeg veldig, sa Røiseland etter fjerdeplassen.

Hun blir stående uten en individuell medalje i mesterskapet, men tar med seg gull fra både den blandede stafetten og kvinnens stafett.

VM i skiskyting 2021, Pokljuka

LITT SKUFFET: Marte Olsbu Røiseland var litt skuffet etter fjerdeplassen på fellesstarten, men tok med seg den positive skytingen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Akkurat her og nå så skulle jeg ønske at jeg hadde fått med meg en individuell medalje etter mesterskapet. Men ser jeg litt stort på det så er jeg veldig fornøyd med at jeg får til den stående skytingen og nå vet jeg hva jeg skal gjøre resten av sesongen, oppsummerte Røiseland og fortsatte:

– Får håpe jeg får noen mesterskap til der jeg ikke tenker at søren det var den bronsemedaljen i Pokljuka som skulle avgjøre om jeg har hatt en bra karriere eller ikke.

Og årets VM-dronning er sikker på at fjorårets dronning reiser seg.

– Hun har fått et kjipt mesterskap, men er det noen som snur det, så er det Marte.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal