Noen utvikler sykelig treningsavhengighet

I helga fylles Birkebeinerløypa igjen opp av spreke mosjonister. Men for noen går treningen over i sykelig besettelse, der en blir så opptatt av å trene at en mister kontrollen over seg selv.

Birkebeiner

Trening er som kjent bra for kropp og sinn, men blir usunn når den som trener blir så avhengig av å trene at en mister kontrollen over seg sjøl.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Psykiatere blir mer og mer opptatt av det de kaller treningsavhengighet, som de mener har mange likhetstrekk med avhengighet av dataspill - og narkotika.

Birkenmerket er sesongens store mål for mange supermosjonister, og da kan det fort gå ut over staven til naboen i løypa. Noen legger så mye i å prestere fysisk at det går fra det sunne til det usunne. Det går fra trang til tvang.

– Treningsavhengighet er å ha et tvangsaktig syn på trening, samtidig som man overdriver hvor ofte man trener, sier Cecilie Skau Andreassen ved Bergensklinikken. Hun forsker på avhengighet.

Usunt hvis man mister kontrollen over seg selv

Trening er som kjent bra for kropp og sinn, men blir usunn når den som trener blir så avhengig av å trene at en mister kontrollen over seg selv.

– Det handler ikke nødvendigvis om hvor mye en trener, men hvilket forhold en har til treningen, om den er tvangspreget eller ikke, sier Skau Andreassen.

Det blir et evig sug etter endorfinene - lykkehormonene - som utskilles under en treningsøkt. Abstinenser om en ikke får trent, og en sykelig besettelse som kan gå ut over ekteskap, familieforhold, og jobb.

– Tvangstrening kan få store konsekvenser for hverdagslivet. Det kan gå ut over forholdet til partneren og andre private relasjoner, det går ut over andre fritidsaktiviteter, helsen og jobben, advarer Skau Andreassen.

– Det sitter i hodet

På bakrommet på Rustadstuen Sport i Storgata på Lillehammer møter Kåre Skogsrud mange seriøse skiløpere. Her har han preppa mange skipar de siste dagene nå før Birkebeinerrennet.

– Jeg har jo vært sånn treningsgæren selv, jeg, så jeg vet akkurat hvordan det er, sier Skogsrud mens han legger Cera-pulver på et par Birken-ski.

– Oppe i hodet, spesielt. Om du er i form den dagen eller ikke, trene må du. Det er noe som heter "en dag uten trening er en dag uten mening", forklarer han om treningsavhengigheten.

Skogsrud har hørt om folk som er så avhengige at de må trene to økter om dagen; én før jobb og én etter.

Cecilie Skau Andreassen tror mange av de som skal gå over fjellet lørdag, har en form for treningsavhengighet.

– Forskning viser at mellom tre og tretten prosent av de som trener er avhengige. Andre undersøkelser tyder på at dette tallet er høyere, noen antar 45 prosent, forklarer hun.

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal