NRK Meny
Normal

Rivaler i verbal krig: – Hvis meldonium er det hun trenger, er det hennes sak

Russiske Julia Jefimova ble buet ut da hun vant sitt semifinaleheat på 100 m bryst i natt. Nå får hun kraftig motbør også fra sine hardeste konkurrenter.

Julia Jefimova

STRIDENS KJERNE: Julia Jefinova er tatt for doping to ganger, men får likevel delta i OL. Det har gitt kraftig buing fra tilskuerne og kritikk fra konkurrentene

Foto: Lee Jin-man / Ap

Jefimova, som er regjerende verdensmester på distansen, får lov å delta i OL til tross for at hun nylig er utestengt i 16 måneder for doping. Tidligere i år testet hun også positivt på det nylig forbudte stoffet meldonium, men reaksjonen på det er satt på vent inntil videre.

Hun var en av sju russiske svømmere som opprinnelig ble utestengt fra OL. Men så fikk hun lov å starte likevel, etter at den internasjonale idrettsdomstolen CAS omgjorde dommen.

– Jeg er her for å kjempe reint

Lilly King

EKSTRA MOTIVASJON: USAs Lilly King var to hundredeler bedre enn Jefimova i semifinalen, og vil ta ekstra hardt i for å slå sin dopingdømte konkurrent i finalen i natt

Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / Afp

Det har fått flere av hennes hardeste konkurrenter til å rase. For eksempel amerikanske Lilly King.

De to hadde de beste tidene i semifinalene, med King to hundredeler bedre enn Jefimova.

– Hvis det (meldonium) er det hun føler hun trenger for å konkurrere, er det hennes sak. Jeg er her for å kjempe reint for USA, og det er akkurat det jeg skal gjøre, sier King foran nattens finale.

Hun sier at det hadde smakt spesielt godt å slå Jefinova i finalen, på bakgrunn av russerens doping-historikk.

– Det hadde vært en fantastisk historie, sier King. – Og det hadde vært et stort øyeblikk for USA.

Kings lagvenninne Dana Vollmer sier det slik:

– Saken (om Jefimova) har fyrt oss alle opp, og Lilly gjør en kjempejobb ved å bruke dette som motivasjon i sin egen konkurranse.

Støttes av verdenrekordholderen

King får følge av en annen av medaljekandidatene, Litauens verdensrekordholder Ruta Meilutyte.

– Hele poenget med konkurranse er at man trener og konkurrerer på ærlig vis. Når slikt som dette skjer, er det ikke hyggelig. Det er respektløst, og er ikke verdier som vi vil ha i vår idrett, sier Meilutyte.

Også Russlands lag på 4 x 100 m fri for menn måtte tåle pipekonsert. Flere av deses svømmere fikk også starttillatelse i i siste minutt etter først å ha blitt utestengt.

Vil snakke etter finalen

Jefimova ville ikke snakke særlig mye med pressen etter semifinalen.

– Jeg forstår ikke hva som foregår, sa hun etter publikums buing. Før hun smilende og taus forlot svømmehallen da hun fikk spørsmål om doping.

Hun lovet imidlertid å snakke mer etter finalen.

Det er også ventet at Jefimova skal svømme både 200 m bryst og 4 x 100 m medley seinere i OL.

Finalen på 100 m bryst svømmes klokka 03.54 i natt.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal