Syv grunner til at Carlsen kan tape

Mentale triks, matchspill-monsteret og et ungarsk ess i ermet. Her er grunnene til at en samlet sjakkpresse advarer Norge mot å ta seieren på forskudd.

Carlsen og Anand

Kollapsen i London, Anands merriter, inderens 'mindgames' på pressekonferansen og supersekundanten Peter Leko. Det finnes mange gode argumenter for at Anand kan hevde seg mot Carlsen.

Foto: NTBscanpix

– Det blir veldig, veldig tett, sier VM-kommentator Lawrence Trent til NRK.no.

Magnus Carlsen er oddsmakernes store favoritt før VM-kampen mot Vishy Anand, og de fleste utenfor sjakkmiljøet har nærmest inkassert seieren på forskudd.

Men flere av sjakkens ypperste eksperter advarer om at «Sjakkens Mozart» kan få langt tøffere kamp enn mange tror.

I Lørdagens første kamp fikk vi se Carlsen som slet med å skape noe mot Anand, som takket ja da Carlsen spurte om å avslutte førstepartiet med remis, altså uavgjort.

NRK.no ba ekspertene plukke ut de dypeste fallgrubene den norske 22-åringen må passe seg for:

1. Kan det komme en ny kollaps?

Magnus Carlsen har lenge blitt sett på som en urokkelig kampestein av en sjakkspiller. Men i VM-kvaliken i London i april mistet han fullstendig taket de siste tre partiene.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen etter nesten-ulykken i London i år.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Noe gikk galt i London, du kunne se det. De siste tre dagene viste at han er menneskelig, at han kan snuble. Presset er ekstremt høyt her. Og om han skulle gå på en sånn smell nå, blir det ikke bedre av at han møter den samme spilleren igjen neste dag. Jeg vet rett og slett ikke hvordan Magnus vil reagere, sier Peter Doggers, mannen bak de verdensledende nettstedene ChessVibes og Chess.com.

Carlsen taper nesten aldri, men i siste kvalik-parti røk han mot en betydelig svakere spiller – selv med fordelen av hvite brikker. Bare et lite sjakkmirakel reddet ham fra å ryke ut av VM.

– Han sprakk fullstendig da presset kom. Å tape med hvite brikker i den siste kampen for en plass i VM er et tegn på at han ikke er et helt ferdig produkt som sjakkspiller, sier kommentator Lawrence Trent.

2. Anands enorme erfaring fra matchspill

VM-kamper spilles i det uvanlige formatet «match»: best av 12 partier. I en sport som sjakk, der det er ekstremt viktig å overraske og lese sine motspillere, betyr det at hele spillet endrer seg.

Og Vishy Anand er et monster i matchspill.

Lawrence Trent

Lawrence Trent, internasjonal stormester.

Foto: Mads Nyborg Støstad

– Han har vært verdensmester fem ganger, han har slått alt og alle. Vishy har vært i situasjoner hvor han må vinne, som i den åttende kampen mot Boris Gelfand i forrige VM. Spørsmålet er om Magnus har erfaringen til å komme tilbake hvis han havner bak. Har han den mentale styrken? spør den internasjonale sjakkmesteren Lawrence Trent.

Anand bruker nesten hele året på å trene på matchspill, og det er noe av grunnen til at han har relativt lav ranking. Dessuten har han opplevd alt innenfor match.

– Anand spilte VM-kamp for første gang i 1995. Da hadde Magnus så vidt sluttet å bruke bleier. Det er den aller største fordelen Anand har, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Den gang greide nesten indernes sjakk-helt å slå legendariske Garry Kasparov på toppen av World Trade Center – men mistet det på slutten og tapte. Og det var bare den første lærepengen Anand har fått gjennom 18 år med matcher.

I følge de mest optimistiske prognosene vil 1 milliard mennesker følge VM-kampen i sjakk mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Eksperter tror den enorme interessen vil gi sjakken et historisk løft. Reporter/foto og redigerer: Nils Fredrik Røren,

Se NRKs TV-reportasje om sjakkekspertene Lawrence Trent, Susan Polgar, Ian Rogers og Peter Doggers.

3. Carlsen er en nybegynner i VM-sammenheng

Norges vidunderbarn har i motsetning til den indiske veteranen neste aldri spilt viktige sjakkpartier i match-formatet.

– Magnus har omtrent ingen erfaring med dette. Den eneste gangen han har spilt en skikkelig match, spilte han mot Levon Aronian og tapte. Dette kommer utvilsomt til å utgjøre en forskjell, spesielt psykologisk, sier Peter Doggers fra ChessVibes.com og Chess.com.

Ikke bare er bæringen uerfaren i disiplinen, men i tillegg kan den passe ham dårlig, mener den pratsomme briten som skal kommentere maratonoppgjørene.

Ian Rogers

Ian Rogers, en av verdens mest rutinerte sjakkjournalister.

Foto: Mads Nyborg Støstad

– Ofte når Magnus vinner turneringer, er han ikke spesielt imponerende i starten. Han er middels de første partiene, men så kommer han voldsomt etter hvert. Men her skal han spille mot den samme fyren om og om igjen, og da kan den dynamikken bli litt annerledes, spår Lawrence Trent.

4. Anands oppsiktsvekkende avsløring

Det gikk et gisp gjennom salen på pressekonferansen to døgn før første kamp. Vishy Anand, bestemt i stemmen og klar i blikket, avslørte hvem de hemmelige hjelperne hans er. Det er høyst uvanlig i VM-sjakk. Carlsen valgte å ikke si et pip om sine hjelpere.

Verdens kanskje mest rutinerte sjakkjournalist, Ian Rogers, mener den overraskende avsløringen kan ha vært et vendepunkt.

– Før pressekonferansen kunne jeg ikke se hvordan Anand skulle vinne, men nå... kanskje. Jeg tror strategien om full åpenhet har gitt ham håp. Magnus ble nok litt flau over at han holder på hemmelighetene sine. Det er klart at han ble litt satt ut, sier den 53 år gamle stormesteren fra Australia.

– Hvis Magnus får være i komfortsonen, blir det grei skuring. Men det er en fordel for Anand hvis det blir noen hindringer - som dette, sier Rogers.

I dag starter sjakk-VM i India. Magnus Carlsen skal spille mot Viswanathan Anand. Se presskonferansen før mesterskapet.

Se hele pressekonferansen med Magnus Carlsen og Vishy Anand, hvor inderen avslørte navnet på sine hjelpere.

5. Må forberede seg på ekkelt åpningsspill

Det viktigste hjelper-navnet Anand avslørte på pressekonferansen var Peter Leko (34). Ungareren er kjent for å knekke ut meget elegante måter å åpne partier på.

Åpningene av partier er den delen av spillet hvor det er mest å hente på grundige forberedelser, men nå må Carlsen trolig forberede seg på både typiske Anand-strategier og typiske Leko-strategier. Kanskje måtte han kaste om på forberedelsene de siste to dagene.

– Magnus har ikke åpningene som sin aller største forse, sier Lawrence Trent.

– Leko er en stor åpningsekspert, han har sine spesialtrekk i åpningen. Det vil nok Magnus pønske litt på frem til lørdag. Jeg tror Anand gjorde dette for å sette i gang litt tanker hos Magnus, og kanskje få han ut av balanse, sa den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen da NRK.no snakket med ham på torsdag.

6. Anand i toppform er en av tidenes spillere

Vishy Anand har falt en god del tilbake på verdensrankingen de siste årene, og er såpass mange poeng bak sin 21 år yngre konkurrent at mange har avskrevet ham.

Men det er lett å glemme hvor god han var for bare noen få år siden. Anand har slått sterke spillere som Veselin Topalov og Vladimir Kranmik i VM-kamper.

– Han er veldig nær Magnus hvis han greier å sette til side de siste tre årene. Hvis han kommer tilbake på det nivået han hadde i Mexico i 2007, for eksempel, blir han veldig farlig, sier nettskribenten Doggers.

7. Komfortabel og på hjemmebane

Peter Doggers

Peter Doggers, journalist i ChessVibes.com og Chess.com

Foto: Mads Nyborg Støstad

Ekspertene mener den femdoble verdensmesteren fra India virker så selvsikker at han godt kan finne på å gjenvinne flyten.

– Han virker «cool as a cucumber», sier veteranreporter Ian Rogers som bare en veteranreporter kan gjøre.

– Vishy signerte til og med et par autografer her om dagen, det pleier han ikke gjøre. Det virker som han innser at han kanskje taper dette, og bruker det til å tørre å være litt fandenivoldsk og ikke stresse, sier Rogers.

Vedens første kvinnelige stormester, Susan Polgar, er en del av kommentatorteamet i VM.

Hun tror også at Anand greier å unngå det verste presset, til tross for at han er på hjemmebane.

– Jeg tror han føler at han ikke har noe å tape. Han har bevist alt han vil, sier Polgar.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs minidokumentar om Magnus Carlsen.

Sportsnyheter

Forfangs første NM-gull, kombinert-Riiber imponerte med sølv

Johann André Forfang tok NM-gullet i hopp i Holmenkollen, men det var kanskje kombinertløpar Jarl Magnus Riiber som stal merksemda.

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • Opseth med suverent NM-gull

  Silje Opseth var best i begge omgangane og tok eit klart NM-gull i hopp i Holmenkollen. Med 118 og 120 meter var ho 16,3 poeng framfor sølvvinnar Anna Odine Strøm. Strøm hadde 116,5 og 115 meter.

  Thea Minyan Bjørseth tok bronsen. Med 110,5 og 117,5 var ho 20,9 poeng bak Opseth.

  Alle tre medaljevinnarane blei tidlegare på dagen tekne ut til OL.

 • Korona-råka Tyskland vann gruppa

  Tyskland sleit med tynn tropp etter fleire korona-tilfelle, men greidde likevel å slå Polen 30-23 i handball-EM.

  Det inneber at Tyskland vann gruppa, og tek med seg 2 poeng inn i hovudrundegruppa der Norge er med.

  Resultatet betyr også at Norge møter Polen i sin første hovudgruppekamp torsdag. Fredag er Tyskland motstandar, søndag Spania og tysdag Sverige.

  Tyskland jubler
  Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters
 • Kombinert-Riiber leier hopprennet

  Kombinertløpar Jarl Magnus Riiber leier hopp-NM i Holmenkollen etter første omgang. Han hoppa 133 meter og er 4,4 poeng framfor Johann André Forfang. Halvor Egner Granerud er nummer tre, 7,6 poeng bak Riiber.

  Riiber hoppa aller først i omgangen, og greidde å halde leiinga heilt til også landslaghopparane hadde sett utfor.

Sendeplan

Kl. Program Kanal