Normal

Tande diskvalifisert: – En kjempetabbe

Daniel-André Tande ble diskvalifisert i verdenscupavslutningen i Planica, etter problemer med hoppdressen.

Daniel-Andre Tande

DISKET: Daniel-André Tande ble diskvalifisert etter problemer med hoppdressen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er flaut for Daniel, sa NRKs hoppekspert Johann Remen Evensen da det ble bekreftet at Daniel-André Tande var disket fra verdenscupavslutningen i Planica.

– Dette er flaut for Norge, fulgte kommentator Christian Nilssen opp.

Tande skulle starte hopprennet som nummer 23. Men da det var hans tur å sette utfor, satt det ingen Tande på bommen. Da kom også beskjeden fra juryen. Tande var disket grunnet problemer med dressen.

– Jeg var så klar for å hoppe, og da blir jeg ufokusert. Det gjør at jeg ikke klarer å stå som jeg skal, og blir for lav, forteller Tande etter dramaet på toppen.

Han innrømmer at dette kunne vært unngått

– Det er en kjempetabbe, men det skjedde dessverre. Jeg ville bare hoppe, sier Tande.

Fikk hoppe 2. omgang

Dramaet tok ikke slutt der. Kun minutter senere kom nemlig kontrabeskjeden. 23-åringen ble igjen på toppen etter første omgang, for å forsøke å komme gjennom dresskontrollen til andre omgang. Det klarte han, og Tande fikk dermed lov til å hoppe i andre omgang.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen forklarer hvordan Tande får hoppe andre omgang slik:

– Han er bare nektet å hoppe det første hoppet. Sånn som det er her (kun 30 hoppere på start, journ.anm.) så kan han få hoppe andre omgang hvis han kommer gjennom på toppen.

Nordmannen leverte et godt hopp, og landet på 224 meter.

Men dette var virkelig ikke Tandes dag. Kun minutter etter hoppet valgte juryen å kansellere den avsluttende omgangen. Dermed ble hoppet til Tande ugyldig, og han ble stående som diskvalifisert.

Tar selvkritikk

Det norske laget har hatt problemer med utstyret hele sesongen. Nå tar hoppsjef Clas Brede Bråthen selvkritikk.

– Vi er åpenbart ikke flinke nok. Det er selvfølgelig helt håpløst å ikke få hoppe. Vi har et forbedringspotensiale der, innrømmer hoppsjef Clas Brede Bråthen

Han mener Norge er på alt for langt på etterskudd når det kommer til utvikling av utstyr.

– Vi må gjøre forberedelsene våre mye bedre. Vi er en nasjon som hele tiden har sittet på gjerdet, og klaget på utvikling. Det går ikke lenger. Dette må vi ligge i forkant av hele tiden.

Intervju med Clas Brede Bråthen.

TAR SELVKRITIKK: Se intervjuet med hoppsjef Clas Brede Bråthen.

Dagens konkurranse var den siste i en sesong som har bydd på mange opp- og nedturer for Daniel-André Tande. Etter en forrykende start på sesongen, og en sterk 3.-plass sammenlagt i hoppuka, har 23-åringen slitt. Den siste halvdelen har vært skuffende for Tande, og landslagsstrener Alexander Stöckl mener det er flere ting som har gått galt.

– Jeg tror det er flere ting som gjorde det vanskelig for Daniel i år. Det som skjedde med bindingen i hoppuka gjorde at han ble litt ufokusert, litt skuffa og ganske sliten utover i sesongen. Det tok ganske mye energi, sier Stöckl.

Siste nytt

 • Mener Tyrkia fortjener fotball-EM

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forventer at UEFA gir landets søknad en rettferdig sjanse i dragkampen med Tyskland om å få arrangere fotball-EM i 2024. Torsdag blir det klart hvem av dem som blir tildelt mesterskapet.

  Erdogan
  Foto: Kayhan Ozer / AFP
 • «Tutta» usikker på videre satsing

  Suzann Pettersen vet ikke om hun kommer til å satse videre på golfkarrieren. Den nybakte moren sier til VG at hun ikke har slått en golfball siden februar.

  – For å si det sånn, jeg gidder ikke å komme tilbake halvveis, sier hun.

  Tutta
  Foto: Thomas J. Russo / Reuters
 • Sveits avviste Chelsea-eier

  Den russiske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj har fått avvist sin søknad om oppholdstillatelse i Sveits, fordi han anses som en sikkerhetstrussel. Politiet anbefaler i en rapport ikke å gi russeren oppholdstillatelse på grunn av «mistanke om hvitvasking av penger og mulige forbindelser til kriminelle organisasjoner».

  Roman Abramovitsj
  Foto: CARL COURT / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: kvartfinale Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Cupen: kvartfinale Rosenborg - Vålerenga
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga