Hopp til innhold

Havnet i tåkedrama - da slo trenerens råd inn

Vekslende tåke skapte utfordringer, men det stoppet ikke de norske løperne fra å være helt suverene. Aller best var Johannes Thingnes Bø.

Thingnes Bø

TÅKEHAV: VM-sprinten i Oberhof ble preget av tåke. Her er Johannes Thingnes Bø ute i løypa.

Foto: Matthias Schrader / AP

Tåka lå tjukt rundt skiskytterarenaen i Oberhof før herrenes VM-sprint lørdag ettermiddag. Kun få minutter før start ble den endelige avgjørelsen tatt om at rennet skulle starte som planlagt.

Først ut var Johannes Thingnes Bø, av NRKs skiskytterkommentator Andreas Stabrun Smith utropt til «tidenes største VM-favoritt». Og da han kom inn til den første skytingen kom tåken sigende inn.

– Nå er det betydelig mer tåke enn da starten gikk, kommenterte NRKs skiskytterekspert Ola Lunde.

– Vi må være litt heldiggris i dag, sa skytetrener Siegfried Mazet like før start.

Både NRK-ekspert Ola Lunde og Mazet, mente Thingnes Bø hadde de verste forholdene av de første startende på første skytingen.

Han fikk én strafferunde, men også var heldig med to kanttreff.

– Hvordan var forholdene du fikk på første skyting?

– Det var grått, men det var jeg forberedt på. Det var som Siegfried sa på forhånd. Du må gå litt rolig inn, for du må mest sannsynlig holde pusten litt lenger enn vanlig for å faktisk prikke deg inn på det gråe du ser. Det var vanskelig, men jeg kom meg helskinnet gjennom, sier gullvinneren til NRK.

Se hvordan forholdene endret seg fra start til Thingnes Bøs første skyting:

Thingnes Bø standplass
Tåke start

Disse bildene viser hvor uforutsigbare forhold det er i Oberhof. Bildet til venstre er tatt noen minutter etter at startskuddet gikk, mens bildet til høyre er tatt få minutter senere da Johannes Thingnes Bø (startnummer 1) gikk inn til første skyting. Her ble det én bom.

Foto: Anders Skjerdingstad/NRK

Måtte holde igjen fra start

Thingnes Bø hadde som vanlig klart raskeste langrennstid, men i åpningen opp mot beryktede Birxsteig på den første runden holdt han uvant mye igjen og ledet «kun» med seks tideler etter 0,6 kilometer.

Til sammenligning ledet han for eksempel med 4,9 sekunder etter én kilometer på sprinten i Anterselva, etter nærmest identisk løpstid.

– Det ble jo perfekt til slutt. Jeg har tenkt masse på det og hvor mye is jeg kunne ha i magen opp Birxsteig. Jeg følte jeg holdt bra igjen og det viste seg å være en suksess på slutten, sier han.

Thingnes Bø

PÅ STANDPLASS: Slik så det ut da Johannes Thingnes Bø skjøt liggende.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

På den siste runden avgjorde han nemlig gullkampen, med en runde som var 11,6 sekunder raskere enn den nest raskeste. Dermed valgte han også et motsatt løpsopplegg av hva de norske kvinnene gjorde på fredagens sprint, hvor de gikk hardt ut på de to første rundene, for så å tape mye i avslutningen.

– Hvordan er det å holde igjen der?

– Det er jo uvant. Du må alltid tilpasse deg etter hvilke krav som ligger i de forskjellige løypene. Her er kanskje den eneste plassen jeg føler at jeg må åpne rolig for å komme helskinnet gjennom.

Fikk med seg broren på pallen

Til slutt var det storebror Tarjei Bø som var nærmest å slå Thingnes Bø.

– Jeg tror det er en av de prestasjonene jeg er mest stolt av i hele karrieren min. Det var vanskelig å klare det. Både i dag og hele sesongen, sier Tarjei Bø.

Han kunne juble vilt etter å ha gått over målstreken til en andreplass, kun slått av lillebror Johannes Thingnes Bø.

– Jeg har bygget meg tilbake og så står jeg der og er 15 sekunder bak Johannes. Det er en seier i seg selv, sier han videre.

34-åringen hadde en trøblete start på sesongen og NRKs ekspert Ola Lunde var blant dem som mente han burde få en pause fra verdenscupen før jul.

– Du må satse på de som kan levere når det gjelder. Det har jeg sagt hele veien. Det er VM som teller. Det er da jeg skal være i form. Det var kanskje bare jeg som trodde på det, men det er nok at bare én tror på det, så lenge det er han som skal konkurrere, sier Bø, spurt om vrakeforslaget til Lunde.

Tarjei Bø

SØLV: Tarjei Bø har plukket VM- og OL-medaljer i en årrekke, men har sjelden vist så mye følelser som under lørdagens sprint.

Foto: Matthias Schrader / AP

– En trøblete sesong, men folk blir ikke kvitt meg, sier Bø med et smil til TV 2.

For gradvis har Bø kommet seg opp igjen blant de beste og lørdag var det bare lillebror Johannes Thingnes Bø som slo han på VM-sprinten i Oberhof.

– Det var litt av en familiedag. Det løpet Tarjei gjør er jo utrolig sterkt. Han gjør jo et perfekt løp, faktisk, med ti treff og en knallbra sisterunde. Jeg er faktisk ganske god som klarer å slå han i dag, for det han gjorde var helt rått, sier Thingnes Bø om broren.

– Han (Tarjei Bø) skal jage deg på jaktstarten?

– Ja, det skal han. Det er den verste fienden jeg kunne hatt bak, sier Thingnes Bø.

Med feilfri skyting og en imponerende sisterunde endte Bø 14,8 sekunder bak Thingnes Bø.

Storebror Bø hadde tredje beste langrennstid, 38,9 sekunder bak lillebror og var nest raskest på den siste runden.

VM i skiskyting 2023: 10 km sprint for menn

PALLEN: Fra venstre: Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Sturla Holm Lægreid.

Foto: Javad Parsa / NTB

Lægreid gråt for bronse

Sturla Holm Lægreid ble nummer tre, 39,9 sekunder bak, mens Johannes Dale sørget for firedobbelt norsk – slik det også ble på VM-sprinten i 2009.

Lægreid hadde startnummer seks og måtte vente lenge på Dale, som kom med startnummer 70.

Da det var klart at medaljen var sikret, kom Lægreid med et stort jubelbrøl, før han måtte ta til tårene.

– Det var nervepirrende. Jeg turte ikke å la følelsene få slipp før jeg var sikker på at det skulle bli pall. Det betyr mye, sier han til NRK, mens han tørker tårene.

– Det var tungt på den siste runden. Jeg hadde et lite håp, men man tør ikke å håpe noe før det faktisk er noe, sier han videre.

Lægreid ledet etter den første skytingen og var bare 6,7 sekunder bak ut fra andre skyting, men på den siste runden tapte han 33,2 sekunder.

– Hvordan var sekunderingene på den siste runden?

– Det var mørkt. Jeg trodde nesten ikke mine egne ører. Da var det litt demotiverende, spesielt når du føler deg tung. Hadde jeg visst at alle tapte like mye, så hadde jeg kanskje vært litt mer glad til sinns og pushet litt mer. Det kjentes veldig tungt da jeg gikk på den siste runden og fikk sekunderinger om at jeg tapte altfor mye, sier Lægreid.

Siste nytt

 • Landevei: Iversby Hvideberg returnerer til Uno-X

  Sykkelprofilen Jonas Iversby Hvideberg blir Uno-X-syklist etter inneværende sesong, melder nettstedet Landevei.no.

  TV 2 meldte for en tid tilbake at Andreas Leknessund forlater DSM-laget til fordel for Uno-X neste år. Nå hevder Landevei å ha kilder på at lagkameraten Iversby Hvideberg slår følge.

  24-åringen fra Rolvsøy i Østfold var også tidligere en del av Uno-X, før han sluttet seg til DSM året etter at Leknessund gikk samme vei.

  Iversby Hvideberg har ikke mulighet til å si noe om den påståtte avtalen med det norske profflaget.

  – Det er ikke noe jeg kan kommentere nå. Hvor jeg sykler neste år blir klart en eller annen gang etter august, sier Iversby Hvideberg til Landevei.

  Regelverket til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) sier at man ikke kan offentliggjøre nye signeringer før etter 1. august.

  Arctic Race of Norway 2019: 4. Etappe: Lødingen - Narvik (165,5 km)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • VG: Datatilsynet setter ned foten for strømming av barneidrett

  – Med dagens løsning, og basert på hvordan vi ser det i dag, så vil det i de fleste tilfeller være vanskelig, sier direktør i Datatilsynet, Line Coll, til VG.

  Debatten om strømming av barneidrett har rast en god stund, men nå setter Datatilsynet ned foten. Grepet de tar gjør det i praksis umulig å strømme barneidrett i Norge.

  Idretter der flere barn eller unge filmes samtidig kan som hovedregel ikke gjennomføres lovlig etter personregelverket. Det kommer frem i en ny veiledning publisert tirsdag.

  – Dersom idrettslag eller tjenester strømmer lagidrett for barn, utover toppidrettsarrangementer med allmenn interesse, så er det etter vår vurdering stor risiko for å behandle personopplysninger ulovlig, sier Coll.

  Unntaket er toppidrett eller idrett med «allmenn interesse».

  MyGame-kamera
  Foto: MyGame
 • Uno-X må gjøre draktgrep foran Tour de France

  Uno-X har måttet endre hovedfarge på sin drakt foran debuten i prestisjetunge sykkelrittet Tour de France i sommer.

  Grunnen er at den vanligvis så gule drakten er for lik den knallgule ledertrøya i rittet, sier markedssjef i Uno-X, Magne Haugland, til TV 2.

  – Vi ble pålagt denne endringen av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Det handler om at gul var en for stor del av drakten, og det respekterer vi. Den gule trøyen til Tour de France er ikonisk på så mange måter, forteller Haugland.

  Dermed blir rød den dominerende fargen når Uno-X skal ut i ilden i Frankrike i juli. (NTB)

  Uno-X ny drakt
  Foto: Connor Bryan/Wordup Projects

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste