Hopp til innhold

Storlag ransaket dagen før Tour de France-starten: – Repetisjon av kjente hendelser

Politiet i København har torsdag morgen ransaket hotellet og kjøretøyene til Tour de France-laget Bahrain-Victorious. Sykkelrittet starter i den danske hovedstaden fredag.

Denmark Cycling Tour de France Police Raids

RANSAKET: Bahrain-Victorious ble ransaket av dansk politi torsdag

Foto: Bo Amstrup / AP

Politiet ankom hotellet klokken 5.30 torsdag morgen, skriver laget selv på sine nettsider.

Torsdagens ransakelse kom etter at flere av lagets ryttere og ansatte fikk hjemmene sine ransaket mandag. Ransakelsene skjer etter forespørsel fra fransk politi.

– Politiet ransaket lagets kjøretøy og rommene til rytterne og de ansatte. Laget samarbeider fullt og helt etter politibetjentenes ønsker, og ransakingene var gjennomført innen to timer. Ingen gjenstander ble tatt med av politiet.

Laget skriver at de nå vil fokusere på deltakelsen i Tour de France og at de ikke vil gi ytterligere kommentarer i saken.

Denmark Cycling Tour de France

PRESENTERT: Tour de France-lagene ble presentert i København onsdag.

Foto: Daniel Cole / AP

– Må ha materiale

Politiet bekrefter på sine nettsider at de har ransaket laget.

– På bakgrunn av en rettsanmodning fra fransk politi, som en del av en pågående etterforskning i Frankrike, har Københavns Politi gjennomført en ransaking av hotellet i Brøndby. Ettersom dette er en etterforskning som utføres av fransk politi, må vi henvise til dem for ytterligere kommentarer, sier politiinspektør Dannie Rise.

En fransk politibetjent var med som observatør i politiaksjonen.

Inggard Lereim har jobbet med antidoping i en årrekke. Han sier det ikke er uvanlig at fransk politi tar initiativ til å undersøke dopingmistanke.

INGGARD LEREIM

DOPINGJEGER: Inggard Lereim

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det kjenner vi fra flere idretter i flere titalls år. I flere land har politiet tatt initiativ. Vi må huske at dette er lovbrudd, også i Norge har det siden 2013 vært forbudt å dope seg selv, ikke bare å dope andre, understreker han.

Han sier at politiet og dopingetterforskerne må ha «ganske sikre indisier» før det gjennomfører slike ransakelser.

– De må ha materiale som kan fungere som bevis i saksgangen ovenfor WADA og til det internasjonale særforbundet. Det må være bevisbare ting, men rykter er ofte utgangspunktet for at man går sterkere inn i en sak, sier han.

Gjentatte ransakelser

Ifølge det amerikanske nettstedet VeloNews ble mandagens ransakelser i rytternes hjem gjennomført i flere land.

Det er ikke første gang sykkellaget har vært gjenstand for ransakelser. Underveis i fjorårets utgave av Tour de France ransaket fransk politi hotellet til laget med mistanke om brudd på dopingreglene. Deretter innledet de en formell etterforskning.

Lereim sier at dersom det gjennomføres gjentatte ransakinger uten at det kommer noen avsløring eller sak ut av det, kan det påvirke hva utøvere og ledere tenker om antidopingarbeidet.

Noen kan bli inspirert til å fortsette å dope seg fordi de regner med å ikke bli oppdaget. Det reduserer respekten for de som skal gjøre ettersøkningen. Man kan spørre om granskingen er god nok.

Lereim er ikke overrasket over at slike ransakinger kommer også før årets Tour de France.

– Det har vært mange saker gjennom 30 år. Ingen overraskelse at dette kommer også denne gang. Det er en repetisjon av kjente hendelser.

Tour de France

2021: Det er ikke første gang sykkellaget har vært gjenstand for ransakelser. Her i Frankrike under Tour de France i 2021.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

– Steg tilbake

NRKs sykkelekspert Sondra Sørtveit mener det er uheldig at det på ny rettes dopingmistanker i sykkelfeltet.

– Man har jobbet i mange år med å øke tilliten folk flest har til sporten som helhet. Mitt inntrykk er at man har lyktes i stor grad, folk har mer tillit. Men det er et steg tilbake når det kommer fram at lag har blitt ransaket med mistanke om ulovligheter, sier han.

– Det er to steg fram og et steg tilbake.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

EKSPERT: Sondre Sørtveit.

NRKs sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg tror ransakingen er forstyrrende for rytterne.

– Hvis de ikke finner noe, må utøverne bare børste av seg dette og rydde det ut av topplokket før start. Finner de ingenting, blir det nok baluba, sier han.

– Dette har vi vært med på før i Tour de France. Det er ofte raid – og noen ganger finner man noe, andre ganger ikke.

Tour de France starter med en kort tempoetappe i Københavns gater fredag og fortsetter med ytterligere to etapper i Danmark før reisen går videre til Frankrike.

Siste nytt

 • Advarer konkurrentene: – Ferien er over

  Etter en hektisk høst i danske Esbjerg inn mot VM-sluttspillet innrømmer Nora Mørk at det var litt deilig å møte antatt dårligere motstand innledningsvis i mesterskapet.

  – Ja, når alle snakker om jevne kamper fra start, så er det litt deilig, jeg skal innrømme det, sier Mørk til NRK.

  Mørk ble hvilt mot både Grønland og Østerrike i gruppespillet og fikk sine første VM-minutter mot Sør-Korea. I onsdagens seier mot Angola markerte 32-åringen seg for sin første scoring i årets VM.

  – For oss som spiller i Danmark, så spiller vi i den tøffeste ligaen og en tøff gruppe i Champions League. Det å få en dag fri mot Grønland var ikke feil, sier Mørk, før hun fortsetter:

  – Akkurat der og da var det god timing etter å ha kommet fra en hektisk periode, men nå er ferien over.

  Fredag venter Slovenia i andre kamp i hovedrunden.

  – De har mange spillere som spiller i Champions League og de har ett toppnivå som virkelig er bra. Det vi ser på svakheten deres er at de ikke er så mange gode spillere og kan kanskje ikke rullere. Vi må presse de lengst mulig, og så har vi enda flere å bytte på, sier Mørk.

  Samtidig som landslagssjef, Thorir Hergeirsson, ønsker at de etablerte norske stjernene utvikler relasjoner.

  – Det er en dimensjon man ikke oppdager før man står i det og da kan man risikere at kjernen ikke føler seg klar når man kommer til kamper når det gjelder som mest. Relasjoner er ferskvare. Det er ikke noe som hentes når man møtes, det må slipes, sier landslagssjefen til NRK.

  Håndball-VM kvinner Norge 2023: Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Ny spillersignering i Haugesund – islending klar

  Islendingen Hlynur Freyr Karlsson går fra Valur til Haugesund foran den kommende fotballsesongen.

  Eliteserieklubben opplyser selv om signeringen i egne kanaler torsdag. 19 år gamle Freyr Karlsson har skrevet under på en fireårskontrakt med FKH.

  FKHs nyeste signering er en allsidig spiller som kan bekle flere posisjoner.

  – Jeg elsker å forsvare. Det er kanskje ikke så vanlig lenger blant fotballspillere, men jeg elsker den biten av spillet. Jeg er også en god pasningsspiller, men den fremste egenskapen min er nok at jeg er en forsvarsspiller i blodet og min beste posisjon vil jeg si er som midtstopper, sier han. (NTB)

  skar Hrafn Thorvaldsson
  Foto: NTB
 • Frykter alvorlig kneskade for Ryerson

  Landslagsspiller Julian Ryerson pådro seg det som kan være en alvorlig kneskade og måtte hjelpes av banen i Borussia Dortmunds cupnederlag for Stuttgart onsdag.

  Det var mot slutten av onsdagens oppgjør at Ryerson landet feil etter en duell.

  Lokalavisen Ruhr Nachrichten skriver at nordmannen etter kampen ble sett i gangene på kamparenaen på krykker. En MR-undersøkelse torsdag skal gi flere svar på alvorlighetsgraden på skaden. (NTB)

  – Kneet hans er hovent. Det er ikke noe godt tegn, sier sportsdirektør Sebastian Kehl.

  Ryerson har vært en viktige brikke for Dortmund denne sesongen, og backen har blant annet scoret tre seriemål. (NTB)

  Julian Ryerson under åttedelsfinalen i den tyske cupen mot Stuttgart
  Foto: ANGELIKA WARMUTH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal