Hopp til innhold

Storlag ransaket dagen før Tour de France-starten: – Repetisjon av kjente hendelser

Politiet i København har torsdag morgen ransaket hotellet og kjøretøyene til Tour de France-laget Bahrain-Victorious. Sykkelrittet starter i den danske hovedstaden fredag.

Denmark Cycling Tour de France Police Raids

RANSAKET: Bahrain-Victorious ble ransaket av dansk politi torsdag

Foto: Bo Amstrup / AP

Politiet ankom hotellet klokken 5.30 torsdag morgen, skriver laget selv på sine nettsider.

Torsdagens ransakelse kom etter at flere av lagets ryttere og ansatte fikk hjemmene sine ransaket mandag. Ransakelsene skjer etter forespørsel fra fransk politi.

– Politiet ransaket lagets kjøretøy og rommene til rytterne og de ansatte. Laget samarbeider fullt og helt etter politibetjentenes ønsker, og ransakingene var gjennomført innen to timer. Ingen gjenstander ble tatt med av politiet.

Laget skriver at de nå vil fokusere på deltakelsen i Tour de France og at de ikke vil gi ytterligere kommentarer i saken.

Denmark Cycling Tour de France

PRESENTERT: Tour de France-lagene ble presentert i København onsdag.

Foto: Daniel Cole / AP

– Må ha materiale

Politiet bekrefter på sine nettsider at de har ransaket laget.

– På bakgrunn av en rettsanmodning fra fransk politi, som en del av en pågående etterforskning i Frankrike, har Københavns Politi gjennomført en ransaking av hotellet i Brøndby. Ettersom dette er en etterforskning som utføres av fransk politi, må vi henvise til dem for ytterligere kommentarer, sier politiinspektør Dannie Rise.

En fransk politibetjent var med som observatør i politiaksjonen.

Inggard Lereim har jobbet med antidoping i en årrekke. Han sier det ikke er uvanlig at fransk politi tar initiativ til å undersøke dopingmistanke.

INGGARD LEREIM

DOPINGJEGER: Inggard Lereim

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det kjenner vi fra flere idretter i flere titalls år. I flere land har politiet tatt initiativ. Vi må huske at dette er lovbrudd, også i Norge har det siden 2013 vært forbudt å dope seg selv, ikke bare å dope andre, understreker han.

Han sier at politiet og dopingetterforskerne må ha «ganske sikre indisier» før det gjennomfører slike ransakelser.

– De må ha materiale som kan fungere som bevis i saksgangen ovenfor WADA og til det internasjonale særforbundet. Det må være bevisbare ting, men rykter er ofte utgangspunktet for at man går sterkere inn i en sak, sier han.

Gjentatte ransakelser

Ifølge det amerikanske nettstedet VeloNews ble mandagens ransakelser i rytternes hjem gjennomført i flere land.

Det er ikke første gang sykkellaget har vært gjenstand for ransakelser. Underveis i fjorårets utgave av Tour de France ransaket fransk politi hotellet til laget med mistanke om brudd på dopingreglene. Deretter innledet de en formell etterforskning.

Lereim sier at dersom det gjennomføres gjentatte ransakinger uten at det kommer noen avsløring eller sak ut av det, kan det påvirke hva utøvere og ledere tenker om antidopingarbeidet.

Noen kan bli inspirert til å fortsette å dope seg fordi de regner med å ikke bli oppdaget. Det reduserer respekten for de som skal gjøre ettersøkningen. Man kan spørre om granskingen er god nok.

Lereim er ikke overrasket over at slike ransakinger kommer også før årets Tour de France.

– Det har vært mange saker gjennom 30 år. Ingen overraskelse at dette kommer også denne gang. Det er en repetisjon av kjente hendelser.

Tour de France

2021: Det er ikke første gang sykkellaget har vært gjenstand for ransakelser. Her i Frankrike under Tour de France i 2021.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

– Steg tilbake

NRKs sykkelekspert Sondra Sørtveit mener det er uheldig at det på ny rettes dopingmistanker i sykkelfeltet.

– Man har jobbet i mange år med å øke tilliten folk flest har til sporten som helhet. Mitt inntrykk er at man har lyktes i stor grad, folk har mer tillit. Men det er et steg tilbake når det kommer fram at lag har blitt ransaket med mistanke om ulovligheter, sier han.

– Det er to steg fram og et steg tilbake.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

EKSPERT: Sondre Sørtveit.

NRKs sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg tror ransakingen er forstyrrende for rytterne.

– Hvis de ikke finner noe, må utøverne bare børste av seg dette og rydde det ut av topplokket før start. Finner de ingenting, blir det nok baluba, sier han.

– Dette har vi vært med på før i Tour de France. Det er ofte raid – og noen ganger finner man noe, andre ganger ikke.

Tour de France starter med en kort tempoetappe i Københavns gater fredag og fortsetter med ytterligere to etapper i Danmark før reisen går videre til Frankrike.

Siste nytt

 • Bohinen ny Stabæk-trener

  Lars Bohinen blir ny trener for Stabæks fotballherrer, bekrefter 1.-divisjonsklubben på sine nettsider. 52-åringen, som var sportssjef i klubben fra 2007 til 2009, har undertegnet en kontrakt ut 2023.

  Bohinen tar over etter det tirsdag ble kjent at Eirik Kjønø var ferdig som Stabæk-trener. Det skjedde etter at laget røk på tre strake tap, blant annet mot bunnlaget Stjørdals-Blink sist helg.

  Bohinen var på plass på Nadderud fredag morgen og skal lede laget i søndagens kamp mot Start.

  – Vi er veldig fornøyde med å få Lars på plass. Det har vært et par hektiske dager men nå er vi glade for å komme i mål, sier sportssjef Torgeir Bjarmann

  Klubben holder femteplassen i 1. divisjon og har fire poeng opp til Ranheim på direkte opprykksplass.

  – Det klare målet er å bedre prestasjonene. Vi kan ikke ha så sterkt fokus på kun resultater, vi må ha fokus på det som skaper resultatene: Prestasjoner, utvikling og det som skjer i hverdagen, sier Bohinen.

  Lars Bohinen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Jenssen tilbake til Nordsjælland

  Ulrik Yttergård Jenssen (26) skal spele for danske Nordsjælland i haust. Midtstopparen stod utan kontrakt.

  Nordsjælland opplyser på sine nettsider at Jenssens kontrakt gjeld ut året.

  Forsvarsspelaren gjekk frå Tromsø til Nordsjælland i vinterpausen i 2017/18-sesongen og har spelt 114 kampar for den danske klubben.

  Sommaren 2021 gjekk han til Willem II i den nederlandske toppdivisjonen. Kontrakten skulle vare til 2024, men i sommar blei han samd med klubben om å terminere den.

  Jenssen har 26 landskampar for Noregs U21-lag. I tillegg har han ei rekke kampar frå dei andre aldersbestemte landslaga.

  Nordsjælland leeer den danske toppdivisjonen med 13 poeng etter fem kampar. Neste oppgåve for Jenssens lag er heime mot tabelltoar Silkeborg søndag.

  Ulrik Yttergård Jensen
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB
 • Noregs stafett-kvartett

  Elisabeth Slettum, Line Kloster, Linn Oppegaard og Nora Kollerød Wold blir Noregs lag på 4 x 400 meter i friidretts-EM i München.

  Det opplyser Friidrettsforbundet om i ei pressemelding.

  Slettum blei utslått i semifinalen på 400 meter hekk, og rauk også ut i forsøket på 200 meter torsdag. Kloster avanserte heller ikkje frå semifinalen på 400 meter hekk.

  23 år gamle Oppegaard, som blei norsk meister på 400 meter, var langt unna semifinaleplass i München tidlegare i meisterskapen. EM er hennar meisterskapsdebut på seniornivå individuelt.

  Wold blei tatt ut i troppen som reserve på både 400 meter og 400 meter hekk.

  Det norske laget skal i aksjon klokka 11.40 på Olympiastadion i München. De tre beste i de to heata og ytterlegare to lag på tid går til finalen. Finalen skjer laurdag.

  Line Kloster
  Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste