NRK Meny
Normal

Rivaler i verbal krig: – Hvis meldonium er det hun trenger, er det hennes sak

Russiske Julia Jefimova ble buet ut da hun vant sitt semifinaleheat på 100 m bryst i natt. Nå får hun kraftig motbør også fra sine hardeste konkurrenter.

Julia Jefimova

STRIDENS KJERNE: Julia Jefinova er tatt for doping to ganger, men får likevel delta i OL. Det har gitt kraftig buing fra tilskuerne og kritikk fra konkurrentene

Foto: Lee Jin-man / Ap

Jefimova, som er regjerende verdensmester på distansen, får lov å delta i OL til tross for at hun nylig er utestengt i 16 måneder for doping. Tidligere i år testet hun også positivt på det nylig forbudte stoffet meldonium, men reaksjonen på det er satt på vent inntil videre.

Hun var en av sju russiske svømmere som opprinnelig ble utestengt fra OL. Men så fikk hun lov å starte likevel, etter at den internasjonale idrettsdomstolen CAS omgjorde dommen.

– Jeg er her for å kjempe reint

Lilly King

EKSTRA MOTIVASJON: USAs Lilly King var to hundredeler bedre enn Jefimova i semifinalen, og vil ta ekstra hardt i for å slå sin dopingdømte konkurrent i finalen i natt

Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / Afp

Det har fått flere av hennes hardeste konkurrenter til å rase. For eksempel amerikanske Lilly King.

De to hadde de beste tidene i semifinalene, med King to hundredeler bedre enn Jefimova.

– Hvis det (meldonium) er det hun føler hun trenger for å konkurrere, er det hennes sak. Jeg er her for å kjempe reint for USA, og det er akkurat det jeg skal gjøre, sier King foran nattens finale.

Hun sier at det hadde smakt spesielt godt å slå Jefinova i finalen, på bakgrunn av russerens doping-historikk.

– Det hadde vært en fantastisk historie, sier King. – Og det hadde vært et stort øyeblikk for USA.

Kings lagvenninne Dana Vollmer sier det slik:

– Saken (om Jefimova) har fyrt oss alle opp, og Lilly gjør en kjempejobb ved å bruke dette som motivasjon i sin egen konkurranse.

Støttes av verdenrekordholderen

King får følge av en annen av medaljekandidatene, Litauens verdensrekordholder Ruta Meilutyte.

– Hele poenget med konkurranse er at man trener og konkurrerer på ærlig vis. Når slikt som dette skjer, er det ikke hyggelig. Det er respektløst, og er ikke verdier som vi vil ha i vår idrett, sier Meilutyte.

Også Russlands lag på 4 x 100 m fri for menn måtte tåle pipekonsert. Flere av deses svømmere fikk også starttillatelse i i siste minutt etter først å ha blitt utestengt.

Vil snakke etter finalen

Jefimova ville ikke snakke særlig mye med pressen etter semifinalen.

– Jeg forstår ikke hva som foregår, sa hun etter publikums buing. Før hun smilende og taus forlot svømmehallen da hun fikk spørsmål om doping.

Hun lovet imidlertid å snakke mer etter finalen.

Det er også ventet at Jefimova skal svømme både 200 m bryst og 4 x 100 m medley seinere i OL.

Finalen på 100 m bryst svømmes klokka 03.54 i natt.

Siste nytt

 • Tre kamper utsatt

  Tre kamper i Toppserien er utsatt, melder NFF. Lørdagens oppgjør mellom Stabæk og Avaldsnes ryker. Det samme gjør to kamper i 2. runde: Avaldsnes-Klepp og Kolbotn-Røa.

  Utfordrende baneforhold er årsaken, nye kampdatoer er ikke klare.

  Semifinale i NM-cupen fotball kvinner 2017: Avaldsnes - Arna-Bjørnar (1-0).
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • VG: Martinsen tilbake til NHL

  Andreas Martinsen hentes opp til NHL-laget Chicago Blackhawks, melder VG.

  Han har spilt for farmerlaget Rockford IceHogs de siste månedene, men hentes nå opp til Chicago. Han kan få debuten natt til onsdag, mot gamleklubben Colorado Avalanche.

  Andreas Martinsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Bøygard norsk presidentkandidat

  Norges Skiskytterforbund (NSSF) fremmer Tore Bøygard som kandidat til presidentvalget i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) til høsten.

  – Det tar jeg som en tillit fra forbundet. Det blir spennende, men kan også bli krevende, sier Bøygard til NRK om den mulige jobben.

  Bøygard er tidligere president i NSSF. Dagens IBU-president Anders Besseberg sa i forrige uke at han ikke stiller til gjenvalg - så lenge han finner en etterfølger han er fornøyd med.

  Tore Bøygard
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag