Normal

Syv grunner til at Carlsen kan vinne

SOTSJI (NRK.no): De fleste i sjakkverdenen mener det blir mye tettere og tøffere i årets sjakk-VM. Likevel – ikke glem at Magnus Carlsen er storfavoritt.

Magnus Carlsen

FORTSATT BEST? Magnus Carlsen skal forsvare VM-tittelen han sikret seg for et år siden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Vishy er mye sterkere enn i fjor». «Han slipper hjemmebane». «Carlsen har hatt en fallende forkurve».

Carlsen-tvilerne er overraskende mange på hotellet i Sotsji. Her er syv grunner til at Magnus Carlsen likevel er favoritt.

1) Styrkeforholdet tilsier knusende seier

Magnus Carlsen er akkurat nå hele 71 poeng bedre enn Vishy Anand på verdensratingen, som viser hvor sterke spillerne har vært over tid. Selv om han har fått en liten dupp de siste månedene.

Statistikk-nettstedet til tallguruen Nate Silver, mannen som flere år har spådd riktig valgresultat i alle delstatene i USA, har analysert styrkeforholdet. Den seriøse bloggen mener bookmakerne undervurderer Carlsen, og skriver at ratingen tilsier at Carlsen har hele 85 prosent sjanse for å vinne.

2) Carlsen har fått på plass et viktig våpen

I fjor stilte Carlsen uten treneren sin, Peter Heine Nielsen. Dansken har vært sekundant for Anand i ti år, så han følte seg inhabil. Nå er Nielsen tilbake.

– I motsetning til i fjor har han nå en veldig kompetent sekundant, som følger med på alt som skjer i sjakkverdenen av åpningsteori og nyheter. Han kan matche Anand sitt team. I fjor hadde Magnus egentlig ingen våpen med hvit. Jeg forventer at han er mer giftig denne gangen, sier Leif Erlend Johannessen, redaktør i Norsk sjakkblad.

3) Nervevrak-Carlsen borte?

I fjor innrømmet Carlsen at han var så nervøs de første tre-fire partiene at han holdt på å velte brikkene. Men Anand utnyttet ikke muligheten til å angripe, og de første partiene ble kjedelige remiser.

Etterpå fortalte Carlsen at nervene slapp taket i fjerde parti, da han skjønte at Anand ikke hadde noe på lager. Den erkjennelsen kan komme til å hjelpe ham også nå - sammen med all erfaringen han har fått av å spille som verdensmester i et år.

– Hva tror du? sa Carlsen med et glis da han på fredagens pressekonferanse ble spurt hvem som er favoritt.

4) Spøkelset fra Chennai

Vishy Anand har mindre press på seg denne gangen, men ikke glem at han ble knust i VM for bare et år siden - av samme mann. Om det blir et par tap, ligger nok ikke tankene langt unna fjoråret. Det kan være en psykologisk fordel for Carlsen, mener flere eksperter.

Selv brikkene kan minne Anand på fadesen i fjor, fortalte far Henrik Carlsen til NRK på fredag.

– Anand må nødvendigvis ha kampen fra i fjor i bakhodet, så det er et psykologisk aspekt her. Magnus kommer til å føle seg komfortabel med brettet og brikkene, fortalte Henrik Carlsen.

5) Anand er gammel

Allerede i fjor var Viswanathan Anands største problem i kampen at han ikke hadde utholdenheten og energien til den halvparten så gamle Carlsen. Nå er det gått enda et år.

– Anand er 21 år eldre enn Magnus. Det kan være en faktor fordi det er fysisk veldig slitsomt å spille tøffe VM-partier, sier Atle Grønn.

6) Carlsen har flere strenger å spille på

Magnus Carlsen er kjent for å beherske nesten alle åpninger i verden, mens Anand er mer begrenset.

– Anand er en litt mindre universell sjakkspiller. Han er litt mer avhengig av å få sjakkstillinger han liker, sier Atle Grønn.

I fjor greide Anand aldri å knekke Carlsens «Berliner-forsvar», men det virket som han ikke hadde noen alternativ plan.

– Magnus har en stor fordel fordi han spiller så utrolig mange forskjellige åpninger. Det er vanskelig for Anand å tippe hvilke han velger. Magnus kan også bytte underveis i matchen om han må det, sier Torstein Bae.

7) Overivrig Anand kan bli lokket til Carlsens spesialitet

Anand har blitt kritisert hele året for at han ikke turte å satse mer offensivt i forrige VM-kamp. Nå ligger det i kortene at han skal spille mer aggressivt, rett og slett fordi den defensive taktikken ikke fungerte sist. Men det kan være en fordel for Carlsen, mener Leif Erlend Johannessen.

– Hvis Anand prøver å gå aggressivt ut og vinne partier, har Magnus tidligere vist at han er en av verdens beste på å forsvare seg. Da kan Magnus fort kontre inn en seier med svart, sier Johannessen.

Siste nytt

 • Mjøndalen vant toppkampen

  Tony Brochmann og Quint Jansen scoret da Mjøndalen slo Aalesund 2-0 i toppkampen i 1. divisjon. Aalesund, Mjøndalen og Viking står dermed alle med 49 poeng i opprykkskampen. To lag rykker rett opp i eliteserien.

  Mjøndalen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Jarstein skadet, Hertha tapte

  Hertha Berlin måtte tåle sitt første serietap for sesongen da Werder Bremen vant 3-1 i tirsdagens toppkamp i Bundesliga. Hertha-keeper Rune Almenning Jarstein måtte byttes ut i pausen etter at han fikk en støtskade i låret, melder NTB.

  A-landslag fotball menn 2018 Nations Leauge Bulgaria-Norge
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • RBK-stevning sendt til retten

  Rosenborg Ballklub skal nå offisielt være stevnet for retten, ifølge advokaten til Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun: – Begge stevningene er nå sendt til retten, bekrefter Andreas Messelt Ekker overfor NRK. Organisasjonssjef i RBK, Trond Alstad, sier de ikke har mottatt stevningen. Utover det vil verken han eller styreleder Ivar Koteng kommentere saken.

Sendeplan

Kl. Program Kanal