NRK Meny
Normal

Svømte 48 km i åpent hav med hvithaier

Hun var syk og kastet opp underveis, men newzealandske Kim Chambers (38) fullførte likevel «verdens farligste svømmetur» på 17 timer og 12 minutter.

Kim Chambers ble første kvinne til å svømme fra Farallon-øyene til San Fransisco. Bare fire personer hadde gjort dette før henne. Svømmeturen tok henne 17 timer.

ÅPENT HAV: Her svømmer 38 år gamle Kim Chambers som verdens første kvinne fra Farallon-øyene til San Francisco. Kun fire menn har klart det før henne.

– Jeg kan ikke tro at jeg klarte det. Jeg er helt overveldet, sa Chambers mens tårene trillet etter kraftanstrengelsen i Stillehavet.

Da hun møtte pressen lørdag ettermiddag hadde hun nettopp gjort noe ingen annen kvinne har klart før henne:

Krysse det fryktinngytende stredet mellom Farallon-øyene og San Francisco i USA.

En svømmetur på 48 km i et området som huser noen av verdens største hvithaier. I juli ble Chambers treningskamerat så vidt reddet opp i båten da han ble snirklet inn av en hvithai samme sted.

– Det er trolig verdens farligste svømmetur og det er en kalkulert risiko, svarer Chambers på spørsmål fra BBC om hvorfor hun likevel la ut på turen.

Hvithai

SEKS METER: Hvithaiene som holder til i farvannet utenfor Farallon-øyene skal visstnok kunne bli opptil seks meter lange. (Bildet er ikke fra Farallon-øyene.)

Foto: Jeff Kurr / Ap

Svømte i mørket

Det er bare fire stykker, alle menn, som har maktet å fullføre svømmeturen før henne. Turen er ekstremt krevende med tidvis store bølger og havstrømmer.

I tillegg kommer haifrykten.

Ifølge The Guardian finnes det hvithai på opptil seks meter her.

Chambers så ingen hai, men svømte store deler av turen i mørket om natten og innrømmer at det gjorde turen ekstra vanskelig.

– Det var veldig skummelt på grunn av alle hvithaiene der ute, innrømmer hun.

Spiste i vannet

Da Chambers maktdemonstrasjon startet fredag kveld følte hun seg i tillegg ikke bra. Hun kastet opp og klarte ikke å ta til seg næring, men etter hvert som timene gikk, og haiene holdt seg unna, klarte hun å mobilisere krefter - godt hjulpet av 16 hjelpemannskaper fordelt på to følgebåter.

Disse hadde riktignok ikke lov til å ha fysisk kontakt med svømmeren, men kaste mat og drikke ut til henne i små konteinere.

Chambers fikk heller ikke lov til holde seg i noen av båtene.

– Kvinner kan gjør alt menn kan

Da hun etter 17 timer og 12 minutter nådde målet Golden Gate Bridge i San Francisco kom tårene.

– Dette er noe jeg har drømt om så lenge, sa hun og takket teamet.

Chambers er en av verdens beste havsvømmere og har tidligere fullført en serie maratonsvømminger, såkalte Ocean's Seven. Helgens tur i Stillehavet rangerer hun likevel som den farligste og mest krevende.

Nå hylles hun av svømmemiljøet i San Francisco.

– Hun har nå vist at kvinner kan gjøre alt menn kan, kanskje til og med bedre, sier amatørsvømmeren Sally Lee ifølge The Guardian.

Video: Her angriper haien surferen

Her får den tidligere verdensmesteren Mick Fanning et ubehagelig møte med to haier under et mesterskap i Sør-Afrika i dag.

ANGREPET: I juli ble en surfer filmet mens han ble angrepet av hai under en konkurranse utenfor Sør-Afrika. Surferen Mick Fanning kom uskadd fra angrepet.

Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal