NRK Meny
Normal

Noen utvikler sykelig treningsavhengighet

I helga fylles Birkebeinerløypa igjen opp av spreke mosjonister. Men for noen går treningen over i sykelig besettelse, der en blir så opptatt av å trene at en mister kontrollen over seg selv.

Birkebeiner

Trening er som kjent bra for kropp og sinn, men blir usunn når den som trener blir så avhengig av å trene at en mister kontrollen over seg sjøl.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Psykiatere blir mer og mer opptatt av det de kaller treningsavhengighet, som de mener har mange likhetstrekk med avhengighet av dataspill - og narkotika.

Birkenmerket er sesongens store mål for mange supermosjonister, og da kan det fort gå ut over staven til naboen i løypa. Noen legger så mye i å prestere fysisk at det går fra det sunne til det usunne. Det går fra trang til tvang.

– Treningsavhengighet er å ha et tvangsaktig syn på trening, samtidig som man overdriver hvor ofte man trener, sier Cecilie Skau Andreassen ved Bergensklinikken. Hun forsker på avhengighet.

Usunt hvis man mister kontrollen over seg selv

Trening er som kjent bra for kropp og sinn, men blir usunn når den som trener blir så avhengig av å trene at en mister kontrollen over seg selv.

– Det handler ikke nødvendigvis om hvor mye en trener, men hvilket forhold en har til treningen, om den er tvangspreget eller ikke, sier Skau Andreassen.

Det blir et evig sug etter endorfinene - lykkehormonene - som utskilles under en treningsøkt. Abstinenser om en ikke får trent, og en sykelig besettelse som kan gå ut over ekteskap, familieforhold, og jobb.

– Tvangstrening kan få store konsekvenser for hverdagslivet. Det kan gå ut over forholdet til partneren og andre private relasjoner, det går ut over andre fritidsaktiviteter, helsen og jobben, advarer Skau Andreassen.

– Det sitter i hodet

På bakrommet på Rustadstuen Sport i Storgata på Lillehammer møter Kåre Skogsrud mange seriøse skiløpere. Her har han preppa mange skipar de siste dagene nå før Birkebeinerrennet.

– Jeg har jo vært sånn treningsgæren selv, jeg, så jeg vet akkurat hvordan det er, sier Skogsrud mens han legger Cera-pulver på et par Birken-ski.

– Oppe i hodet, spesielt. Om du er i form den dagen eller ikke, trene må du. Det er noe som heter "en dag uten trening er en dag uten mening", forklarer han om treningsavhengigheten.

Skogsrud har hørt om folk som er så avhengige at de må trene to økter om dagen; én før jobb og én etter.

Cecilie Skau Andreassen tror mange av de som skal gå over fjellet lørdag, har en form for treningsavhengighet.

– Forskning viser at mellom tre og tretten prosent av de som trener er avhengige. Andre undersøkelser tyder på at dette tallet er høyere, noen antar 45 prosent, forklarer hun.

Siste nytt

 • Uavgjort i bunnoppgjøret

  Stabæk og Start spilte 1-1 i onsdagens bunnoppgjør i eliteserien. Dermed står begge lagene med fire poeng etter seks serierunder. Ohi Omoijuanfo ga Stabæk ledelsen etter 70 minutter, mens Aron Sigurdarson utlignet for Start.

  Eliteserien 2018. Stabæk-Start. Nadderud Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Powell ferdig i Sandefjord

  Sandefjord Fotball bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at Magnus Powell er ferdig som trener i klubben. Powell begynte i jobben så sent som 16. januar.

  Powell
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
 • Chamberlain langtidsskadd

  Liverpool- og England-spiller Alex Oxlade-Chamberlain er satt ut av spill i lang tid og går glipp av fotball-VM etter kneskaden han pådro seg mot Roma tirsdag, melder BBC. 24-åringen pådro seg en båndskade i kneet.

  Alex Oxlade-Chamberlain
  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien: Ranheim - Brann og Stabæk - Start
Mesterligaen: Semifinale Bayern München - Real Madrid