Hopp til innhold

Syv uker etter kneskaden er Jansrud OL-klar: – En følelsesmessig berg-og-dal-bane

Etter at Kjetil Jansrud (36) falt og skadet kneet tidlig i desember, sa han at sesongen var over. Men søndag overrasket han med at han er klar for OL i Beijing.

Kjetil Jansrud, OL 2018

GJENSYN: Jansrud kunne strekke armene i været for OL-sølv i 2018. I 2022 får han nok en gang mulighet til å kjempe om de gjeve medaljene.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Søndag meldte både Olympiatoppen og Norges Skiforbund – og hovedpersonen selv – at Kjetil Jansrud er tatt ut i Norges OL-tropp.

Det kom overraskende på mange, ettersom Jansrud tidligere i vinter uttalte at sesongen var over etter skaden han pådro seg tidlig i desember.

Pressetreff med Kjetil Jansrud

STØTTE: Da Jansrud møtte pressen i desember sa han at sesongen var over.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det var lagt opp til operasjon ganske kjapt, og da var jeg i ganske dårlig forfatning. Men så begynte jeg å fungere greit i hverdagen. Det var først fristende å feire jul med familien på en normal måte, forteller 36-åringen på et pressetreff søndag.

Han forteller at det har vært en spesiell mental prosess.

– Det har vært veldig kontrastfylt. Hvis man skal sette fallet i perspektiv, så er det ikke bare et nederlag for meg personlig, men også for familien min. De gir mye av sin tid for at jeg skal bli god og kjøre fort på ski, forteller han.

– Sakte, men sikkert vridde jeg det til den muligheten det er i ferd med å bli. Det har vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane, sier han.

– Som å helle bensin på motivasjonsbål

Jansrud forteller at de først valgte å utsette hans planlagte operasjon. Kneet fungerte greit i ukene opp mot jul og det fristet med en jule- og nyttårsfeiring uten å være nyoperert på krykker.

Hans opprinnelige operasjonsdato passet også bra for Kristin Lysdahl, som også hadde pådratt seg en korsbåndsskade.

Audi FIS Alpine Ski World Cup - Women's Slalom

OGSÅ SKADET: Lysdahl overtok Jansruds opprinnelige operasjonsdato.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

Han fikk beskjed om at selv om hans egen skade var omfattende, så var det en sjanse for at det kunne gro av seg selv hvis de ventet. Og i starten av januar fikk han beskjed om at det så ut til å gjøre nettopp det.

– Det var som å helle bensin på et motivasjonsbål. Den siste uka har jeg vært på ski og tatt stegene som gjør at denne beskjeden kommer i dag, sier Jansrud.

– Jeg har gått rundt og tenkt at sesongen er over helt til jeg fant ut at operasjonen var utsatt.

WCup Mens Super G Skiing

FOR EGEN MASKIN: Jansrud kjørte ned og vinket til publikum etter fallet i Beaver Creek.

Foto: Gregory Bull / AP

De siste dagene har han testet kneet på Kvitfjell, og det var etter dette at det ble helt klart at han kan gjøre comeback allerede i OL.

– De mer ambisiøse, meg inkludert, gikk for å rekke OL. Ting har gått over all forventning og litt til, sa Jansrud i et forhåndsprodusert intervju gjort for Skiforbundet.

36-åringen fikk konstatert skade på korsbåndet og det indre leddbåndet etter fallet i Beaver Creek i begynnelsen av desember.

Jansrud sier at han ikke mener det er stor risiko ved å komme tilbake allerede nå.

– Jeg føler ikke jeg tar så stor risiko. De hadde ikke sendt meg til OL dersom det var noen som helst tvil. Min personlige vurdering at om man faller på ski, så er det ett fett om det indre båndet har grodd i seks eller tolv uker. Det har vært en prosess der jeg har kjent om kneet er sterkt nok. Sånn sett har man gjort seg ferdig med risikovurdering, sier han.

Inspirert av Kildes suksess

Jansrud innrømmer også at han lar seg inspirere av lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde, som har levert en strålende sesong.

– Uten tvil. Å se på alpint er det nest kuleste man kan gjøre. Vi har trent mye sammen i vår, og sett ham blomstre. Jeg så han kjøre enormt fort på ski. Det er enormt inspirerende og fortjent, sier Jansrud om lagkameraten.

Alpinlanslaget holder pressetreff

GODE VENNER: Jansrud har fulgt nøye med på Kildes prestasjoner sammen. Nå får Kilde med seg lagkameraten til OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Han er på det punktet som jeg så for meg han skulle være. Vi går inn som konkurrenter, men vi går også dit som lag, sier Jansrud.

36-åringen rakk ikke få ut de helt store prestasjonene før OL, men ambisjonene er likevel høye for lekene i Beijing.

– Marginene har tippet veldig i min favør de siste ukene, og det kan det gjøre i OL også. Ambisjonen min er å ta medaljer, ferdig snakka. Jeg mener at da jeg kom inn i denne sesongen, så var jeg god nok til det, sier Jansrud og fortsetter:

– Man setter seg ikke på det flyet som turist.

– All ære til Kjetil

Jansrud la selv ut en video på sin Instagram-profil, der han skrev «Jeg skal til OL». Der ble han hyllet av både lagkamerater og andre toppidrettsutøvere i kommentarfeltet. Også sjefene er fornøyde med at Jansrud er tilbake.

– Kjetil Jansrud er en erfaren kulturbærer som er bra for troppen, og det er gledelig at han rakk å bli klar for OL. All ære til Kjetil og teamet rundt ham for den jobben de har gjort etter han ble skadet, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

FORNØYD: Toppidrettssjef Tore Øvrebø er glad for at Jansrud rekker OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også sportssjef Claus Ryste er glad for at veteranen slutter seg til OL-troppen:

– Det er veldig gledelig at skaden til Kjetil ikke var så alvorlig som først antatt, og at han nå får delta i sitt femte OL.

Jansrud har tidligere vunnet ett gull, to sølv og to bronse i vinterlekene.

Jansruds inntog betyr at tallet på norske alpinister som skal til OL nå er 13 stykker.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal