NRK Meny
Normal

Rivaler i verbal krig: – Hvis meldonium er det hun trenger, er det hennes sak

Russiske Julia Jefimova ble buet ut da hun vant sitt semifinaleheat på 100 m bryst i natt. Nå får hun kraftig motbør også fra sine hardeste konkurrenter.

Julia Jefimova

STRIDENS KJERNE: Julia Jefinova er tatt for doping to ganger, men får likevel delta i OL. Det har gitt kraftig buing fra tilskuerne og kritikk fra konkurrentene

Foto: Lee Jin-man / Ap

Jefimova, som er regjerende verdensmester på distansen, får lov å delta i OL til tross for at hun nylig er utestengt i 16 måneder for doping. Tidligere i år testet hun også positivt på det nylig forbudte stoffet meldonium, men reaksjonen på det er satt på vent inntil videre.

Hun var en av sju russiske svømmere som opprinnelig ble utestengt fra OL. Men så fikk hun lov å starte likevel, etter at den internasjonale idrettsdomstolen CAS omgjorde dommen.

– Jeg er her for å kjempe reint

Lilly King

EKSTRA MOTIVASJON: USAs Lilly King var to hundredeler bedre enn Jefimova i semifinalen, og vil ta ekstra hardt i for å slå sin dopingdømte konkurrent i finalen i natt

Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / Afp

Det har fått flere av hennes hardeste konkurrenter til å rase. For eksempel amerikanske Lilly King.

De to hadde de beste tidene i semifinalene, med King to hundredeler bedre enn Jefimova.

– Hvis det (meldonium) er det hun føler hun trenger for å konkurrere, er det hennes sak. Jeg er her for å kjempe reint for USA, og det er akkurat det jeg skal gjøre, sier King foran nattens finale.

Hun sier at det hadde smakt spesielt godt å slå Jefinova i finalen, på bakgrunn av russerens doping-historikk.

– Det hadde vært en fantastisk historie, sier King. – Og det hadde vært et stort øyeblikk for USA.

Kings lagvenninne Dana Vollmer sier det slik:

– Saken (om Jefimova) har fyrt oss alle opp, og Lilly gjør en kjempejobb ved å bruke dette som motivasjon i sin egen konkurranse.

Støttes av verdenrekordholderen

King får følge av en annen av medaljekandidatene, Litauens verdensrekordholder Ruta Meilutyte.

– Hele poenget med konkurranse er at man trener og konkurrerer på ærlig vis. Når slikt som dette skjer, er det ikke hyggelig. Det er respektløst, og er ikke verdier som vi vil ha i vår idrett, sier Meilutyte.

Også Russlands lag på 4 x 100 m fri for menn måtte tåle pipekonsert. Flere av deses svømmere fikk også starttillatelse i i siste minutt etter først å ha blitt utestengt.

Vil snakke etter finalen

Jefimova ville ikke snakke særlig mye med pressen etter semifinalen.

– Jeg forstår ikke hva som foregår, sa hun etter publikums buing. Før hun smilende og taus forlot svømmehallen da hun fikk spørsmål om doping.

Hun lovet imidlertid å snakke mer etter finalen.

Det er også ventet at Jefimova skal svømme både 200 m bryst og 4 x 100 m medley seinere i OL.

Finalen på 100 m bryst svømmes klokka 03.54 i natt.

Siste nytt

 • Mixed laghopp på OL-programmet

  De norske hopperne får enda en øvelse på OL-programmet i 2022. Mixed laghopp ble offentliggjort som en del av programmet – Med dagens vedtak viser IOC at kvinnene blir mer og mer likestilt innenfor hoppsporten, sier skipresident Erik Røste til NTB.

  Kvinner stor bakke verdenscup Holmenkollen.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Edvald fikk tidsstraff

  Edvald Boasson Hagen er ilagt en tidsstraff på to minutter og en bot på drøyt 1600 kroner etter den ellevte etappen i Tour de France. Han skal ha mottatt hjelp i form av en ny sykkel fra gamlelaget Team Sky da han fikk trøbbel med sin egen, melder TV 2

  Tour de France 2018
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Mol og Sørum tok sin andre seier

  Anders Mol og Christian Sørum vant for andre gang på rad i EM i sandvolleyball i Nederland onsdag. Den norske duoen slo et russisk par 2-0.

  Vår andre herreduo, Berntsen og Mol, gikk på sitt andre strake tap, og på kvinnesiden er EM over for Ulveseth og Lunde, som tapte tre på rad i gruppespillet.

  Mol og Sørum
  Foto: Fivb.com / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis -- Menn Skateboard Vertical kvalifisering