Hopp til innhold

Værdrama i timene før VM: – Tåka er bare 10-30 meter unna

HOLMENKOLLEN (NRK): I skrivende stund er det solgløtt og god sikt i VM-anlegget. Men Kollen-tåka er faretruende nær, forteller en spent statsmeteorolog.

Skydekke i Kollen

MØRKE SKYER TRUER: Sånn ser det ut i Holmenkollen klokka 14.00 torsdag.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Hvis den tåka synker noen få meter lavere, så vil det komme rett over arenaen. Så her er det spenning fortsatt, det er veldig små marginer, sier vakthavende statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NRK.

Han sitter på kontoret sitt på Blindern i Oslo og ser opp mot Holmenkollen når NRK ringer i timene før VM i skiskyting skal begynne.

I natt kom det store mengder våt, tung snø i Holmenkollen. Samtidig kom tåka snikende, og det var vind opp mot frisk bris.

– Jeg er litt bekymret. Det er ingen tvil om at det er tåka som er det vanskeligste å beherske, sa NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid.

– Utøverne har forskjellige syn. Ser du ikke blinken, er det uhyre vanskelige å treffe. Da blir det nesten bare flaks, sa Skjelbreid.

Rundt 13.00 begynte tåka å forsvinne, og plutselig tittet sola fram bak skyene. Plutselig kunne man se blinkene fra flere hundre meters hold, meldte NRKs reportere på stedet.

Holmenkollen

SIKT: Slik ser det ut på stadion akkurat nå.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Snakk om 10-30 meter

Men ikke start jubelen for tidlig, advarer statsmeteorologen.

– Vi tror det skal være et litt lettere skydekke i minst et par timer til. Med litt flaks kan vi få noen solgløtt innimellom. Men jeg sitter og ser opp mot Tryvannstårnet og Frognerseteren nå, og de ligger inni en sky. Det gjør toppen av hoppbakken også. Så det er snakk om så små nyanser som 10-30 meter her, skydekket skal ikke senke seg mer enn det, sier Walløe.

Mye snø

Holmenkollen

MÅKER: Over hele løypa måkes tung snø unna.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Hele dagen har det blitt jobbet på spreng for å gjøre løypene klare til mixed stafett klokken 15.30. Flere titalls funksjonærer går rundt med snøskuffer både i løypene og på stadion, og sporene prepareres iherdig.

Det meldes fortsatt om sønnavind mot ettermiddagen.

Laster innhold, vennligst vent..

Rennleder Hans Petter Olsen er langtfra bekymret for været.

– Vi frykter ikke avlysning. Det skjer ikke. Og er ikke et tema i juryen, sa han til NRK i dag morges.

Per Bergerud

IKKE BEKYMRET: Administrerende direktør for VM 2016, Per Bergerud

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Været er helt greit. Akkurat nå er det i hvert fall god nok sikt, snøen har avtatt og vinden har løyet. Så her blir konkurranse, forsikrer VM-direktør Per Bergerud.

Tunge forhold

Det som uansett er sikkert, er at utøverne møter tunge forhold i VM-løypene.

– Det vil være tungt å gå. Det er viktig å holde motivasjonen oppe. Det går ofte litt fortere enn det kjennes ut som, så man må gå med høyere frekvens. I dag er det en fordel å være godt trent og lett, forklarer gullvinner fra VM i 2000, Skjelbreid.

– Det bli kanskje litt tunge forhold for utøverne, men det er heldigvis stafett og likt for alle, sier rennleder Olsen.

VM-sendingen starter på NRK 1 klokken 14.00. Mixed stafetten begynner 15.30 og Norge stiller med Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal