Hopp til innhold

Tallene avslører Haaland-tørke: – Hvis du har tvil om at han kan score mål, så er du den eneste

Erling Braut Haaland har ikke vært inne i en periode med færre mål på fire år. Samtidig misbruker han uvanlig mange sjanser.

Erling Haaland

«MÅLTØRKE»: Nordmannen har ikke scoret siden 14. mai.

Foto: Rui Vieira / AP

– Man har kanskje ventet litt på det, at det skal normalisere seg. Han har levert ekstreme tall og man har stilt seg spørsmålet om det kan vare. Det er jo naivt å tro at det skal være slik hele tiden, alltid.

Det sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp, før lørdagens finale i Mesterligaen mellom Manchester City og Inter i Istanbul.

Erling Braut Haaland har scoret utrolige 52 mål på 52 kamper for City denne sesongen. Nordmannen har satt rekord etter rekord og mye av grunnen er at han scorer flere mål enn forventet, basert på sjansene han har fått.

På de første 40 kampene scoret han 47 mål, men hadde «kun» 33,28 forventede mål. Forventede mål, expected goals (xG), er et mål på hvor mange mål det er forventet at en spiller skal score, ut ifra de sjansene spilleren har fått.

De siste tolv kampene har det imidlertid kun blitt fem mål, til tross for en xG på 9,6 mål.

Manchester City-manager Pep Guardiola var klar i talen da NRK tok opp den negative trenden til Haaland på en pressekonferanse i Istanbul fredag kveld.

– Jeg er ikke her for å diskutere konverteringsraten til Haaland. Hvis du har tvil om at Haaland kan score mål, så er du den eneste personen. Jeg har ingen tvil. I morgen vil han være klar til å hjelpe oss til å vinne Mesterligaen, sier Guardiola.

Pep Guardiola

NØKKELEN TIL SUKSESS: Spurt om hva som er nøkkelen til Guardiolas suksess, svarte han å ha gode spillere. Lionel Messi tidligere, og nå Haaland, fortalte spanjolen.

Foto: Jon Super / AP

– Små ting som avgjør

– Vi så det litt med Haaland i starten av året, hvor han slet litt. Men så scoret han 15 mål på seks-syv kamper. Så det kan gå litt opp og ned selv for ham, sier NRKs fotballskribent, Thore Haugstad.

I den nevnte perioden fra slutten av januar til starten av mars scoret Haaland to mål på åtte kamper.

Da var det først og fremst sjansene som uteble for nordmannen, mens de siste kampene har vært preget av manglende uttelling.

– Det handler om flyt, selvtillit, marginer og slike ting. Det er små ting som avgjør. Det er veldig menneskelige faktorer som ligger bak. Uansett hvor god du er i en idrett, så har du perioder hvor ting flyter og perioder hvor ting ikke helt går din vei, sier Haugstad.

Haaland bom

FORTVILT: Haaland bommet og bommet mot Real Madrid i semifinalen, men Manchester City vant likevel 4–0 og gikk videre til finalen.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Fra 19 til fem

For fem mål på tolv kamper er faktisk det minste antall mål Haaland har hatt i en periode over tolv kamper siden 2019, da han var i starten av karrieren i Salzburg.

Fotballnettstedet Transfermarkt.com har totalt statistikk for 300 kamper Haaland har spilt for aldersbestemte landslag, Bryne, Molde, Salzburg, Borussia Dortmund, Norge og Manchester City.

Grafen over Haalands mål i rullerende perioder på tolv kamper viser store svingninger gjennom karrieren, med topper på henholdsvis 19 og 18 mål i løpet av tiden i Manchester City.

– Det positive for Haaland er at City har gått videre i alle turneringer i denne perioden, så det har ikke fått noen konsekvenser. Faktisk har vi nesten ikke sett noen overskrifter om det, fordi alle har vært så fokusert på hvor bra City har vært som lag, sier Haugstad.

– Det sier noe om den situasjonen Haaland befinner seg i. Uansett hvor mye han scorer, så lenge ikke City vinner, så vil folk si at han ikke gjør jobben sin, fordi han skal gjøre laget bedre. Men nå som City vinner, så er alt greit, sier han.

– Uvanlig

Haaland har siden han kom til Salzburg scoret 201 mål på 199 kamper for klubb og landslag. Derfor er målsnittet på 0,42 mål de siste tolv kampene og «kun» 0,14 mål på de siste syv kampene noe annet enn hva man har blitt vant til å se fra nordmannen.

– Det er ganske uvanlig. Spesielt i en periode hvor City har vunnet og scoret mål ellers. Du har en spiller som de siste fire årene har scoret rundt ett mål i snitt per kamp. Da er det uvanlig at han har så få mål i en slik periode, sier Haugstad.

Haaland selv svarte slik på spørsmål fra TV 2 om at det hadde blitt ett mål på syv kamper.

– Du kan også tenke på det som at jeg har scoret 52 mål på 52 kamper. Var det ett mål på syv kamper du sa? Du kan tenke på det sånn også. Jeg bryr meg virkelig ikke om det i det hele tatt, sa Haaland.

Erling Braut Haaland trofé

TO I BOKS: Erling Braut Haaland og Manchester City har allerede vunnet Premier League og FA-cupen denne sesongen. Her er Haaland etter finalen i FA-cupen mot Manchester United forrige helg.

Foto: GLYN KIRK / AFP

Det som er ekstra bemerkelsesverdig er alle sjansene Haaland har bommet på. Statistikknettstedet FBref har xG-tall for alle Haalands kamper i Mesterligaen og tysk Bundesliga.

I rullerende perioder på tolv kamper har han kun marginalt underprestert xG med -0,1 og -0,2 fire ganger i Salzburg og Dortmund.

Denne sesongen har han overprestert xG helt frem til de siste kampene, hvor han nå altså har -4,6 over de siste tolv kampene.

Haugstad tror det Haaland ser enkelt på det.

– Jeg tror han er ferdig med å tenke på målrekorder denne sesongen, om han i det hele tatt har vært motivert av det. Jeg tror det er veldig svart/hvitt for Haaland. Så lenge City vinner den tittelen, så er alt rosenrødt. Om han ikke er nær ballen, så har ikke det så mye å si. Men hvis han ikke scorer og City taper 0-2, så kan nok folk begynne å grave opp gamle argumenter om at han ikke er med i spillet og at City kanskje hadde vunnet uten ham. Alle slike faktorer blir forstørret i tap, og spesielt med City i Mesterligaen.

– Det er ingen som klarer å levere helt stabile tall på det nivået der i den konkurransen. Jeg er helt sikker på at både Pep Guardiola og Haaland selv er ganske avslappede til det, spesielt med tanke på at han kommer seg til sjanser, supplerer Torp.

Sportsnyheter

Mareritt­minutter knuste Barcelonas Mesterliga-drøm

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal