Tallene bak Johaugs elleville sesong

I vanlige distanserenn denne sesongen har Therese Johaug (27) slått konkurrentene med over ett minutt i snitt.

SKI-CROSS-COUNTRY-WOMEN-SKIATHLON

OVERLEGEN: Therese Johaug har hatt en formidabel sesong. 15 seire i verdenscupen taler for seg selv, men i tillegg vinner 27-åringen i gjennomsnitt med over halvminuttet.

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

– Det er helt overveldende. Jeg kan ikke huske at noe lignende har skjedd hverken på dame- eller herresiden tidligere, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland når vi viser ham tallene bak Therese Johaugs vanvittige sesong.

Det er snart klart for Tour of Canada, et av årets høydepunkt for langrennsløperne. Og det spørs om ikke Johaugs konkurrenter grøsser litt ekstra om tar en titt på resultatlistene fra tidligere i år.

For det er først når man ser på statistikken at man skjønner hvor imponerende Johaugs sesong har vært så langt.

27-åringen har vunnet 13 av 16 distanserenn denne sesongen. I gjennomsnitt vinner hun distanserenn med over et halvt minutt!

I tillegg har hun hatt beste etappetid på begge stafettene som Norge har vært overlegne på.

Enda sterkere utenfor tourene

Tar man bort enkeltetappene fra minitouren i Kuusamo og Tour de Ski, blir tallene enda mer spektakulære. Etappene regnes som verdenscuprenn, men det er litt annerledes å gå renn i en tour, hvor det er mange renn på kort tid, og hvor det handler mer om sammenlagtseier enn om enkeltdistanser.

Utenom de to Tourene har det vært arrangert åtte distanserenn. Therese Johaug har vunnet alle åtte - og det med en avstand ned til konkurrentene på over ett minutt i snitt!

Johaug

GODT VANT: Hele 15 ganger har Therese Johaug klatret øverst på pallen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Har virkelig løftet seg

Fredrik Aukland

IMPONERT: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Konklusjonen er altså at Therese Johaug har vært fullstendig overlegen i vanlige verdenscuphelger i år. Hun vant forøvrig også begge tourene sammenlagt.

– Jeg er mektig imponert over det hun har prestert denne sesongen. Hun har vist at hun kan holde et ekstremt høyt nivå gjennom hele vinteren og har virkelig løftet seg som idrettsutøver, sier Aukland.

SKIING-FINLAND/ Winner Norway's Therese Johaug competes during Ladies' Skiathlon 7,5km classic and 7,5km free style event during the FIS Cross Country skiing World Cup, the Lahti Ski Games in Lahti

ALENE: Therese Johaug har måtte gå de fleste rennene i år alene i tet. I neste års VM-løyper var hun også suveren.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Det er viktig å understreke at dette har vært en sesong hvor Johaugs sterkeste konkurrenter har prestert under pari. Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla har begge hatt dårlige sesonger, samtidig har ikke Marit Bjørgen vært med, sier Aukland.

– Men uansett har Therese Johaug levert en fantastisk sesong, og virkelig vist hvor sterk hun er. Hun har nok skremt konkurrentene foran VM neste år.

Under prøve-VM i Lahti i helga viste Johaug at hun blir vanskelig å slå i de harde, finske løypene.

Men først skal verdenscupen avgjøres med Ski Tour i Canada. Tre uker før sesongen avsluttes leder Johaug verdenscupen sammenlagt med 246 poeng på Ingvild Flugstad Østberg.

– Det vil overraske meg om hun ikke presterer på samme nivå som hun har gjort så langt denne sesongen i Canada, avslutter Aukland.

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal