Hopp til innhold

Syke utøvere får startnekt – ikke medisin

Hvis finske og russiske skiløpere har luftveisproblemer i forkant av en konkurranse, så stiller de ikke til start.

Krista Parmakoski, Kerttu Niskaen, Laura Mononen og Anne Kyllönen

KAN FÅ STARTNEKT: Finske løpere som Krista Parmakoski (fra venstre), Kerttu Niskaen, Laura Mononen og Anne Kyllönen, her fra verdenscupstafetten i Lillehammer i fjor, får ikke lov til å starte konkurranser, dersom de har luftveisproblemer.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det står i sterk kontrast til hvordan de norske legene behandler løpere med tilsvarende symptomer. Therese Johaug, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh har alle vært åpne om at de får astmamedisiner for luftveisproblemer, selv om de ikke har astma. De to sistnevnte har til og med snakket om at de kan få medisiner mellom en sprintprolog og utlagsrundene, dersom «det river i lungene».

– Hvis en utøver har problemer med luftveiene, så stiller ikke den utøveren til start. Vi undersøker årsakene til symptomene, og behandler i henhold til de medisinske retningslinjene, forklarer en tydelig Maarit Valtonen.

Hun er Finlands landslagslege, og hun kjenner seg ikke igjen i medisineringsvanene på de norske langrennslandslagene.

– Hvis en utøver hadde hatt pustebesvær, ville vi ansett det som et nødstilfelle, sier Valtonen, og understreker igjen at løperen da ikke ville ha konkurrert.

Legkov og Tsjernousov medisineres

Under en høydelsamling i Livigno tidligere i september fortalte flere norske landslagsløpere at de får astmamedisin selv om de ikke har astmadiagnose, også under konkurranser.

finn

MEDISINERES: Finn-Hågen Krogh får tilbud om medisin mellom prolog og utslagsrunder, dersom han føler behov for det.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Det gjelder spesielt i sprintprolog i høyden. Da kan man kjenne det skikkelig i brystet og man kan få det for å minske plagene, forklarte Finn-Hågen Krogh til NRK.

– Jeg kan ikke huske at vi har hatt en sånn situasjon, kommenterer Valtonen.

Hun sier at dersom en finsk utøver hadde hatt problemer med luftveiene, så ville vedkommende blitt tatt ut av konkurransen, og deretter blitt undersøkt og eventuelt medisinert.

Generalsekretær i det russiske skiforbundet, Georgiy Mnatsakanov, forteller at både Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov får astmamedisin, selv om de ikke er diagnostisert med asmta. Det er fordi de har astmasymptomer, men Mnatsakanov avviser at noen får medisiner før konkurranser eller mellom prolog og utslagsrundene i en sprint.

– Hvis en utøver har problemer før et renn, så lar vi normalt ikke den utøveren få delta, sier russeren.

Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov i målområdet etter femmila under OL i Sotsji.

MEDISINERES: Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov, her i målområdet etter femmila under OL i Sotsji, får astmamedisiner, selv om de ikke har astma.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Åpner for unntak

Tyske langrennsløpere uten astma får ikke astmamedisiner, ifølge Stefan Schwarzbach, mediesjef for det tyske skiforbundet.

– Vårt team behandler selvsagt kun idrettsutøvere med diagnosen astma eller bronkial hyperreaktivitet (BHS) med astmamedisiner, understreker Schwarzbach, og legger til:

– En behandling av ikke-symptomatiske pasienter eller idrettsutøvere gir ingen mening, og inneholder risiko for alvorlige bivirkninger.

Også Dave Pym, leder i Canadas skiforbund, sier at på generelt grunnlag medisineres ikke utøvere som ikke har astmadiagnose, men han åpner for enkelte unntak:

– Visse kroniske medisinske tilstander åpner for medisinsk fritak i henhold til reglene. Dette kan omfatte astma eller andre åndedrettsproblemer, både kronisk eller midlertidig, forklarer Pym.

NRK har ikke fått svar fra det amerikanske, ukrainske, sveitsiske, polske, italienske, franske, tsjekkiske, hviterussiske eller østerrikske skiforbundet.

Siste nytt

  • Verstappen vant i Kina

    Max Verstappen vant Formel-1-sprinten i Kina natt til lørdag norsk tid.

    Han slo Lewis Hamilton med 13,043 sekunder.

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal