Hopp til innhold

Syv uker etter kneskaden er Jansrud OL-klar: – En følelsesmessig berg-og-dal-bane

Etter at Kjetil Jansrud (36) falt og skadet kneet tidlig i desember, sa han at sesongen var over. Men søndag overrasket han med at han er klar for OL i Beijing.

Kjetil Jansrud, OL 2018

GJENSYN: Jansrud kunne strekke armene i været for OL-sølv i 2018. I 2022 får han nok en gang mulighet til å kjempe om de gjeve medaljene.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Søndag meldte både Olympiatoppen og Norges Skiforbund – og hovedpersonen selv – at Kjetil Jansrud er tatt ut i Norges OL-tropp.

Det kom overraskende på mange, ettersom Jansrud tidligere i vinter uttalte at sesongen var over etter skaden han pådro seg tidlig i desember.

Pressetreff med Kjetil Jansrud

STØTTE: Da Jansrud møtte pressen i desember sa han at sesongen var over.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det var lagt opp til operasjon ganske kjapt, og da var jeg i ganske dårlig forfatning. Men så begynte jeg å fungere greit i hverdagen. Det var først fristende å feire jul med familien på en normal måte, forteller 36-åringen på et pressetreff søndag.

Han forteller at det har vært en spesiell mental prosess.

– Det har vært veldig kontrastfylt. Hvis man skal sette fallet i perspektiv, så er det ikke bare et nederlag for meg personlig, men også for familien min. De gir mye av sin tid for at jeg skal bli god og kjøre fort på ski, forteller han.

– Sakte, men sikkert vridde jeg det til den muligheten det er i ferd med å bli. Det har vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane, sier han.

– Som å helle bensin på motivasjonsbål

Jansrud forteller at de først valgte å utsette hans planlagte operasjon. Kneet fungerte greit i ukene opp mot jul og det fristet med en jule- og nyttårsfeiring uten å være nyoperert på krykker.

Hans opprinnelige operasjonsdato passet også bra for Kristin Lysdahl, som også hadde pådratt seg en korsbåndsskade.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom

OGSÅ SKADET: Lysdahl overtok Jansruds opprinnelige operasjonsdato.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

Han fikk beskjed om at selv om hans egen skade var omfattende, så var det en sjanse for at det kunne gro av seg selv hvis de ventet. Og i starten av januar fikk han beskjed om at det så ut til å gjøre nettopp det.

– Det var som å helle bensin på et motivasjonsbål. Den siste uka har jeg vært på ski og tatt stegene som gjør at denne beskjeden kommer i dag, sier Jansrud.

– Jeg har gått rundt og tenkt at sesongen er over helt til jeg fant ut at operasjonen var utsatt.

WCup Mens Super G Skiing

FOR EGEN MASKIN: Jansrud kjørte ned og vinket til publikum etter fallet i Beaver Creek.

Foto: Gregory Bull / AP

De siste dagene har han testet kneet på Kvitfjell, og det var etter dette at det ble helt klart at han kan gjøre comeback allerede i OL.

– De mer ambisiøse, meg inkludert, gikk for å rekke OL. Ting har gått over all forventning og litt til, sa Jansrud i et forhåndsprodusert intervju gjort for Skiforbundet.

36-åringen fikk konstatert skade på korsbåndet og det indre leddbåndet etter fallet i Beaver Creek i begynnelsen av desember.

Jansrud sier at han ikke mener det er stor risiko ved å komme tilbake allerede nå.

– Jeg føler ikke jeg tar så stor risiko. De hadde ikke sendt meg til OL dersom det var noen som helst tvil. Min personlige vurdering at om man faller på ski, så er det ett fett om det indre båndet har grodd i seks eller tolv uker. Det har vært en prosess der jeg har kjent om kneet er sterkt nok. Sånn sett har man gjort seg ferdig med risikovurdering, sier han.

Inspirert av Kildes suksess

Jansrud innrømmer også at han lar seg inspirere av lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde, som har levert en strålende sesong.

– Uten tvil. Å se på alpint er det nest kuleste man kan gjøre. Vi har trent mye sammen i vår, og sett ham blomstre. Jeg så han kjøre enormt fort på ski. Det er enormt inspirerende og fortjent, sier Jansrud om lagkameraten.

Alpinlanslaget holder pressetreff

GODE VENNER: Jansrud har fulgt nøye med på Kildes prestasjoner sammen. Nå får Kilde med seg lagkameraten til OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Han er på det punktet som jeg så for meg han skulle være. Vi går inn som konkurrenter, men vi går også dit som lag, sier Jansrud.

36-åringen rakk ikke få ut de helt store prestasjonene før OL, men ambisjonene er likevel høye for lekene i Beijing.

– Marginene har tippet veldig i min favør de siste ukene, og det kan det gjøre i OL også. Ambisjonen min er å ta medaljer, ferdig snakka. Jeg mener at da jeg kom inn i denne sesongen, så var jeg god nok til det, sier Jansrud og fortsetter:

– Man setter seg ikke på det flyet som turist.

– All ære til Kjetil

Jansrud la selv ut en video på sin Instagram-profil, der han skrev «Jeg skal til OL». Der ble han hyllet av både lagkamerater og andre toppidrettsutøvere i kommentarfeltet. Også sjefene er fornøyde med at Jansrud er tilbake.

– Kjetil Jansrud er en erfaren kulturbærer som er bra for troppen, og det er gledelig at han rakk å bli klar for OL. All ære til Kjetil og teamet rundt ham for den jobben de har gjort etter han ble skadet, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

FORNØYD: Toppidrettssjef Tore Øvrebø er glad for at Jansrud rekker OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også sportssjef Claus Ryste er glad for at veteranen slutter seg til OL-troppen:

– Det er veldig gledelig at skaden til Kjetil ikke var så alvorlig som først antatt, og at han nå får delta i sitt femte OL.

Jansrud har tidligere vunnet ett gull, to sølv og to bronse i vinterlekene.

Jansruds inntog betyr at tallet på norske alpinister som skal til OL nå er 13 stykker.

Siste nytt

 • Tar grep mot banestorming

  Englands fotballforbund (FA) går i rette med banestormingen som har bredt om seg på fotballarenaer i landet den siste tiden. Forbundet truer med sanksjoner.

  I en uttalelse på sitt nettsted beskriver FA dette som «antisosial oppførsel» og slår fast at samtlige tilfeller er under etterforskning. Forbundet sier også at det vil se på mulige regelendringer for å slå ned på fenomenet.

  – Fotballarenaer skal alltid være et trygt sted for alle, og disse hendelsene er fullstendig uakseptable. Det er ulovlig å ta seg inn på banen på alle arenaer, og disse bruddene setter spillere, tilhengere og andre involverte i fare. Det kan ikke fortsette, skriver FA.

  Det har vært gjentatte tilfeller av at publikum har tatt seg inn på banen den siste tiden, sist torsdag da Everton berget plassen i Premier League med 3-2-seier over Crystal Palace og da Port Vale tok seg til opprykksfinale med straffeseier mot Swindon. Flere ganger har det vært voldshendelser i tumultene.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
 • Démare tok sin tredje Giro-etappeseier

  Etter 14 mil i brudd ble tetkvartetten på fredagens Giro d'Italia-etappe innhentet 700 meter fra mål. Arnaud Démare var igjen best i massespurten.

  Den franske FDJ-rytteren seiret foran Phil Bauhaus og Mark Cavendish og kunne juble for sin tredje etappeseier i årets ritt.

  – De var veldig seige i front, men vi tok dem igjen, og jeg fikk et monsteropptrekk. Gutta gjorde en kjempejobb for meg, sa Démare.

  – Mållinjen kom fem meter for tidlig for meg, sa en skuffet Bauhaus.

  Tobias Foss, eneste norske deltaker i rittet, var blant dem som måtte slippe hovedfeltet, og han kom i mål til 98.-plass på etappen. Han var i en gruppe som kom inn 1.47 minutt bak vinneren. I sammendraget klatret han likevel en plassering til 39.-plass.

  Italy Giro d’Italia Cycling
  Foto: Gian Mattia D'Alberto / AP
 • Norwich bekrefter: Normann ferdig i klubben

  Nedrykksklare Norwich melder på sitt nettsted at Mathias Normann og tre andre innleide spillere skal tilbake til sine klubber etter helgens serieavslutning.

  Den norske landslagsspilleren har vært i Premier League-klubben på en leieavtale fra russiske Rostov.

  Norwich er for lengst dømt til nedrykk, og før serieavslutningen mot Tottenham melder klubben om spillere som forsvinner ved sesongslutt.

  – Vi kan bekrefte at innleide Billy Gilmour, Brandon Williams, Ozan Kabak og Mathias Normann vender tilbake til sine respektive klubber etter søndagens kamp, står det. Klubben vinker også farvel til åtte spillere på utgående kontrakt, deriblant Lukas Rupp og Josip Drmic.

  For Normanns del er det høyst usikkert om han noen gang slutter seg til Rostov igjen. Han har sagt til TV 2 at han ikke ønsker å vende tilbake til Russland.

  Premier League - Brentford v Norwich City
  Foto: CHRIS RADBURN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste