Tande husker ikke at han så skrekkfallet fra sykesenga

Daniel-André Tande (27) forteller til NRK at han ikke har problemer med å se fallet i Planica på nytt. Noe av det første han gjorde etter å ha våknet fra koma, var å søke det opp på Youtube.

ANALYSERER FALLET: Etter ha våknet fra kunstig koma, har Daniel-André Tande sett fallet i Planica en rekke ganger.

Det var 25. mars i år at Daniel-André Tande rystet en hel hoppverden da han falt veldig stygt. I dag snakket han ut hendelsen overfor NRK i Dagsrevyen.

Han kommer med gladmelding.

– Det går veldig bra, vil jeg påstå. Jeg venter på at kragebeinet skal gro igjen før jeg kan prøve meg i hoppbakken, sier Tande.

Han forteller at han ikke gruet seg til å se bildene første gang.

– Nei, absolutt ikke. Jeg har sett det uten at jeg husker det også. Jeg fikk en sykepleier på sykehuset til å vise meg klippet på en telefon, sier Tande.

Men han husker at han måtte låne sin samboers mobil.

– Noe av det første jeg gjorde da jeg brukte samboerens telefon var å søke opp fallet. Jeg føler jeg må se det for å prosessere det som har skjedd, faktisk, fortsetter han.

Analyserer hoppet

Han sier at han fortsatt ser på fallet med analytiske briller.

– Jeg tør å påstå at jeg gjorde det i starten. Jeg prøvde å se etter kritiske feil som gjør at jeg gjør det så dårlig. Men det første jeg la merke til var at jeg syntes det så ut som et godt skihopp, sier han.

Har du brukt hoppet som en slags terapi?

– Jeg har brukt det ubevisst som eksponeringsterapi. Det har på en måte ikke vært så ille. Jeg er litt rar, kanskje, flirer han.

Hopplandslaget

TRENER IGJEN: Daniel-André Tande føler seg bedre og bedre, og håper å hoppe igjen i juli.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han tror at det har vært viktig å se hoppet og fallet som fulgte gjentatte ganger.

– Ja, det tror jeg absolutt. Det er enklere å prosessere og jobbe videre. Hvis ikke hadde jeg kanskje vært mer nervøs neste gang jeg skulle hoppet. Det å se at jeg gjør et godt skihopp, viser at det egentlig er litt uflaks.

Han lå på sykehus i kunstig koma med samboer og resten av familien hjemme. De kom frem til at samboer og mor som kom på besøk i Planica.

– Det å våkne og se ansiktene deres var veldig godt. Jeg felte noen tårer, sier han.

Men han kjenner nå at han gleder seg til hoppe i skibakken igjen.

– Jeg gleder meg veldig. Jeg er kanskje mer nervøs enn vanlig, men det gjenstår å se. Men hvis man er mer nervøs, er det desto deiligere å få det til, sier 27-åringen.

Vil tilbake til Planica

Han vil også gjerne tilbake til der alt gikk galt. Det er tross alt en bakke han trivdes i vanligvis.

– Jeg har veldig lyst til å hoppe i Planica igjen, så får vi se om kroppen greier det. Men jeg har veldig lyst til å beseire bakken, forteller Tande.

Han har snakket om fallet en gang tidligere. Da fortalte han at det hadde vært en spesiell periode for ham. Han avslørte den gangen at han husker ingenting av fallet.

– Jeg husker absolutt ingenting. Det siste jeg husker er at jeg gikk tur med søsteren min og samboeren hennes dagen før vi reiste til Slovenia, sa han i et intervju gjort i regi av hopplandslaget.

I fallet pådro han seg knust venstre kragebein, i tillegg til at han pådro seg fire indre hjerneblødninger.

Tande

OPERERT: Daniel-André Tande har totalt operert inn ti skruer, blant annet i kragebeinet.

Foto: Hopplandslaget

I Planica var det en bekymret Alexander Stöckl, som er trener for herrelandslaget.

– Det var så mye som foregikk i hodet hos oss alle. Når vi står på toppen og ser et stygt fall, så er det en halv time der man ikke vet noe. Man har alle mulige scenarioer i hodet, samtidig du har løpere som skal hoppe. Det var veldig, veldig krevende, har Stöckl sagt til NRK.

Se fallet til Tande her. NRK advarer mot sterke bilder:

– Håper vi sees i bakken

NRK har fått tilsendt en hilsen til Tande fra hopprival Karl Geiger.

– Jeg håper det går fint og hodet er bedre. Du er på god vei, og kanskje du kan trene igjen. Jeg håper vi sees i bakken og du kommer tilbake sterkere, sier den tyske profilen i en video.

I midten av april ble han skrevet ut fra Akershus Universitetssykehus og har nå startet jobben med å returnere som toppidrettsutøver. Han var tilbake i trening forrige uke.

Han ble nylig tatt ut på neste sesongs hopplandslag, og sportssjef Clas Brede Bråthen har klokkertro på at 27-åringen kommer tilbake sterkere enn noensinne.

– Jeg tror Daniel kan bli verdens beste skihopper igjen, sa Bråthen til NRK tidligere i vår.

Siste nytt

 • OL i fare etter ryggbrudd

  Syklisten Sven Erik Bystrøm pådro seg seks brudd i ryggen under NM i Kristiansand søndag. Det skjedde etter velt på en våt og sleip afalt. Det melder TV 2.

  Han må overnatte på intensiven på Sørlandet sykehus.

  – Jeg har fått brudd på seks tverrtagger i i ryggen. Det er ikke akkurat optimalt. Bruddene gror imidlertid av seg selv, og legene sier at det vil ta 5-6 uker å bli frisk, sier Bystrøm til TV 2.

  Dermed kan OL i verste fall ryke. Bystrøm er tatt ut til fellesstarten i Tokyo som starter 24. juli.

  Resten av OL-troppen består av Tobias Foss, Markus Hoelgaard og Andreas Leknessund.

  Sven Erik Bystrøm før NM i Kristiansand
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Ny ishockey-seier i para-VM

  Norge slo Slovakia 3-2 i andre kamp i para-VM i ishockey i Tsjekkia søndag. Ola Øiseth ble matchvinner.

  Det norske laget var til slutt best i det som ble en svært jevn kamp i Ostrava.

  Morten Værnes sendte det norske laget i ledelsen allerede etter to minutters spill i åpningsperioden og sørget for en drømmestart på kampen.

  Deretter utliknet Slovakia, før Martin Bakkejord Skolbekken sørget for ny norsk ledelse. 2-1-scoringen kom rett før første pause.

  I midtperioden utliknet Slovakia, før Øiseth ble matchvinner i tredje periode.

  De norske spillerne møter Russland tirsdag i den siste gruppekampen.

 • Glesnes med eventyrlig langskudd

  Jakob Glesnes fikk kjempetreff fra langt hold og scoret et fenomenalt mål da Philadelphia Union spilte 2-2 mot Atlanta United i Major League Soccer søndag.

  Glesnes fikk ballen midt på Atlantas banehalvdel to minutter på overtid. Den tidligere Strømsgodset-spilleren avanserte et par meter og fyrte så løs.

  Ballen føk som et prosjektil opp i krysset – via undersiden av tverrliggeren. Atlanta-keeper Brad Guzan var sjanseløs.

  Scoringen fullførte det som ble en sen snuoperasjon fra Glesnes og lagkameratene i Union. Hjemmelaget tok ledelsen 2-0 etter 83 minutters spill, før gjestene slo tilbake og reduserte minuttet etterpå.

  Jakob Glesnes
  Foto: Chris Szagola / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal