NRK Meny
Normal

– Det kunne gått ordentlig ille

Daniel-André Tande slapp med skrekken da bindingen sviktet i siste hopp i Hoppuka. Det kunne gått langt verre, mener sjefen.

Daniel-André Tande

NESTEN GALT: Det holdt på å gå galt for Daniel-André Tande i Bischofshofen, men hentet seg inn. Kongsberg-hopperen takker erfaringen for at det gikk så bra som det gjorde.

Foto: Michal Cizek / AFP

Det gikk en støkk gjennom hele folkehavet i Bischofshofen, da Daniel-André Tande svevde over kulen i sitt siste hopp i Hoppuka fredag kveld.

For en løs klips bak på høyre binding gjorde at han holdt på å miste kontrollen, og måtte kjempe for å komme seg helskinnet ned.

Det hele gikk i det store bildet bra, men det kunne gått langt verre.

– Det kunne gått ordentlig ille. Når det skjer noe feil med utstyret, så kan det få fatale følger. Heldigvis så gjorde det ikke det, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Skremte lagkameraten

Lagkamerat Anders Fannemel forteller at det gikk en støkk gjennom ham da Tande begynte å rotere rundt i lufte, før han greide å hente seg inn igjen.

– Du blir jo skremt. Han holdt på å vri seg for mye rundt, og da kunne han skadet seg masse. Det er skremmende å se, sier han.

Fannemel har selv forsøkt å hoppe uten bindinger som fungerer.

– Det er umulig å hoppe slik, og det er en fantastisk prestasjon av ham å lande på bena, sier han.

Kraft falt i Granåsen

NRKs hoppekspert og tidligere hoppukevinner, Anders Jacobsen sier slike feil skjer i ett av tusen hopp.

I Granåsen for snart to år siden skjedde det med Stefan Kraft. (Se video i bunnen av saken.)

Tande selv takker god erfaring med ustabile svev fra tidligere for at det hele gikk så bra som det gjorde.

– Jeg vet ikke hvor tøff man behøver å være. Man må vare ha vært i veldig ugunstige situasjoner mange ganger før for å greie å håndtere det bra. Det har jeg heldigvis vært, så jeg landet på begge bena, forteller hopperen som trass skuffelsen var tilbake i sitt gode humør da han snakket med pressen.

Daniel-André Tande slet litt med utstyret og mistet seieren i hoppuka. Stagen lå alt for langt bak og skapte turbulens for hopperen.

DETTE SKJEDDE: Her forklarer Daniel-André Tande hva som gikk galt.

Kraft

BINDINGSTRØBBEL: Stefan Kraft faller i Granåsen.

Siste nytt

 • Disse går for Norge

  Lars Helge Birkeland, Henrik L'Abée-Lund, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø går skiskytterstafetten for Norge i Holmenkollen i morgen. Det bekrefter landslagssjef Egil Kristiansen overfor NRK. Martin Fourcade står over for Frankrike.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Haag og Jönsson legger opp

  Det svenske langrennsparet Anna Haag (31) og Emil Jönsson (32) avslutter sine karrierer med søndagens sesongavslutning i Falun, melder Aftonbladet.se. De tok beslutningen under OL i Pyeongchang. Jönsson har 13 verdenscupseirer i sprint, mens Haag er olympisk mester i stafett for Sverige.

  Haag
  Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX / NTB scanpix
 • Haver-Løseth på fjerdeplass

  Nina Haver-Løseth kom på fjerdeplass i slalåmrennet i Åre i Sverige. Hun kjørte seg opp fra en syvende plass i første omgang. Løseth lå på tredjeplass helt til første omgangs beste, Mikaela Shiffrin, kjørte ned og vant suverent.

  Nina Haver-Løseth under verdenscupfinalen i slalåm i Åre
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Rosenborg - Kristiansund
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
Paralympics
Paralympics: Langrenn, stafetter
Paralympics: Kjelkehockey Canada - USA, finale