NRK Meny
Normal

Værdrama i timene før VM: – Tåka er bare 10-30 meter unna

HOLMENKOLLEN (NRK): I skrivende stund er det solgløtt og god sikt i VM-anlegget. Men Kollen-tåka er faretruende nær, forteller en spent statsmeteorolog.

Skydekke i Kollen

MØRKE SKYER TRUER: Sånn ser det ut i Holmenkollen klokka 14.00 torsdag.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Hvis den tåka synker noen få meter lavere, så vil det komme rett over arenaen. Så her er det spenning fortsatt, det er veldig små marginer, sier vakthavende statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NRK.

Han sitter på kontoret sitt på Blindern i Oslo og ser opp mot Holmenkollen når NRK ringer i timene før VM i skiskyting skal begynne.

I natt kom det store mengder våt, tung snø i Holmenkollen. Samtidig kom tåka snikende, og det var vind opp mot frisk bris.

– Jeg er litt bekymret. Det er ingen tvil om at det er tåka som er det vanskeligste å beherske, sa NRKs ekspert Liv Grete Skjelbreid.

– Utøverne har forskjellige syn. Ser du ikke blinken, er det uhyre vanskelige å treffe. Da blir det nesten bare flaks, sa Skjelbreid.

Rundt 13.00 begynte tåka å forsvinne, og plutselig tittet sola fram bak skyene. Plutselig kunne man se blinkene fra flere hundre meters hold, meldte NRKs reportere på stedet.

Holmenkollen

SIKT: Slik ser det ut på stadion akkurat nå.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Snakk om 10-30 meter

Men ikke start jubelen for tidlig, advarer statsmeteorologen.

– Vi tror det skal være et litt lettere skydekke i minst et par timer til. Med litt flaks kan vi få noen solgløtt innimellom. Men jeg sitter og ser opp mot Tryvannstårnet og Frognerseteren nå, og de ligger inni en sky. Det gjør toppen av hoppbakken også. Så det er snakk om så små nyanser som 10-30 meter her, skydekket skal ikke senke seg mer enn det, sier Walløe.

Mye snø

Holmenkollen

MÅKER: Over hele løypa måkes tung snø unna.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Hele dagen har det blitt jobbet på spreng for å gjøre løypene klare til mixed stafett klokken 15.30. Flere titalls funksjonærer går rundt med snøskuffer både i løypene og på stadion, og sporene prepareres iherdig.

Det meldes fortsatt om sønnavind mot ettermiddagen.

Laster innhold, vennligst vent..

Rennleder Hans Petter Olsen er langtfra bekymret for været.

– Vi frykter ikke avlysning. Det skjer ikke. Og er ikke et tema i juryen, sa han til NRK i dag morges.

Per Bergerud

IKKE BEKYMRET: Administrerende direktør for VM 2016, Per Bergerud

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Været er helt greit. Akkurat nå er det i hvert fall god nok sikt, snøen har avtatt og vinden har løyet. Så her blir konkurranse, forsikrer VM-direktør Per Bergerud.

Tunge forhold

Det som uansett er sikkert, er at utøverne møter tunge forhold i VM-løypene.

– Det vil være tungt å gå. Det er viktig å holde motivasjonen oppe. Det går ofte litt fortere enn det kjennes ut som, så man må gå med høyere frekvens. I dag er det en fordel å være godt trent og lett, forklarer gullvinner fra VM i 2000, Skjelbreid.

– Det bli kanskje litt tunge forhold for utøverne, men det er heldigvis stafett og likt for alle, sier rennleder Olsen.

VM-sendingen starter på NRK 1 klokken 14.00. Mixed stafetten begynner 15.30 og Norge stiller med Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø.

Siste nytt

 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

 • Strømmen senka Sogndal

  Strømmen har hatt ein tung sesong i 1.-divisjon så langt, men fekk seg ein opptur då dei vann 1–0 heime mot Sogndal i dag. Sindre Mauritz-Hansen scora kampens einaste mål etter om lag éin time. Strømmen klatra dermed opp på kvalikplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal