Syv grunner til at Carlsen kan vinne

Det forventes et jevnt sjakk-VM og en duell av de sjeldne når Magnus Carlsen og Sergej Karjakin møtes i New York. Men husk: Det finnes bare én Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen

Verdensener Magnus Carlsen har et favorittstempel på seg i forkant av sjakk-VM i New York.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

President Vladimir Putin og et stort russisk sjakkpublikum håper Sergej Karjakin er mannen som endelig skal vippe Magnus Carlsen ned fra VM-tronen.

Men vil det hele bli en skuffelse for russerne? Ja, sier oddsmakere og flere eksperter.

På den andre siden av brettet sitter nemlig verdens beste sjakkspiller, og han hater å tape. Her er de syv viktigste grunnene til å tro på nordmannen, ifølge sjakkekspertene:

1. Styrkeforholdet tilsier overkjøring

Magnus Carlsen har vært fullstendig overlegen de siste årene og har tronet øverst på verdensrankingen i flere år.

Det skiller hele 81 poeng på rankingen, som viser hvor sterke spillerne har vært over tid.

– Statistisk sett har Magnus alt på sin side. Han er rett og slett den beste spilleren, og selv om han skulle tape, vil jeg fortsatt si at han er den beste spilleren, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Sergey Karjakin fra Russland spiller lynsjakk under Norway Chess

Sergej Karjakin har forberedt seg til VM i et halvt år. Men holder det?

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

2. Carlsen spiller uten press

Nordmannen har allerede tatt to VM-triumfer og vet hva han går til når den første brikken flyttes i New York.

– Jeg tror ikke Magnus føler noe særlig press – i hvert fall utenfra. Han har en veldig god og støttende familie og et godt støtteapparat rundt seg. Jeg tviler på at Magnus føler noe mer press enn det han legger på seg selv, sier Leif Erlend Johannessen, stormester og redaktør for Norsk Sjakkblad.

Kontrastene er enorme til den russiske leiren. Et gedigent apparat og en stolt sjakknasjon forventer store ting fra det tidligere vidunderbarnet Sergej Karjakin.

– Karjakin føler nok at han bærer hele den russiske sjakktradisjonen på sine skuldre og skal ta hjem VM-tittelen til Russland. Du trenger nesten umenneskelig psyke for å stå imot presset som er på Karjakin nå.

Magnus Carlsen omringet av presse.

Journalister og fotografer er en del av hverdagen til Magnus Carlsen. Takler Sergej Karjakin det samme presset?

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

3. Går inn i bobla – er vant til trykket

Ta en titt på bildet over. Det er definitivt ikke bare ved sjakkbrettet gutten fra Lommedalen merker presset. Bildet er hentet fra VM i Chenai da Carlsen for første gang fikk oppleve det vanvittige trykket som venter spillerne utenfor glassburet under en VM-match.

Men slik er det også nesten hver gang Carlsen stiller opp i en turnering. Han er den store stjernen og midtpunktet, mens motstanderne blir statister.

Nordmannen har imidlertid vist gang på gang at han vet akkurat hvordan han skal håndtere støyet fra journalistene og blitsen fra fotografene. Sjakkspilleren går inn i en boble noen uker før VM og forlater den ikke før VM-tittelen er sikret.

Vet Karjakin hva som venter han i New York? Usikkert.

4. Carlsen har et overtak på Karjakin

Carlsen og Karjakin har møttes 21 ganger i klassisk sjakk i turneringsspill. Nordmannen står med fire seire og ett tap, noe som betyr at de resterende oppgjørene har endt med remis.

For fire måneder siden møttes de to VM-duellantene i Bilbao. Det første partiet endte med knusende seier for Carlsen, mens parti nummer to endte likt.

– Etter at Magnus ble verdensmester, har han 3–0 i avgjorte partier og en del remiser mot Karjakin. Han har et solid overtak, konkluderer NRK-ekspert Torstein Bae.

5. Topptrent – er i best fysisk form

Den norske 25-åringen forbløffer både motstandere og publikum med sin utholdenhet og energi. Flere timer og utallige trekk har ingenting å si – Carlsen har alltid overskudd til å spille ut motstanderen.

Magnus Carlsen spiller basketball med pressefolk

Carlsen trener hyppig og er kjent for sin enorme energi ved sjakkbrettet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Han er den best trente – fysisk sett – i verdenstoppen. Han er en virkelig idrettsmann på det området. Han har gjort sjakk til sport, mens Karjakin kommer fra en tradisjon der sjakk er vitenskap, sier Atle Grønn og fortsetter:

– Han kan presse motstanderen i seks-syv timer og utnytter fysiske svakheter hos motstanderen. Hvis motstanderen er sliten etter fire-fem timer kommer ikke Magnus til å gi en remis, men kommer til å spille i to timer til.

6. «Umulig» å forstå seg på – gjør det uventede

Sergej Karjakin og hans russiske team har jobbet døgnet rundt det siste halvåret med å legge farlige planer for åpningsspillet, som ofte blir sett på som Carlsens største svakhet.

Men mye av denne jobben kan være bortkastet. Grunnen er enkel: Carlsen er fullstendig uforutsigbar og kan finne på å spille «dårlige» åpningsvarianter for å finte ut motstandere.

– Mye av grunnen til at Magnus ofte lykkes med disse uvanlige åpningene er at motstanderne blir tatt på sengen. Magnus er uforutsigbar og kapabel til å gjøre hva som helst, sier Jon Ludvig Hammer, sjakktoer i Norge og tidligere sekundant for Carlsen.

7. Ingen er mer stabil enn verdenseneren

– Magnus har vist seg som den klart beste spilleren i verden de siste fem-seks årene. Han vinner jo alle turneringer han stiller opp i, sier Atle Grønn.

Stabiliteten er en viktig fordel for nordmannen. Mens de andre sjakkspillerne glimter til av og til, er Magnus Carlsen alltid god. I 2016 har han stilt opp i tre turneringer og endte med tre seire.

Sportsnyheter

Tokyo Olympics Athletics

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Siste nytt

 • Tidlegkamp for handballkvinnene

  Noregs kvartfinalemøte med Ungarn blir her heime tidleg onsdagsunderhaldning. OL-kampen får avkast klokka 06.15 norsk tid – 13.15 lokalt.

  Til no i leikane har ikkje handballjentene spelt tidlegare enn 09.15 norsk tid. Dei vann alle dei fem gruppekampane sine.

  Dette er norske tider for OL-kvartfinalane:

  02.30: Montenegro – ROC (russisk lag)

  06.15: Noreg – Ungarn

  10.00: Sverige – Sør-Korea

  13.45: Frankrike – Nederland

  Noreg møter vinnaren av Montenegro – ROC i ein eventuell semifinale.

  Kristine Breistøl
  Foto: Sergei Grits / AP
 • 52 strake OL-sigrar

  USAs kvinnelag i basket let seg ikkje stoppe i år heller. 93-52 over Frankrike i siste gruppekampen måndag var deira 52. strake siger i OL. Ikkje sidan semifinalen i Barcelona i 1992 har laget tapt.

  Den gongen tapte USA 73-79 for laget som offisielt heiitte Samveldet av uavhengige statar, og som var restane av det nyss oppløyste Sovjetunionen.

  Seinare har USA-kvinnene berre vunne. Det starta med siger over Kina i bronsefinalen i 1992. Så har dei teke seks strake OL-gull utan å ha tapt ein einaste kamp.

  USA tok gull også i 1984 og 1988, og har teke 8 av 11 gull sidan basket for kvinner kom på OL-programmet i 1976. I 1980 var dei avskorne frå å kjempe om gullet, ettersom USA boikotta OL i Moskva.

  A'ja Wilson
  Foto: Aris Messinis / AFP
 • Norge knuste OL-vertene

  De norske håndballkvinnene knuste OL-vertene Japan i den siste gruppespillkampen i ettermiddag. Sluttresultatet ble 37–25 etter at Norge stakk skikkelig fra midtveis i den første omgangen.

  – Det var riktig bra. Jentene var «på». Det handler om å være profesjonelle i slike kamper og få mest mulig ut av dem uten å slite seg ut, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Discovery etter kampen.

  Norge hadde allerede vunnet sin gruppe før dagens kamp, men Thorir Hergeirssons lag fikk en fin gjennomføring før Ungarn venter i OL-kvartfinalen klokka 6.15 onsdag morgen. Ungarerne ble nummer fire i sin gruppe.

  – Jeg synes ikke Ungarn har hatt toppnivå i OL. De startet litt dårlig, men har fått en positiv gnist. De har mange gode spillere, men jeg synes jo vi er sterkere, sa Katrine Lunde til NTB etter kampen.

  Vi fulgte Norge–Japan her.

  ddd
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal