Hopp til innhold

Tallene lillebror Bø ikke kan forklare

RUHPOLDING (NRK): Johannes Thingnes Bø (22) står med ni verdenscupseire etter 63 renn. Men han blir aldri nummer to eller tre.

Johannes Thingnes Bø endte på 64. plass på dagens sprint. Den fortvilede skiskyteren får dermed ikke gå lørdagens jaktstart.

NED OG OPP: Her sitter en skuffet Johannes Thingnes Bø etter 64.-plassen før jul. Et par uker senere var han tilbake på toppen.

Thingnes Bø

NI SEIRE: Johannes Thingnes Bø står med én verdenscupseier mer enn storebror Tarjei.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Jeg klarer ikke å forklare det. Det er egentlig ganske idiotisk, sier 22-åringen til NRK.

Han smiler når NRK trekker frem de store svingningene i hans korte, men innholdsrike karriere. Tendensen kan på mange måter oppsummeres gjennom hans tre siste uker.

– Jeg skjønte ikke så mye

Lillebror Bø avsluttet en blytung førjulssesong med en rekke skuffende resultater. 64.-plassen i Pokljuka ble det store bunnpunktet.

22-åringen fortsatte også i det vonde sporet på nyåret, men så, uten forvarsel, var han plutselig best igjen.

– Jeg skjønte ikke så veldig mye selv, heller, men jeg blir jo fortalt hele tiden at folk ikke synes det var uventet. Det er jo sånn jeg er som utøver, sier Bø.

Han har gått 63 verdenscuprenn (inkludert både VM og OL) siden debuten i Holmenkollen 28. februar 2013. Det har gitt imponerende ni seire i sprint (sju) og jaktstart (to).

I Ruhpolding var han i posisjon til å ta sin første seier på normaldistansen, men 22-åringen sprakk på siste skyting og fikk tre tilleggsminutter.

– Det er stabilitet på standplass som skiller. Han er en aggressiv utøver som liker å gi gass, og det er derfor han har sine fleste seire på sprint. Da går han for seg selv, og han får roen til å få ned blinkene, sier storebror Tarjei Bø.

Bø

TRIPPEL: Tarjei Bø (f.v.), Johannes Thingnes Bø og Emil Hegle Svendsen kapret hele pallen på sprinten i Ruhpolding 8. januar.

Foto: Karl-Josef Hildenbrand / Ap

Helsprekken i Ruhpolding var et typisk eksempel på hva som ofte er utfordringen på de andre distansene.

Sjelden rett bak pallen

– Når han får duellene på siste skyting, er det kanskje litt vanskeligere å holde alt i sjakk. Det er på en måte hans styrke som også blir hans utfordring. Du må ha den aggressiviteten for å vinne, men samtidig må du klare å ta et par pust ekstra og presse ned blinkene, sier broren, som naturlig nok er mer stabil enn sin fem år yngre bror.

Tallene til 22-åringen viser også at pallen gjerne glipper med god margin når den først er utenfor rekkevidde.

Han står med to fjerdeplasser, én femteplass og fire sjetteplasser.

– Men heller det, synes jeg, enn å være nesten hele veien. Når jeg skyter fullt på sprint og er i god form, vinner jeg som regel. Det er mange andre i feltet som er avhengig av at de andre bommer, men når jeg er på mitt beste, vet jeg at jeg kan gjøre jobben selv, poengterer Bø.

Det er heller ikke slik at 22-åringen sparer krefter når han skjønner at en topplassering ryker.

– Jeg går alltid helt inn til mål uansett hvilken plassering jeg går for, sier Bø.

Sportsnyheter

Kristoffer Velde

Debutant får Norge-sjanse: – Måtte klype meg i armen

Landslagssjef Ståle Solbakken serverte ikke mindre enn fire overraskelser i den ferske landslagstroppen. Det blir satt pris på av debutantene.

Siste nytt

 • Golftourene slår seg sammen – enighet mellom PGA-touren, europatouren og LIV

  Borgerkrigen i golfverden er over. PGA-touren, europatouren og den utskjelte LIV-touren er blitt enige om å slå seg sammen, opplyses det i en pressemelding.

  Partene har signert en avtale som slår sammen det saudiarabiske investeringsfondets (PIFs) golfinteresser (LIV-touren) med PGA-touren og DP World Tour (europatouren) i et felles eid selskap som skal gi de beste golfspillerne en felles arena å konkurrere på.

  PIF vil ifølge meldingen på PGA-tourens nettsted gjøre en investering i det nye selskapet for å hjelpe det å vokse. Et navn på det nye selskapet skal bestemmes senere. (NTB)

  Caddie Hovland Golf
  Foto: Doug Ferguson / AP
 • Roland-Garros: Nektet å ta belarusisk motstander i hånden

  Med sifrene 6–4 og 6–4 i kvartfinalen mot ukrainske Jelina Svitolina, tok den belarusiske verdenstoer Aryna Sabalenka seg videre til semifinalen av Grand Slam-turneringen i Paris.

  – Hun er en tøff motstander, hun beveger seg godt og det hun har gjort etter fødeselen er utrolig, sa Sabalenka om sin motstander Svitolina, som ble mor i oktober i fjor, til arrangøren.

  Svitolina på sin side ble ikke værende lengre på banen enn nødvendig. Etter at kampen var avgjort, gikk Svitolina rett bort til dommeren og takket for kampen mens Sabalenka sto klar ved nettet og ventet på henne. Dit kom Svitolina aldri.

  Før kampen nektet Svitolina å la seg fotografere sammen med Sabalenka. Belarus har aktivt støttet Russlands invasjon av Ukraina

  Det samme skjedde søndag, da Sabalenka slo ut den ukrainske tennisspilleren Marta Kostjuk. Heller ikke hun ønsket å ta Sabalenka i hånden.

  I semifinalen møter verdenstoer Sabalenka den useedede tsjekkeren Karolina Muchova.

  French Open
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Franske medier: PSG-trener Galtier sparkes

  Christophe Galtier (56) er ferdig som hovedtrener i Paris Saint-Germain, melder flere franske medier. Franskmannen fikk lede hovedstadslaget i én sesong.

  Både storavisen Le Parisien og radiokanalen RMC hevder tirsdag å ha kilder på at Galtier har fått sparken. Sportsavisen L'Équipe meldte for flere dager siden at Galtier er ferdig etter sesongen.

  Galtier tok over som PSG-trener etter Mauricio Pochettino for ett år siden. Han ledet klubben til seriegull i det som etter alle solemerker ble hans eneste sesong i hovedstaden. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste